Hamarosan a számítógépek több mint fele lesz képes a mesterséges intelligenciára!

TECH HÍREK – Így a legtöbb PC-ben lesz NPU (amit magyarul mesterséges intelligencia-gyorsítónak nevezhetünk), ami nem tűnik olyan nagy meglepetésnek.

 

Az IDC elemző cég felhívta a figyelmünket a nyilvánvalóra. Azaz arra, hogy a mesterséges intelligenciára képes számítógépek aránya a következő három évben is növekedni fog. Ezért írja a cég előrejelzése, hogy 2027-ben már 167 millió PC-t adnak el, amiben olyan hardver lesz, amit generatív, tartalomalkotó MI-re terveztek. Mivel az Intel és AMD szinte összes processzora és APU-ja (processzor és beépített grafikus chip) már ilyen technológiával felvértezett lesz addigra, a jóslat nem tekinthető túlzásnak, hanem inkább alábecsüli a lehetséges arányokat.

Viszont mi van akkor, ha a mesterséges intelligenciát képalkotásra használnánk? Ahhoz már nem biztos, hogy elegendő egy NPU, hanem jobb, ha egy kellően izmos videókártyával rendelkezünk (mondjuk egy Nvidia GeForce RTX 4060-nal). Legalábbis ma ez a helyzet, és később az NPU-k fejlődhetnek annyit, hogy erre is hasznosak legyenek…

Az IDC az MI-képes számítógépet úgy határozza meg, hogy NPU-val rendelkezik az adott PC, hiába jobb a GPU manapság a generatív mesterséges intelligenciára. A cég három kategóriára osztja fel az MI-képes számítógépeket. A belépőszintben kevesebb mint 40 TOPS-re képes MI feldolgozás van (TOPS = Trillion Operations Per Second, azaz 40 billió művelet másodpercenként), a next-gen gépek 40-60 TOPS közötti értéket mutatnak fel, a fejlett MI PC kategória pedig minimum 60 TOPS-t tud.

Az AMD legújabb Hawk Point APU-jában az NPU maximum 16 TOPS-re képes, az Intel szerint a Meteor Lake processzorok 34 TOPS-t tudnak, bár itt a processzort, a grafikus chipet és az NPU-t is belevették a számításokba (ha az AMD oldalára nézünk át, az ő összértékük 39 TOPS; a next-gen Strix Point pedig 45-50-re lesz a pletykák szerint képes), a Lunar Lake-nél pedig háromszoros értéket adtak meg, ám nem tudni, hogy itt az NPU erősödik meg ennyire, vagy a három komponens együtt. Apple? Az M3 szilikon 18 TOPS-t tud.

Az NPU-k fejlődése tehát jelentősen meglódulhat hamarosan.

Forrás: PCGamer, IDC

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu