Dűne 2: befutottak az első kritikák – alapvető ponton változtathat a könyv történetén a film?!

MOZI HÍREK – A Dűne 2 (hivatalosan Dune: Part Two, vagyis „Dűne: Második rész”) nagyszerűen indult a kritikusok körében, akik habzó szájjal próbálják leírni, hogy mennyire fantasztikus…

 

 

A Denis Villeneuve rendezésében készült Dűne 2 (Dune: Part Two) folytatja Paul Atreides (Timothée Chalamet) történetét, aki a Fremenekkel szövetkezve harcol a Harkonnenek és az őket támogató birodalom ellen. Chalamet mellett Zendaya, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Dave Bautista, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling és Javier Bardem is részt vesz a küldetésében. A szereplőgárdát pedig Austin Butler, Florence Pugh, Christopher Walken és Léa Seydoux egészíti ki.

Az első Dűne magasra tette a lécet a második film számára, hiszen 10 Oscar-jelölést kapott, köztük a legjobb filmnek járó elismerést.

Azonban a Deadline összesítése szerint A Dűne: Második rész már most olyan kritikákat kapott, amelyek azonnal az év egyik – ha nem „a” – legsikeresebb filmjévé tehetik!

A kritikusok többsége a rendező eddig legnagyobb és leglenyűgözőbb alkotásának tekinti a filmet. Sokan kiemelik a remek történetvezetést és „A Gyűrűk Ura: A Két Torony óta nem látott látványosságú akció-szekvenciákat”.

A színészek közül különösen Zendaya, illetve Timothée Chalamet és Austin Butler játékát fogadták pozitívan a kritikusok. Érdekes, hogy míg egyesek szerint a 2 óra 40 perces játékidő kicsit sok, mások éppen arra panaszkodtak, hogy a film túl rövid lett! Az mindenesetre tény, hogy a kritikák majdnem mindegyikében felbukkan a „mestermű” kifejezés. Denis Villeneuve valószínűleg igen magasra tette a lécet. Mind a többi rendező, mind önmaga számára.

 

 

 

 

Alia csak embrióként lesz jelen a Dűne 2-ben?!

 

A Dűne: Második rész egy hatalmas változást eszközölhet Alia Atreides karaktere kapcsán. Ez jelentős eltérésekhez vezethet Frank Herbert ikonikus regényétől. A Dűne 2 Herbert regényének második felét dolgozza fel, ami bőven hagyhat időt a pontos adaptáció elkészítésére.

A film első leírása azonban arra utal, hogy Alia egy embrió, aki anyját az anyaméhből tanácsokkal látja el, ami komoly következményekkel járhat a Dűne 2 történetére nézve.

Alia embrióvá változtatása a Dűne 2-ben több jelentős eltérést eredményezhet az eredeti regénytől. Anélkül, hogy – a spoilereket elkerülendő – nagyon belemerülnénk a részletekbe, ez a döntés szükségtelenné teheti azt a két éves időugrást, ami a Dűne-regény első és második fele között történik.

Mindez kizárhatja annak lehetőségét, hogy Paulnak és Chani-nak fia szülessen, amely eseménynek pedig fontos hatása van a regény(ek) későbbi cselekményének alakulására.

Alia furcsa, ám meghatározó szerepló a történetben. A sztori legalább két pontján, mint cselekvő, olyan szerepet tölt be, amelyet valakinek át kell majd vennie. (Hacsak nem írja át alapvetően a könyv befejezését a film.) Logikus lépésnek tűnik, hogy Lady Jessica veszi majd át a lánya szerepét. (Aki esetleg az anyaméhből irányítja őt valahogy.)

Mind Harkonnen báró, mind IV. Shaddam császár történetére és sorsára jelentős kihatással lehet ez a fordulat. Arról nem is beszélve, milyen kérdéseket vet fel mindez a már egy ideje lebegtetett folytatás, A Dűne messiása-adaptáció tekintetében…

 

 

MOZI HÍREK - Anya Taylor-Joy elárulta, hogy eredetileg ő maga kérte, hogy eljátszhassa a sellőt A világítótorony című tengeri horrorban.

 

 

Ki lehet majd Alia „hangja”?

 

Érdekesség, hogy a Dűne 2 tegnapi, Londonban tartott világpremierjén mindenki nagy meglepetésére a szereplők között feltűnt Anya Taylor-Joy. Taylor-Joy eddig nem szerepelt a hivatalos castingban.  Az IMDB szerint továbbra sem tudni, kit alakít majd.

Ugyanakkor abból kiindulva, amit Aliáról megtudhattunk, könnyen elképzelhető, hogy – mivel nem kell, hogy Aliát gyermekszínész alakítsa -, Anya Taylor-Joy ugrik be a szerepre.

Lehetséges, hogy csak szinkronszínészi minőségben. Ám az is könnyen elképzelhető, hogy Alia felnőttként, víziók formájában is megjelenik Lady Jessicának. Ez esetben külön öröm lesz majd látni a rendkívül tehetséges színésznőt.

Forrás: Deadline (1, 2)

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu