A Baldur’s Gate 3 szinkronhangjai elítélik a mesterséges intelligenciát

A Larian Studios újabb díjat megszerző játékának hangjai szerint nem csak az állásuk forog kockán a mesterséges intelligencia eszközeinek elterjedésével, hanem a személyazonosságuk is veszélyben lehet miattuk.

 

Az Eurogamer beszélgetett el a BAFTA-gálán (ahol újabb díjakat nyert el a Baldur’s Gate 3, köztük egy újabb év játéka díjat) a játék szinkronhangjaival, és mindenki kritizálta a mesterséges intelligencia által meghajtott hanggeneráló eszközöket – főleg azokat, amik hangklónozásra alkalmazhatóak. Amelia Tyler, a Baldur’s Gate 3 narrátora már több imitációját hallotta, és köztük volt egy olyan is, amikor erőszakot tartalmazó szexuális novella felolvasására használták illegálisan a hangját, és mióta a játék megjelent, ilyesmit gyakran hallottak, és szerinte ez borzasztó. Tyler úgy véli, hogy nem csak a munkáját, hanem személyazonosságát is ellopják a mesterséges intelligenciával. Bár szereti a moddolt jeleneteket, de szerinte illegálissá kellene tenni azt, hogy valaki fogja az ő hangját, hogy azzal, engedélye nélkül edzzék a mesterséges intelligenciát.

Andrew Wincott, aki BAFTA-díjat is nyert Raphael hangjáért, azt mondta, hogy bár értékeli, hogy tíz órányi munkáért negyven órányi anyagot teremthet, szerinte őt mind a negyven óráért ki kellene fizetni. Wincott, illetve Samantha Béart (Karlach a Baldur’s Gate 3-ban) is úgy véli, hogy a szerződéseket is megszegheti a hangklónozással még annak ellenére is, hogy nemrég megszületett a SAG-AFTRA megállapodás az Egyesült Államokban a hosszú sztrájk után. David Harewood (Alan Wake 2), Ben Starr és Ralph Ineson (Final Fantasy XVI) szintén óvatos a technológia kapcsán.

Neil Newbon (Astarion hangja a Baldur’s Gate 3-ban) optimistább az MI és a valós hangok közötti szakadék miatt, és úgy érzi, hogy a jó tudást nem lehet megprogramozni, mert ez túlmutat a nullákon és egyeseken és a formulákon, ugyanis valami varázslatosról van szó. És ezzel nehéz vitatkozni: az emberi tudást művészetileg talán tényleg lehetetlen imitálni.

Viszont a kritikus hangokat figyelmen nem lenne szabad kívül hagyni.

Forrás: PCGamer, Eurogamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu