PlayStation 5 Pro: a Sony próbálja eltüntetni a nyomokat!

A Sony hivatalosan még semmit sem mondott a félgenerációs frissítésről, de ha szerzői jogi követelésre hivatkozva eltávolíttatta a YouTube-ról a videót, amiben sok részletet hallani lehetett róla, akkor ezzel megerősíti a konzol létezését…

 

A Sony törölte Moore’s Law is Dead videóját márciusból, amikor részletesen beszámolt a PlayStation 5 Pro-ról. Miért? Mert a Sony Interactive Entertainment szerzői jogi követelésre hivatkozva kérvényezte annak eltávolítását a YouTube-ról. Mivel a The Verge szerkesztője, Tom Warren is mondta már, hogy a konzol létezik, és a nyáron már a hitelesítési folyamat is elkezdődik, már csak az a kérdés, hogy mikor jön e bemutatója…

A The Verge beszámolt arról, hogy mit kell egy játéknak elérnie a PlayStation 5 Pro (Trinity) Enhanced jelző kiérdemléséért. Egy, a csak ezen a konzoon elérhető grafikus mód állítólag kötelező lesz a megszokott Quality, Performance opciók mellett. Miközben a fejlesztőket a 4K felbontás (ehhez a PlayStation Spectral Super Resolution felskálázó technológia jó lehet), a 60 FPS és a jobb sugárkövetés felé terei a Sony, a The Verge szerint ezek nem lesznek szigorúan kötelezőek (eddig csak a frame rate kapcsán halottuk ezt).

Ha egy olyan grafikus módot kínálnak a fejlesztők, ami jobbat mutat az alap PlayStation 5-nél, megkaphatják ezt a jelzőt. Például 30 FPS-en maradhat PlayStation 5 Pro-n, de a fixált vagy változó képfrissítési rátájú (VRR) frame rate ha jobb, megkapja a játék a PlayStation 5 Pro Enhanced jelzőt. Vagy ez a két eset: alap PlayStation 5: 1440p/30FPS; PlayStation 5 Pro: 4K. Alap PlayStation 5: változó 1080p-1440p, PlayStation 5 Pro: 1280p-2160p. Ha a frame rate 30-ról 60-ra vagy 120-ra emelkedik az erősebb konzolon azonos felbontás mellett, vagy ha a sugárkövetés be lenne kapcsolva úgy, hogy előtte sehol sem volt, az is elegendő lenne.

A fejlesztőknek egy patchet kell kiadniuk a régebbi játékaiknál a PlayStation 5 Pro Enhanced jelző érdekében. A The Verge szerint ezen túl lesz egy Ultra-Boost Mode is a PlayStation 5 Pro-ban, ami jobb teljesítményt fog elérni sok játékban még akkor is, ha nem kapnak ilyen frissítést. Emellett a Twitteren az AMD-s szivárogtató, Kepler beszélt a félgenerációs frissítésről. Szerinte már nem a 90-es, 2000-es években járunk, így a konzolok nem tekinthetőek egzotikus hardvernek (ezt a szerepet például a Nintendo 64 és a PlayStation 3 töltötte be).

A hardvergyártók mára hasonló dizájnra építik termékeiket, így a modern processzorokat vizsgálva nincs már nagy különbség az Intel és az AMD megoldása között, és a videókártyáknál is hasonló utat jár be az Nvidia és az AMD. A fejlesztők által használt eszközök sokat fejlődtek, így könnyedén ki tudják csikarni a legjobb teljesítményt. Ma már nincs komolyan optimalizálás, mert erre nincs szükség, de a konzolokban nincsen tartalék, és azért van a szükség a PlayStation 5 Pro-ra, hogy a vizualitást és a teljesítményt előrébb tolják a konzolos térben.

Forrás: WCCFTech, The Verge

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu