Horizon Forbidden West Complete Edition – A PC-n és Steam Decken is tágítja a horizontunkat

TESZT – Ez a lenyűgöző játék végre megérkezett PC-re, de vajon hogyan vetekszik a PS5-ös változattal? A Horizon Forbidden West legújabb kalandjai immár asztali gépeken is elérhetők, így a rajongók újra átélhetik Aloy epikus utazását, ezúttal még több grafikai finomsággal és testreszabási lehetőséggel. Az ígéret földjén járva nem csak a grafika és a teljesítmény terén merülnek fel kérdések, hanem azt is megvizsgáljuk, milyen újításokkal gazdagítja a PC-s kiadás ezt a zöldellő világot.

 

 

Ha fejest ugrunk a PlayStation 5 és PC-s változatok összehasonlításának mély vizébe, láthatjuk, hogy a különbségek inkább csak apróságok. A PC-s kiadás szépen magába olvasztja a PS5-ös verzió minden kincsét, DLC-k sorát is beleértve. A PS5 kínálata két választható játékmódot rejt, mindegyik más és más játékélményt ígérve. A PC-n azonban bőséges beállítási lehetőségekkel finomíthatjuk a játékmenetet, hogy az igazán személyre szabott legyen.  Ez egy közismert tény, így nem érdemes tovább ragozni; inkább arra koncentráljunk, milyen élményt nyújtanak a különböző platformok.

Ez a teszt most egyébként egy technikai elemzés, az eredeti PS4/PS5-ös játék teljes tesztjét itt olvashatjátok. 

 

 

PS-ön volt „teljesítmény mód”, vajon hogyan mérhető ez a PC teljesítményéhez?

 

Régebben a PS5-ös változat Teljesítmény módban számomra szebb élményt nyújtott. A stabil képkockaszámnak köszönhetően a játék folyamatosan és simán futott, különösen a harci jelenetek során. A Minőségi Mód jobbá tette a vizuális élményt, de ez a teljesítmény rovására ment. Ahogy a Minőségi Mód megnevezése is sugallja, számomra ez nem biztosította a legideálisabb játékélményt az első végigjátszás során.

A Horizon Zero Dawn PC-s változata nem kezdődött zökkenőmentesen – ez köztudott. De vajon hogyan szerepel a folytatás PC-n? Olyan simán fut, mint a PS5-ös verzió? Örömmel jelentem, hogy a játék kiválóan fut. A látvány lenyűgöző, és a PS5-ös Minőségi Mód összes előnyét megkapjuk, plusz a magasabb és stabilabb képkockaszám bónuszával. A játék PC-n épp olyan stabil, mint PS5-ön.

A Horizon Forbidden West PC-s verziója új képi funkciókat kínál. Az NVIDIA DLSS 3, az Intel XeSS és az AMD FSR 2.2 már a megjelenés napján elérhetőek. Egy közelgő frissítéssel érkezik az AMD FSR 3 is, amely a Frame Generation funkciót is tartalmazza. Ezenfelül a Forbidden West Steam Decken is játszható, és további optimalizálásokat terveznek, hogy még simább élményt nyújtson a hordozható konzolon.

 

 

Minden, mi szem szájnak és egeret szerető kéznek ingere

 

A Horizon Forbidden West remek folytatás, amely kiépíti és bővíti az eredeti játék által kedvelt elemeket. Támogatja az Ultrawide 21:9, a Super Ultrawide 32:9 és a 48:9-es tripla monitorokat is. Mint korábban említettük, a játék lehetőséget ad a grafikai beállítások személyre szabására, ahogy azt a legtöbb mai PC-s játéktól elvárhatjuk – de érdemes ezt biztonság kedvéért megemlíteni. A DualSense vezérlő támogatott, haptikus visszajelzéssel és adaptív ravaszfunkciókkal, bár ezek teljes körű kihasználásához vezetékes kapcsolatra van szükség.

A Horizon Forbidden West PC-s kiadása hű maradt az eredeti játékmenethez, ám egy kiemelkedő újdonsággal gazdagodott, akárcsak elődje, a Horizon Zero Dawn: az egér és billentyűzet használatának támogatásával. Ez azoknak, akik nem csípik a kontrollert, vagy egyszerűen csak nincs nekik, rendkívül pozitív fejlemény, mivel így lehetőségük nyílik a számukra ideálisabb játékstílusra váltani, annak ellenére, hogy ez eredetileg nem képezte a fejlesztők szándékait. A Forbidden West ugyanolyan simán és élvezetesen játszható egérrel és billentyűzettel, mint kontrollerrel, ami nagyon jó hír a PC-s játékosok közösségének. Amennyire megfigyelhető, nincs input lag, így nem kell aggódnunk az esetlegesen felmerülő problémák miatt.

 

 

Újabb Horizon a kezedben!

 

A Valve kézikonzolja most sem okoz csalódást, amikor a Sony legújabb játékát vesszük górcső alá. A Horizon Forbidden West Complete Edition kiemelkedően szép játék volt már a PS5-ös megjelenésekor is, és meglepően jól mutat a Steam Deck kijelzőjén is. Ha esetleg kimaradt a Horizon Zero Dawn élménye, feltétlenül azt ajánlom elsőként és csak azt lenyomtad, akkor ásd bele magad Aloy új kalandjába. A Horizon Forbidden West Complete Edition szerepelt azon játékok között, amelyeket a leginkább vártam a Steam Deckre 2024-ben, és tekintettel arra, hogy ez egy különleges, több generáción átívelő kiadás a PS4-es verzióval együtt, nagy elvárásokat támasztottam felé.

A játékhoz néhány beállítás módosításával, többnyire az árnyékok minőségének jelentős csökkentésével, elérhető volt a 30 fps-es sima játékmenet. A Gyors Hozzáférési Menü segítségével a játékot 30 fps-re korlátoztam és 16:10 képarányra állítottam be a Steam Deck kijelzőjén. Különösen tetszik, hogy a Sony játékok lehetőséget biztosítanak a különböző képarányok kipróbálására, a kijelző méretétől függetlenül. Ezt kihasználva teszteltem az ultrawide módot, amely valóban lenyűgöző látványt nyújt.

A zökkenőmentes játékélményhez elengedhetetlenek a Steam Deckhez optimalizált shader-ek, mivel akadozások tapasztalhatók új részecskéhatások és helyszínek betöltésekor. Ezeket leszámítva a játék kiváló élményt nyújt, támogatva még a giroszkópos vezérlést is a Steam Decken. A következő napokban további teszteléseket tervezek, esetleg egy részletes értékelés készítésével. Különösen érdekel, hogy a The Burning Shores kiegészítő hogyan mutat a Steam Deck kijelzőjén.

 

 

Ismét megnyílt a horizontunk

 

A Horizon Forbidden West PC-re szánt változata igazi csemege, ami lehetőséget nyújt arra, hogy újra és újra megéljük e sorozat eddig megjelent, lenyűgöző epizódjait. Az a lehetőség, hogy maximális grafikai részletességgel barangolhassunk és fedezhessük fel a játék által nyújtott világot, egyszerűen lenyűgöző. A fejlesztők által a játék PC-n történő zökkenőmentes futtatására fordított munka és erőfeszítés figyelemre méltó. A játékosok minden bizonnyal örömmel fogadják majd ezt a PC-re szánt változatot, ami a Steam Decken is kiválóan működik, és alig várják, hogy újra belemerülhessenek a játék világába, most már mindenféle korlátozás és vizuális kompromisszum nélkül.

-Herpai Gergely (BadSector)-

Pro:

+ PC-s változat magában foglal minden PS5-ös tartalmat és DLC-t
+ A játék grafikája széleskörűen testreszabható
+ Számos kijelzőmód támogatott, ultrawide is

Kontra:

– Steam Decken jó sokáig kell várni a shader buildre, FSR-el kicsit homályos a kép
– Egér és billentyűzet kevésbé intuitív néhány játékosnak
– DualSense vezérlő esetén lehet szükség vezetékes kapcsolatra


Kiadó: Sony Interactive Entertainment

Fejlesztő: Guerilla Games

Stílus: open-world akció-kaland

Megjelenés: 2024. március 21.

Horizon Forbidden West Complete Edition

Játékmenet - 9.5
Grafika - 9.7
Történet - 9
Zene/hangok - 9.2
Hangulat - 9.6

9.4

SZÉDÜLETES

A Horizon Forbidden West Complete Edition PC-s kiadása kiváló lehetőséget kínál a játékosoknak, hogy újra és korlátozások nélkül merüljenek el Aloy lenyűgöző kalandjában. A játék kifogástalanul fut PC-n, grafikailag lenyűgöző, és a testreszabási lehetőségek széles skáláját kínálja, így mindenki megtalálhatja a számára ideális beállításokat.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu