Xbox & PC – A hardverrel, a szoftverrel egy az utunk…

VÉLEMÉNY – A Microsoft rájött valamire, amire amúgy szerintem már korábban rá kellett volna döbbennie a konzolgyártóknak. Manapság már gyakori, hogy úgy jön ki egy konzol, hogy az már a megjelenéskor sem csúcstechnológia. Ezért inkább más irányzatot kezd felvenni a redmondi cég.

Legutóbb talán az Xbox 360 2005-ös megjelenésénél volt, hogy igen, egy kis ideig bizony azon szebben festettek a játékok, mint mondjuk egy átlagos PC-n. Ez azért ma már inkább fordítva van. Egy akár közepes, 120 ezer forintból összerakott PC-n is össze tudunk hozni olyan grafikát egy multiplatform cím esetében is, amely szebb, mint Xbox One-on vagy PlayStation 4-en, ráadásul a framerate is magasabb lehet.

Persze ha optimalizálatlanul adják ki PC-re, ami szintén gyakori, akkor arról nem mi tehetünk, hanem a fejlesztők, vagy akik a portmunkát végezték. Emlékezzünk csak vissza a tavalyi Mortal Kombat X vagy Batman Arkham Knight fiaskóra. A MKX-et már hivatalosan nem is támogatják PC-n, így Mortal Kombat XL, amely mind a két Kombat Packot és az alapjátékot magában foglaló kiadás, már csak PS4-re és X1-re jött ki…

Mi a fene lesz a régebbi konzolokkal?

UWA!

Nem, nem a japán „wow” kifejezésre gondolok, hanem a Universal Windows Application rövidítésére. Ez a Microsoft terve, hogy így fussanak majd az Xbox One-on és PC-n egyaránt a játékok, ezzel egy rendszer alá rakva a két platformot. Phil Spencer, az Xbox főnöke ejtette meg ezt a bejelentést, úgyhogy még fakenek sem lehet mondani ezt a tervet. Ez mit is jelent?

Nos, a PC-hez hasonló visszamenőleges kompatibilitást biztosíthat az UWA rendszer. Mint ahogy az asztali gépünkön, úgy az Xbox One-on is hasonló módon tölthetünk be egy régi játékot. Mondjuk PC-n tetszenek a régi SCUMM engine játékok. Játszanánk egy Day of the Tentacle-t ahelyett, hogy a remastert bevárnánk. Ez manapság megoldható. Xboxon viszont bár tény, hogy van X360 kompatibilitás, de nem úgy van az, hogy pl. berakjuk a legelső Xbox lemezét és máris megy a menet. Spencer szerint az UWA lehetőséget nyújt az egyszerű átjárásra PC-k, X1-ek, tabletek és okostelefonok között. Mondjuk az fura lenne, ha egy új Halo okostelefonon menne…Várható volt már, hogy a Microsoft bejelent valami hasonlót, elvégre nem véletlen, hogy Windows 10-re terveztek már egy Xbox applikációt.

Spencer a GeekWire előadásán beszélt az Xbox One és a PlayStation 4 közötti versengésről.

🙂

Miért is lehet ez jó számunkra, hogy PC-sedik az Xbox? Nos, először is nem lesz kötött a hardver. Így a Microsoft frissítheti a hardvert és – remélhetőleg – ugyanazon az áron értékesítheti a „konzolt”, amit talán évente lenne értelmes frissíteni. Vagy másfél évente. Ezzel viszont elmosódik a konzolgeneráció fogalma. Mikortól számíthatnánk új generációnak a Microsoft termékét? Egy frissítés után? Két frissítés után? Már nem tekinthetjük konzolnak az Xboxot? Ezen már csak merengeni lehetne, megválaszolni jelenleg még nem tudjuk.

A másik jó dolog ebben az értelemszerűen magától jövő visszafele támogatás. Persze ehhez az is kell, hogy a multiplatform címek UWA-k legyenek. Ebben lenne potenciál, hiszen mind a PS4, mind az Xbox One x86 architektúrájú, mi pedig PC-n x64-et használunk, mivel 4 giga RAM manapság már jóformán elengedhetetlen, az alatt lenne csak 32 bites az oprendszerünk. Na igen, de akkor ezzel a Microsoft monopolhelyzetbe kerülne, hiszen így akkor a PlayStationre is ráerőltetnék az UWA-t. Hacsak… a Sony nem partnerkedik össze valakivel, hogy ugyanezt összehozza. (Igaz, ehhez az is kellene, hogy egy cég gyártsa pl. az alaplapot, és a grafikus kártyát, a proci meg valószínűleg maradna ugyanúgy AMD-s, mint manapság.)

Mi a fene lesz a régebbi konzolokkal?

🙁

Na igen, de ennek van hátulütője is. Mi a fene lesz a régebbi konzolokkal? Adogassuk el a régieket? Adjunk ki gyakrabban százezer forintokat? Sokaknak azért van konzolja, mert nem akar PC-n játszani az állandó frissítések mellett. Ezzel a Microsoft pontosan ugyanazt játssza el. Így viszont előnybe kerülhet a Sony, ami fura szituációt szülhet. A Nintendo NX ugyanis a Wii U-hoz hasonlóan elcsúszva jönne a piacra, a PlayStation 4 pedig egy üres légtérbe kerülne, amint az Xbox elkezd PC-sedni. És megint megkérdezem: hol húzzuk meg a konzolgenerációs vonalat?

Nem lesz már mondjuk 10. gen?
…most ez picit hajmeresztő gondolat lehet, de mi van akkor, ha ez egy 1983-at idéz elő? Egy platform elkezdene gyakrabban megjelenni, így ketten versengenének egymással… ha a Nintendo úgy gondolná, hogy a Sony ellenfél. Csakhogy a nagy N saját pályát jár, nem akarnak küzdeni a többiekkel, ezért is volt a Wii U egy évvel a PS4/X1 előtt kint és az NX is hasonló utat fog követni. Maradna a Sony egyedül. A monopolhelyzet pedig nem jó! A kilencvenes években a Nintendo és a SEGA folyamatosan egymásra licitálva hozta a legjobb formáját. Aztán a Sony belépése és a Microsoft küzdőtérre lépése egyaránt változtatott a piacon.

Mi a fene lesz a régebbi konzolokkal?

😐

Még nem tudom, miként változtathatja meg a PC-sítés a konzolok jövőjét, de a Microsoft miatt tartok pár dologtól. Kötelező internetkapcsolat, ilyesmi. A Windows 10 sem tűnik számomra biztonságosnak, ez pedig dettó hasonló helyzet. A folyamatos újításnak biztosan kell lennie valami mögöttes indoknak.
Várjunk, amíg ez beindul – addig is én nem döntenék előre. Most is csak pár gondolatomat körmöltem le. Lehet ez jó is, csak kérdéses, hogy kinek…

-V-

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu