A Nintendo tovább folytatja az új cenzúrabeli megközelítését

Mostanában meglepő módon nem a Nintendo az, akik cenzúráznak a játékokban, hanem a Sony. Holott régebben ez nem így volt!

A Nintendo többnyire végig egy családbarát megközelítésű cégnek tűnt, akik a szexualitástól és a brutális erőszaktól szinte mindig eltávolodott, elutastíva azt. Ez az utóbbi két évben megváltozott a Nintendo Switchen, és erről is beszélt Shuntaro Furukawa, a Nintendo elnöke az éves részvénytulajdonosoknak tartott megbeszélés során.

Több kérdést is kapott az elnök, és az egyik az volt, hogy a Nintendo cenzúrázná-e a third-party, külsős kiadók/fejlesztők által a Switchen kiadott játékokat úgy, ahogy a Sony teszi ezt mostanában (például a Devil May Cry 5 esetében volt ilyesmi, amiről be is számoltunk). Furukawa erre úgy válaszolt, hogy a nagy N nem akar részt venni a cenzúrázásban, és inkább a korhatár-besorolással foglalkozó bizottságokra (Japánban ez a CERO, Európában a PEGI, míg Észak-Amerikában az ESRB volna) bízná ezt. Hozzátette, hogy a szülők számára a Nintendo Switchen elérhető felügyeleti funkciók révén megvédhetik a gyermekeket a felnőtt tartalmaktól.

Szerinte ha a platformtulajdonos cégek (Nintendo, Sony, Microsoft) cenzúrázni kezdenének, a játékszoftverekben a fairség és a diverzitás, a változatosság sérülne. „A Nintendo, ahogy a third-party cégek és az ő szoftvereik is, objektív értékelésre jelentkezik a külsős szervezeteknél a megjelenés előtt. Ha a platformbirtokló cégek önkényesen járnának el, a játékszoftverekben levő diverzitás és fairség súlyosan akadályozva lenne. Szülői felügyelői opciókat biztosítunk, amik a korlátozás érdekében alkalmazhatóak,” mondta Furukawa. Abszolút korrekt megközelítés a részéről.

Azért ezt a Nintendótól hallani felfrissítő. Ők inkább rájöttek arra, hogy jobb a cenzúrázást – ha erre egyáltalán van szükség – ráhagyják például a PEGI-re, és így nincsen az, hogy a japán kiadáshoz képest nyugaton itt-ott feltűnően eltérő játékot kapnánk. (Erre számtalan példát fel lehetne hozni – például a SNES-en az Earthbound esetében nem dohányzik a nyugaton az egyik madár ellenfél.)

Forrás: DualShockers

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu