A Dűne 2 kijavítja az eredeti könyv egy olyan problémáját, ami Frank Herbertet is bosszantotta?!

MOZI HÍREK – Denis Villeneuve arról beszélt, hogy a Dűne 2 egy olyan eredeti könyvbeli problémát fog kijavítani, amely komoly csalódást okozott a szerzőnek, Frank Herbertnek.

 

 

Volt egy dolog a Dűne-könyvekben, ami csalódást okozott a szerzőnek, Frank Herbertnek. A Dűne 2 (hivatalosan Dűne: Második rész) ezt hivatott helyrehozni. A folytatás három évvel a Dűne megjelenése után érkezik, és Paul Atreides galaktikus politikában való felemelkedésének történetét folytatja. Miközben továbbra is támogatást gyűjt a fremenek körében, Paul útja, hogy megbosszulja apját, könnyen lehet, hogy a hódítás útjára vezet.

Dűne: Második rész története közvetlenül Herbert Dűne Messiásának cselekményéhez vezet, de Denis Villeneuve rendező nem tervezi, hogy ugyanolyan meglepő fordulatot hoz, mint Herbert könyve.

Ehelyett azt tervezi, hogy a folytatás nem lesz annyira szükséges, mint eredetileg. Villeneuve elmagyarázta, mi a célja a Dune Messiah-nak, és hogyan tervezi megváltoztatni a Dűne 2 történetét, hogy jobban kifejezze Herbert szándékait.

„Amikor Frank Herbert megírta a könyvet, majd amikor a könyv megjelent, csalódott volt amiatt, ahogy az emberek Paul Atreides-t látták. Akkoriban úgy érezte, hogy az emberek Paulról hősként beszéltek, pedig számára ő egy antihős volt. Egy sötét figura volt. A könyv egy figyelmeztetés volt számára egy messiási alakról.”

„Ezért aztán megírta a Dűne Messiását, hogy kijavítsa [ezt], és hogy biztosítsa, hogy az emberek megértsék a szándékát.”

„Ismertem azt a történetet. Az volt az előnyöm, hogy olvastam a Dűne Messiását, így a 2. részt ezt szem előtt tartva írtam meg. Ezért van az, hogy Chani karaktere az én adaptációmban kissé más, mint a könyvben, és ez segített nekem abban, hogy Frank Herbert eredeti szándékát átültessem a filmvászonra.”

 

Paul Atreides nem hős – ami már a Dűne 2-ben kiderülhet

 

A Kwisatz Haderach és a Lisan al Gaib néven ismert Paul egy hatalmas hatalommal rendelkező, megjósolt alak. Azon kevesek egyike, akiknek befolyása és képességei vetekednek a császáréval. A fremenek őt tekintik a hírnév egyik alakjának. A végzetével, mint gyülekezési ponttal, képes elnyerni a fremenek hűségét, és még a homokférgek meglovaglásának képességével is olyan könnyen rendelkezik, mint bármelyik fremen. Mindezek ellenére nem hős.

Ahelyett, hogy a császár elbocsátásán és a székének lebontásán dolgozna, Paul inkább a bosszúállás küldetésében érdekelt.

El akarja távolítani a császárt, hogy ő foglalhassa el a székét. Érdekei még messiásként is mindig a saját önző vágyaihoz igazodtak. Bármennyire is támogatják őt a fremenek, Paul hatalmi pozícióban nevelkedett, és nem feltétlenül képes felismerni a küzdelmüket. Inkább eszközként igyekszik felhasználni őket a saját hasznára, mintsem olyan népként, amelynek szüksége van a támogatására.

Paul is olyan karakter, aki azt akarja, hogy imádják és tiszteljék. Ahelyett, hogy hősként viselkedne, és azon dolgozna, hogy a galaxis jobbá váljon, inkább hatalmat és befolyást akar. Arra akarja használni a fremeneket, hogy másokat arra kényszerítsen, hogy engedelmeskedjenek a szeszélyeinek. Paul sok szempontból megváltóként tekint magára, ami a fremenek másságával jár együtt. Míg Herbertnek nem sikerült teljes mértékben kommunikálnia ezt az erkölcsi kérdést a Dűnében, a Dűne: Második résznek teljes mértékben be kell építenie Paul sötétebb oldalát is.

Forrás: Medium, Space.com

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu