F1 23 – Megérkezett PS Plus-ra is a száguldó cirkusz, tele drámával, izgalommal, csúcssebességre pörgetve [PS Plus]

TESZT – Az F1 23 nem csak egy újabb éves frissítés a Formula-1 hivatalos játékából, hanem egy igazi kaland, amely bevisz minket a versenyzők életébe és lelkivilágába. A Braking Point 2 című kampány folytatja az előző részben megismert karakterek sorsát, és újabb drámákat, konfliktusokat és fordulatokat tartogat számunkra. De ha inkább a valósághű vezetési élményre vágyunk, akkor sem csalódunk, hiszen a játék rengeteg beállítási lehetőséget és módosítási opciót kínál, hogy mindenki megtalálja a maga stílusát. És ha ez még nem lenne elég, akkor ott van az F1 World mód, amely egy közös fejlődési rendszert von maga alá minden egyéni és többjátékos módot, így még jobban motivál minket, hogy minél többet versenyezzünk.

 

A Forma-1 világa tele van izgalommal, feszültséggel és rivalizálással. Nem csak a pályán zajlanak a csaták, hanem azon kívül is. A csapattársak közötti viszony, az istállók közötti versengés, a sajtó és a közönség elvárásai mind befolyásolják a versenyzők teljesítményét és hangulatát. A Codemasters ezt a világot próbálja meg visszaadni nekünk a F1 23-ban, amely nem csak egy szimulátor, hanem egy interaktív film is egyben. A Braking Point 2 című kampányban ugyanis nem csak vezetünk, hanem döntéseket is hozunk, amelyek hatással vannak a történet alakulására és a karakterek közti kapcsolatokra. De ha inkább csak a vezetésre koncentrálnánk, akkor sem maradunk le semmiről, hiszen a játék rengeteg más módot is kínál nekünk, hogy élvezzük az F1-es élményt.

 

Fékezz vagy nyomd! – A Braking Point 2 kampány

 

A Braking Point 2 kampány (amely folytatja az első Braking Pointot az F1 21-ből) az F1 23 legnagyobb újdonsága és legnagyobb erőssége is egyben. Ez a mód ugyanis nem csak egy egyszerű karrier módot takar, hanem egy igazi történetet mesél el nekünk, amelyben mi magunk is részt veszünk. A kampány folytatja az előző részben megismert karakterek sorsát: Devon Butlert, Casper Akkermant és Aidan Jacksont. Mindhárman más-más helyzetben vannak: Devon Butler az Aston Martin csapatnál versenyez Sebastian Vettel mellett, Casper Akkerman pedig átigazolt az Alfa Romeo-hoz Kimi Räikkönen társaként. Aidan Jackson viszont maradt a Williamsnél, ahol egy új csapattárssal, Zoé Lukával kell megküzdenie.

A kampány során több szereplő bőrébe is belebújhatunk, és így megismerhetjük a versenyzők életének és lelkének minden oldalát. A történet tele van drámával, konfliktussal és fordulattal, amelyeket mi magunk is befolyásolhatunk a döntéseinkkel. A sztorimódban nem csak vezetünk, hanem interjúkat is adunk, beszélgetünk a csapattársainkkal és a csapatfőnökünkkel, és néha még a családunkkal is. A játék nagyon jól visszaadja a Netflix Drive to Survive sorozatának hangulatát, és még annál is többet mutat meg nekünk az F1-es világból.

 

Testre szabható élmény – A vezetési beállítások és módosítások

 

A F1 23 nem csak a történetre figyel, hanem a vezetési élményre is. A játék rengeteg beállítási lehetőséget kínál nekünk, hogy mindenki megtalálja a maga stílusát és szintjét. Akár kezdők vagyunk, akár profik, akár valahol közte, mindig tudunk választani olyan opciókat, amelyek segítenek vagy kihívást jelentenek nekünk. Például bekapcsolhatjuk vagy kikapcsolhatjuk az ABS-t, a trakciókontrollt, az ideális ívet, az üzemanyag-fogyasztást, a sérüléseket és még sok más dolgot.

De nem csak ezekkel tudjuk befolyásolni az autónk viselkedését, hanem a beállításokkal is. A játék lehetőséget ad nekünk arra, hogy módosítsuk az autónk aerodinamikáját, felfüggesztését, fékjeit, sebességváltóját és gumijait. Ezekkel az apró változtatásokkal nagy különbséget tehetünk a teljesítményünkben és az irányíthatóságunkban. De ha nem akarunk bajlódni ezekkel, akkor is választhatunk előre beállított opciókat, amelyek megfelelnek a pálya jellemzőinek.

 

F1 23 tendrá 24 circuitos de lanzamiento - simRacer.es

Minden egy helyen – Az F1 World mód

 

Az F1 23 egy másik nagy újdonsága az F1 World mód, amely egy közös fejlődési rendszert von maga alá minden egyéni és többjátékos módot. Ez azt jelenti, hogy bármit is csinálunk a játékban, mindig kapunk valamilyen jutalmat érte: pontokat, pénzt vagy kozmetikai tárgyakat. Ezekkel aztán fejleszthetjük az avatárunkat és az autónkat, hogy minél jobban kifejezzük magunkat. Az F1 World mód rengeteg módot tartalmaz: van itt karrier mód, időmérő mód, bajnokság mód, versenyhétvége mód és még sok más. De ha inkább másokkal szeretnénk versenyezni, akkor sem maradunk le semmiről: az F1 World mód ugyanis magába foglalja az online módot is, amelyben részt vehetünk rangsorolt vagy baráti versenyeken.

Az online módban is kapunk pontokat, pénzt és kozmetikai tárgyakat, amelyeket aztán felhasználhatunk az F1 World módban. Továbbá itt is választhatunk különböző beállításokat és szabályokat, hogy minél jobban testre szabhassuk a versenyeket és itt is találkozhatunk a Braking Point 2 karaktereivel, akik néha becsatlakoznak a versenyekbe, és különleges kihívásokat adnak nekünk.

A verseny folytatódik és az F1 23 jól vette a kanyarokat

 

Az F1 23 egy remek játék, amely minden F1-rajongónak és szimulátor-szeretőnek ajánlott. A játék legnagyobb erénye a Braking Point 2 kampány, amely egy izgalmas és érzelmes történetet mesél el nekünk, amelyben mi magunk is részt veszünk. A játék másik nagy előnye a testre szabhatóság, amely lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a maga stílusát és szintjét. A harmadik nagy vonzerő pedig az F1 World mód, amely egy közös fejlődési rendszert von maga alá minden egyéni és többjátékos módot, így még jobban motivál minket, hogy minél többet versenyezzünk.

A F1 23 ugyanakkor nem tökéletes: a grafika nem sokat változott az előző részhez képest, a kommentár gyenge és unalmas, és a sérülési modell néha hibás. De ezek nem rontanak jelentősen a játékélményen, amely így is magával ragadó és élvezetes, izgalmas versenyekkel, remek kampánysztorival és realisztikus szimulációval – ahogy azt a Codemasters-től elvárjuk.

-BadSector-

Köszönjük a tesztet az Also Kft.-nek!

Pro:

+ A Braking Point 2 kampány nagyszerű történetet mesél el
+ A vezetési beállítások és módosítások sokfélesége
+ Az F1 World mód közös fejlődési rendszere

Kontra:

– A grafika nem sokat fejlődött
– A kommentár gyenge és unalmas
– A sérülési modell néha hibás


Kiadó: Electronic Arts

Fejlesztő: Codemasters

Műfaj: Autóverseny szimuláció

Megjelenés: 2023. június 16.

F1 23

Játékmenet - 9.2
Grafika - 7.8
Kampány - 8.8
Zene/hangok - 8.5
Hangulat - 8.6

8.6

KIVÁLÓ

A Codemasters legújabb F1-játéka nem csak a száguldó cirkusz rajongóinak készült, hanem mindenkinek, aki szereti a szimulátorokat és a jó történeteket és három különböző játékmódot kínál, amelyek mindegyike más-más élményt nyújt a versenyzés szerelmeseinek. A fékezési pont egy izgalmas történetet mesél el az F1 világában, a karrier mód egy hosszú és mély utazás, az F1 World mód pedig egy változatos és szórakoztató kihívás. A játék nagyon jó, de nem tökéletes, a grafika, a hang és a sérülésmodell terén még van hova fejlődni.

User Rating: 3.78 ( 5 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu