Gemini Nano: újabb Google kényelmi funkciókra számíthatunk felhő nélkül is két mobilon!

TECH HÍREK – Ezzel a lépéssel a Google technológiája időt spórolhat nekünk bizonyos helyzetekben, és ezt két készüléken alapból elérhetjük, ha valamelyik frissebb modellt választjuk.

A Google SGE-jében (Search Generative Experience – keresési tartalomalkotó élmény) egy olyan funkció is van, ami a nagyobb weboldalak esetében válhat kifejezetten hasznossá. A technológia képes összefoglalni a weboldalakat vázlatos pontokban, így ha egy cikkről lenne szó, azt nem kell elolvasnunk, hanem könnyen áttekinthetjük annak tartalmát. A funkció az Androidon már eléhető a felhőből, de hamarosan natív módon, helyileg is alkalmazhatjuk két készüléken!

Az Android Authority írt arról, hogy bizonyíték van arra, hogy a Google az SGE-t elhozhatja a saját Pixel 8-as készülékeire, illetve a Samsung Galaxy S24 termékcsaládra. Ha az adott készüléken gyárilag ott van a Gemini Nano, akkor a funkció a mobil technológiájának köszönhetően alapból elérhető lesz, és nem lesz szükséges a felhőből elindítanunk azt. Viszont jelenleg csak néhány kódsor (string) utal erre, úgyhogy nem kizárt, hogy még sok idő eltelhet, mire a Samsung és a Google telefonjain „gyárilag” fusson a weboldal-összefoglaló Gemini Nano.

Egy kisebb bökkenő azért van a történetben. A mobiltelefonok jelentős része helyileg nem képes a Gemini Nano és annak funkcióinak futtatására a bennük levő gyenge rendszerlapka (SoC – system-on-a-chip) miatt. Ebből adódóan a jelenlegi készülékek csak kisebb százaléka alkalmas a beépített technológiára, de ahogy telik az idő, úgy válnak egyre erősebbé a mobiltelefonok, és így egyre több lesz alkalmas a „gyári” Gemini Nanora. Annyi bizonyos, hogy a Samsung és a Google azon dolgozik, hogy a Galaxy S24 és a Pixel 8 a legtöbb beépített funkciót megkapja.

Ha sikere lesz a két cég mobiljain a gyárilag futó mesterséges intelligenciának, akkor ez a megközelítés hatalmas lépést tesz a mainstream felé, és ebben az ősszel érkező iPhone 16 termékcsalád is nagy szereppel bírhat.

Forrás: WCCFTech, Android Authority

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu