MLB The Show 24 – Visszatértek a „baseball bikák”!

TESZT – Az MLB The Show 24, amit a SIE San Diego Studio alkotott meg, olyan, mint egy bajnoki címre éhes csapat, amely nem elégszik meg a múltbeli sikerekkel, hanem minden egyes szezonban ismét a csúcsra tör. Ez a hosszú ideje domináns sportjáték-sorozat már az újabb generációs konzolokon is negyedik évadjához érkezett, célja pedig változatlan: a legjobbak között maradni.

 

Persze, nem egy földindulásszerű újdonsággal érkező változat ez az MLB The Show 24, sokkal inkább az aprólékos finomításokról és a rajongói visszajelzések figyelembe vételéről szól. Mindeközben egyre inkább a baseball történetének digitális őrzőjévé válik. A sorozat korábbi sikereire építkezve, valamint a jelenlegi újításokkal megspékelve, az MLB The Show 24 ígéretes új fejezetnek ígérkezik a franchise életében.

 

 

Ahol minden dobás számít

 

Az MLB The Show 24 nem rejtette véka alá, hogy a megjelenés előtt az ütőjátékon alig eszközölt változtatásokat. Az ütés mégis magával ragadó élmény maradt. Életre kelti a dinamikus és azonnali visszajelzéseket, és egy olyan kiegyensúlyozottságot kínál, ami méltó jutalmat ad a támadó játékért, miközben ritkán érzünk igazságtalanságot a védekezés során.

Az innovációk középpontjában a részletek állnak. A tavaly bevezetett kétutas rendszer – a kijelölt ütők bevetésével – valódi hitelességet csempészett a játékba, amitől igazi szimulációnak érezhetjük.

Ebben az évben a figyelem a védekezés felé fordul, az „Impact Plays”, azaz a meccset befolyásoló játékok mechanizmusával. Ez a funkció növeli az esélyeket arra, hogy döntő szerepet játsszunk a mérkőzés alakulásában. Ilyen lehet egy vakmerő merülés a labdáért, vagy egy futó bázisról való lehúzása. Azért hozzá kell tenni azt is, hogy ezek közül néhány csak új, helyzetspecifikus QTE-játékelemnek tűnhet. Más játékokban ezek a QTE-k gyakran váltak vicc tárgyává, vagy legalábbis elavultnak számítanak.

Bizonyára van, aki felvonja a szemöldökét ezeknél az újításoknál, de hadd hangsúlyozzuk ki: végre több kontrollt kapunk a játék legfontosabb pillanataiban. Nem vagyunk többé kiszolgáltatva a program által előre beállított jeleneteknek; most már mi dönthetünk arról, hogy melyik irányba billenjen a mérleg nyelve. Ezáltal mi magunk formálhatjuk a meccsek kimenetelét, ami nem csupán a játékmenetet teszi izgalmasabbá, de egy olyan új szintet is bevezet, ahol a játékosok ügyessége és stratégiai gondolkodása kerül előtérbe.

A dobások erősségén és típusán is finomítottak. A „sinker”, ami egy különleges, lefelé ívelő dobástípus a baseballban, korábban talán túlságosan erősnek bizonyult. A fejlesztők ennek hatékonyságán csökkentettek, ami látszólag apró módosításnak tűnhet, de valójában jelentős lépés a játék egyensúlyának megőrzése felé. Ezzel a változtatással a fejlesztők gondoskodnak róla, hogy ne legyen túl erőteljes vagy domináns egyetlen dobás vagy játékstílus sem, így a játék mindenki számára fair és élvezetes marad.

 

 

Végre szépült is az új rész

 

Miközben a sorozat kezdetben inkább a játékmenetre és a játékmódokra koncentrált és a fejlesztők nem törődtek a grafikai megújulással az újgenerációs konzolokon, az MLB The Show 24 most már tényleg új szintre emeli a vizuális élményt. A figyelem a finomságokra irányul, ahol a kis változtatások is jelentős előrelépést jelentenek.

A legfrappánsabb újítások közé tartozik a számos új animáció, amelyek különösen a játékosok védekezési reakcióit teszik élethűvé. Például, amikor egy mezőnyjátékos az utolsó pillanatban rohan a labda után, hogy megakadályozza a futó előrelépését – ezek a pillanatok most már sokkal valósághűbben jelennek meg, mint korábban.

Az arcok digitális visszaállítása és a kifinomult világítási effektek együttesen olyan realisztikus megjelenést kölcsönöznek a játékosoknak, ami eddig sosem látott mélységet ad a játék látványvilágának.

A haj, a mez, az arcok mimikája, a pályák állapota, a különböző napszakok fényjátéka és a lelkesedő tömeg – ezek a megszokott, mégis lenyűgöző elemek továbbra is hozzájárulnak ahhoz, hogy a játékos teljes mértékben belemerüljön az MLB The Show 24 által nyújtott baseball-élménybe.

 

 

A múlt és jelen találkozása a baseball-ban

 

Egy évvel ezelőtt a Storylines teljesen új színt vitt a The Show gazdag játékmódjaiba, egy szeretetteljes üzenettel a baseball iránt, miközben felidézte a 1920-as évek legendás hétcsapatos Negro Leagues történetét. Idén a Storylines: The Negro Leagues Season 2 folytatja a megkezdett utat, még több játékosközpontú történettel, amelyek nem csupán a múltba visznek vissza, hanem értékes történelemórákat is kínálnak.

Kiemelkedik közülük Toni Stone története, aki úttörőként az első nőként vállalt szerepet profi baseballcsapatban, valamint Derek Jeter legendás pályafutásának krónikája, amely a csúcstól egészen a Cooperstown-i Hírességek Csarnokáig vezet. Ez a mód minden rendelkezésre álló eszközt bevet a játékosok oktatására, valós filmklippekkel együtt, hogy még élethűbbé tegye a történetmesélést.

Az egyetlen csalódás talán az, hogy a tavalyi kiadásban bemutatott történetek nem kerültek bele az idei verzióba. A baseball történetének meghatározó fejezeteit egy helyen gyűjtve, akár csak a menükön keresztül elérhető beágyazott videók formájában is, még gazdagabbá tehetnék a játékélményt.

Az Road to the Show, ez a magával ragadó egyjátékos élmény, mostantól az MLB Draft Combine-t is magába foglalja, gazdagítva ezzel a játékot új minijátékokkal és bővítve a játékosok kezében lévő lehetőségeket karakterük pályafutásának alakításában.

Az Road to the Show: Women különleges történettel bővíti a játékot, amely nem csak új szemszögből mutatja be a baseball világát, hanem harmonikusan ötvözi a játékmód megszokott elemeit, így varázslatos játékélményt garantál.

A karakterkészítő rendszer külön elismerést érdemel, hiszen rendkívül sokrétű lehetőségeket kínál, ami által a játékosok szinte korlátlan kontrollt kapnak karakterük megformálásában.

A Diamond Dynasty friss funkciókkal bővül, javítva néhány korábban bírált elemet. A tavaly bevezetett készletek és szezonok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, sok játékos számára inkább csak fárasztóvá váltak, mivel a legjobb ütők gyors megszerzése és újrafelhasználása elég gyorsan unalmassá vált hosszú távon. Idén viszont eltörölték a készleteket, és a szezonok ismét hosszabb időtartamúak lettek, a korábbi szezon kártyái pedig már nem használhatóak fel a versenyeken, így egyensúlyt teremtve a játékban.

A többi játékmód is megtartja a szokásos formátumát. A stadionkészítő rész továbbra is kiemelkedik a többi közül, lehetőséget adva az egyszerűtől a bonyolultig terjedő tervezésre. A franchise mód és az online kooperatív játékmód, új rangsorolt létrákkal, továbbra is jelen van, míg a Home Run Derby, a playoffok, a kiállítások, a retro mód és egyéb opciók gazdagítják a játékot.

Technikai fronton minden a várakozásoknak megfelelően működik, a crossplay és a cross-progression pedig nagy előnyt jelent, ahogy a játék igyekszik minél több új és visszatérő játékost bevonni a baseball világába.

 

 

Mitől más az MLB The Show 24?

 

Az MLB The Show sorozat évek alatt egyedülálló útvonalat járt be, merész lépéseivel kitűnve a sportjátékok tengeréből. Az MLB The Show sorozat jelentős mértékben különbözik a többi sportjátéktól, és ez a különbség valószínűleg meg is marad. Az új rész tökéletes példája ennek az alapvető különbségnek. A játék élvezetét a továbbfejlesztett grafika és a finomított védekezési lehetőségek határozottan növelik.

Az MLB The Show 24 különlegessége abban rejlik, hogy tiszteleg a baseball története előtt, bemutatva a játékosoknak a sport múltját, nem támaszkodva a kiszámított, dagályos, vagy túltolt érzelmi hatást kereső, kitalált történetekre. Ez a valódiságra való törekvés és figyelmesség emeli ki a többi rész és más sportjátékok közül.

A játékosok valóban érzik, amikor egy játék mögött igazi elkötelezettség áll, és az MLB The Show 24 esetében ez egyértelmű. Ez a rész méltán áll az élen a sorozatban, és jó példát mutat az éves sportjáték-frissítéseknek.

A játék PS5 és Xbox kódjait a Sony Magyarország biztosította.

-Herpai Gergely (BadSector)-

Pro:

+ Továbbra is páratlan baseball szimuláció
+ Fejlesztett grafika
+ Sporttörténeti részek

Kontra:

– A játékmeneti változások némelyik játékos számára talán túl finomhangoltnak tűnhetnek
– Hiányoznak a tavalyi kiadás néhány történeti eleme
– A Diamond Dynasty mód változásai kezdetben zavaróak lehetnek a visszatérő játékosok számára


Kiadó: Sony Interactive Entertainment

Fejlesztő: San Diego Studio

Stílus: Sport

Megjelenés: 2024. március 15.

MLB The Show 24

Játékmenet - 8.1
Grafika - 8.5
Kampány - 8.2
Zene/hangok - 8.2
Hangulat - 8.2

8.2

KIVÁLÓ

Az MLB The Show 24 újabb bizonyíték arra, hogy a sorozat élen jár a sportjátékok között, finomított játékmenettel, szebb grafikával, valamint a baseball történetének mélyreható bemutatásával. A játék legtöbb eleme szenvedéllyel és odafigyeléssel készült, ami érezhető minden ütésnél és dobásnál. Az MLB The Show 24 nem csak a sorozat rajongóinak kötelező, hanem olyan sportjáték kedvelőknek ajánlott, akik szeretik a baseballt, vagy érdeklődnek a sportág iránt.

User Rating: 4.61 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu