35 éves a World Wide Web, de nem mindenki elégedett a fejlődésével…

TECH HÍREK – Tim Berners-Lee úgy véli, hogy a „web”-en található helyek lehetőséget adnak arra, hogy nagyon rossz ember legyél…

 

 

Sokan nem ismerik a nevét, ám Tim Berners-Lee a technikatörténet egyik legnagyobb hatású embere. Röviden, nélküle nem olvashatnánk ezeket a szavakat. Hiszen az ő elméje és munkássága szülte meg azt, amit ma „web”-ként ismerünk. Mint ilyen, Berners-Lee az egyik legmeghatározóbb hang, amikor olyan aspektusokról beszélünk, mint az internet fejlődése, a közösségi hálózatok hatása a mindennapi életünkre és más kapcsolódó események.

Ahogy Bill Gates néhány hete már elárulta, a web megalkotójának egyértelmű véleménye van: elégedetlen azzal, amit az emberiség tett a teremtéssel.

A CNBC-nek adott nemrég interjújában a „web atyja” arról beszélt, hogyan fejlődött találmánya a kezdetektől napjainkig. 1989-ben, amikor a CERN-ben (a svájci részecskefizikai kutatóközpontban) dolgozott, Timnek az az ötlete támadt, hogy olyan információkezelő rendszert fejlesszen ki, amely lehetővé teszi, hogy könnyen megossza az adatokat kollégáival. Két évvel később ötlete megteremtette az internet alapjait. 1991-ben megtette első lépéseit a World Wide Web, egy olyan lehetőség, amely tovább fejlődött, míg végül napvilágot nem látott 1993-ban. Ám alkotója szerencsétlenségére találmánya nem úgy fejlődött, ahogyan ő szerette volna.

 

 

Tim Berners-Lee / World Wide Web

 

 

A „web atyja” úgy véli, hogy elvesztettük az adataink feletti ellenőrzést

 

Ahogy Tim maga is rámutat az interjúban, amikor az egész elkezdődött, el sem tudta képzelni, hogy „mivé fog válni a sok változás után”. Ezért úgy véli, hogy az evolúció nem a jó irányba haladt. Olyan aspektusokra mutat rá, mint a mesterséges intelligencia vagy a közösségi hálózatok. „Olyan eszközöket építettek, amelyek a düh, a frusztráció és a gyűlölet érzéseit táplálják”.

Valójában azt állítja, hogy a mindenféle tartalom könnyű és elsöprő módon történő előállítása az egyének és a vállalatok adatai feletti kontroll elvesztéséhez vezetett.

Ugyanakkor azt mondja, nem hiszi, hogy az internet kudarcra van ítélve. Szerinte a mesterséges intelligencia meg fogja változtatni a világháló használatának módját. Rámutat arra a lehetőségre, hogy minden embernek lesz egy mesterséges intelligencia asszisztense. „Lesz egy olyan asszisztensed, akiben megbízhatsz, és aki érted fog dolgozni”. Azt is elmondja, hogy startupja, az Inrupt azon dolgozik, hogy mindenki visszanyerje az adatai feletti ellenőrzést. Ehhez egy olyan digitális teret szeretne kialakítani, amely független a nagy techcégektől. Ezen a projekten már évek óta dolgozik. Akárhogy is legyen, Berners-Lee véleménye egyértelmű: találmánya nem úgy fejlődött, ahogyan azt remélte.

Forrás: CNBC

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu