Vége a PlayStation 4 korszakának?! Klasszikus játék szervereit kapcsolták le

Egy népszerű PlayStation 4 exkluzív játék örökre leállítja a szervereit, de a rajongók offline folytathatják a játékot.

 

 

A PlayStation 4 exkluzív Gran Turismo Sport örökre leállította a szervereit. Az online funkciók február 1-jétől elérhetetlenek. A játék volt az egyetlen olyan része a régóta futó versenyszimulátor-sorozatnak, amely kizárólag PS4-re készült.

A GTS eredetileg 2017 októberében jelent meg, és vegyes kritikákat kapott, de mára a Gran Turismo franchise egyik klasszikus darabjaként tartják számon.

Az eredeti langyos fogadtatás nagyrészt abban gyökerezett, hogy a Gran Turismo Sport az online játékra helyezte a hangsúlyt. Így elég jelentős eltérést jelentett elődeitől. Ám a Sony hivatalos adatai szerint a játékból így is közel 13 millió példányt sikerült eladni az első három év alatt.

Újabb három évvel később, január 31-én a Polyphony Digital hivatalosan megszüntette a GTS összes többjátékos szolgáltatását. Ez a fordulat már régóta váratott magára. Hiszen a japán fejlesztő már korábban bejelentette, hogy még 2023 szeptemberében leállítja a Gran Turismo Sport szervereit. Azóta a stúdió december 1-jén a játék összes DLC-jét is levette a PlayStation Store-ból. A garázsautó-emblémák, az online trófeák, a Mileage Store bezárása, valamint az olyan online szolgáltatások, mint a szezonális események és az Open Lobby mostantól örökre elérhetetlenek a Gran Turismo Sport játékosai számára.

 

A Gran Turismo Sport már nem elérhető PlayStation 4-tartalmai:

  • Garage Car emblémák
  • Mileage Store
  • Trófeák online követelményekkel
  • Online szolgáltatások

 

A Polyphony Digital nemrég egy frissítést adott ki, amely a játék más aspektusait offline is elérhetővé tette. Ezek közé tartozik a karriermód előrehaladása és a játékosok garázsának tartalma. Mindkettő továbbra is nyomon követhető lesz a PS4 offline mentési adatain keresztül.

Ahogy a konzol összes többi játékánál, a Gran Turismo Sport mentési adatai is online menthetők a Rendszerbeállítások alatt található Biztonsági mentés és visszaállítás opció segítségével.

Az egyetlen kikötés, hogy a mostani hozzáférés elsősorban azok számára jelent lehetőséget, akik már korábban megvásárolták a játékot. A Gran Turismo Sportot ugyanis még januárban figyelmeztetés nélkül törölték a PS Store-ból. A játék fizikai változatának felkutatása még mindig lehetséges. Ám ezek a példányok valószínűleg egyre ritkábbak és drágábbak lesznek az évek múlásával. Jelenleg azonban az Amazonon még mindig lehet vadonatúj Gran Turismo Sport példányokat találni, mindössze 30 dollárért. (Kb. 10 500 forintért.)

A Polyphony Digital 2017-es címe a második PS4-es játék, amely az elmúlt hetekben szerverleállással szembesült. Az életciklus vége nem sokkal azután érkezett, hogy a San Diego Studio és a Valkyrie Entertainment megszüntette a Guns Up című aszinkron többjátékos játékukat. A továbbiakban a sorozat rajongóinak, akik egy korszerű versenyszimulációra vágynak, csak a PS4-en és PS5-ön elérhető Gran Turismo 7-hez kell fordulniuk.

Forrás: Gran-Turismo.com

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu