Elon Musk beperelte az OpenAI-t és Sam Altmant!

TECH HÍREK – Musk szerint a cég neve nem tükrözi azt az álláspontot, amit az OpenAI valójában képvisel.

 

Amerikai idő szerint csütörtökön késő este nyújtotta be a keresetet Musk Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója, továbbá az OpenAI ellen, ugyanis szerinte a cég megsértette a non-profit szerződését, az ígéreti kötöttséget és a bizalmi kötelezettséget, mivel elfordult a nyílt forráskódú mesterséges általános intelligencia létrehozására irányuló elkötelezettségétől, és emögött az OpenAI nagyobb befektetőjének befolyása állhat. A Microsoftról van szó…

„Az OpenAI, Inc. a világ legnagyobb technológiai vállalatának, a Microsoftnak zárt forráskódú de facto leányvállalatává vált. Az új igazgatótanács alatt a vállalat nem csupán fejleszt, hanem ténylegesen továbbfejleszti az AGI-t [általános mesterséges intelligenciát], hogy maximalizálja a Microsoft profitját ahelyett, hogy az emberiség javát szolgálná. És a zárt rendszer kereskedelmi okokból zárt: A Microsoft egy vagyont kereshet a GPT-4 nyilvános eladásával, ami nem lenne lehetséges, ha az OpenAI – ahogyan azt kötelezően tennie kell – szabadon hozzáférhetővé tenné a technológiát a nyilvánosság számára,” írja Musk keresete.

Elon Musk szerint az OpenAI non-profit megközelítését eltorzította a profitorientált vezérigazgató, továbbá az igazgatótanács, aminek kevés ismerete van az AGI és a mesterséges intelligencia nyilvános szabályzatával kapcsolatban. Musk arra kérí a bíróságot, hogy tiltsa el az OpenAI-t, Altmant, Gregory Brockmant (a cég elnökét), illetve a Microsoftot a non-profit MI-technológián való pénzkeresettől. Musk amúgy 2018-ban távozott az OpenAI igazgatótanácsától, ugyanis alapítótag volt, és most a saját MI-modellel, az xAI Grokjával igyekszik utolérni a GPT-4 nagy nyelvi modelljét (LLM-jét).

Az OpenAI-ba tavaly januárban 10 milliárd dollárt fektetett a Microsoft, ami cserébe 49%-os részesedést kapott (korábban még 3 milliárdot  dollárnyi pénzt kalapozott össze az OpenAI amúgy). Ezért a Microsoft Azure felhős számítási szolgáltatásait használhatják Altmanék, miközben a redmondiak a profit 75%-át kapják addig, amíg a Microsoft vissza nem kapja a 13 milliárd dollárt, utána pedig a profit 49%-a az övék, amíg az OpenAI profitja el nem éri a 92 milliárdot. Utána ismét az OpenAI non-profit alapítványáé lesz a Microsoft részesedése.

Tény, hogy ez az egyezmény igencsak a pénzre „szakosodott”…

Forrás: WCCFTech, Courthouse News

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu