Gépi tanulással ajánlja a játékokat a Steam!

Az új, interaktív játékajánló rendszer már nem csak arra fog hivatkozni, hogy fú, ez egy népszerű játék a Steamen.

A Recommender (magyarul ajánló) a Steam egyik kísérleti, „neurális hálózati modellű” funkciója, ami nem a tagekre (címkékre – ilyen például az „FPS”) támaszkodik, hanem a játékokban eltöltött időnkre, illetve „egyéb feltűnő adatokra”, és valós időben frissíti az ajánlatokat úgy, hogy behangolhatjuk a játékok korát (pl. 3 évesnél régebbi vagy sem), de a népszerűség szintjét is mi adhatjuk meg.

„A modellt több millió Steam-felhasználó és az ők több milliárdnyi játékkal eltöltött időszakja alapján oktatjuk, és így robusztus eredményekhez jutunk, amik a játék[okkal eltöltött idő] mintáinak árnyalatait megragadják, továbbá lefedik a katalógusunkat is. A modell segédváltozókkal rendelkezik, így szűkíthetjük a játékok körét egy meghatározott időszakra, és finomhangolható úgy, hogy kevésbé vagy igencsak népszerű játékok kerüljenek preferálásra.

Ezek a paraméterek megmutatkoznak a felhasználónak, így lehetőséged van az eredmények között csak a friss játékok listázására, vagy annyira visszamenni az időben, hogy akár tíz évvel ezelőtt játékok is listázásra kerüljenek. Ehhez hasonlóan beállíthatod, hogy mainstream sikereket, vagy a katalógusban mélyen található címeket kapj eredményként. A csúszkák beállításaitól függetlenül az eredmények mindig testreszabottak és a felhasználónak relevánsak lesznek. Az egyedüli információ, amit a modell a játékról nyíltan megkap, az a megjelenési dátum, hogy a megjelenési dátum csúszkájával időszakokat csinálhassunk.

Úgy terveztük meg a Recommendert, hogy az vezérelje, amit a játékosok csinálnak. Egy fejlesztő számára a legjobb mód, hogy optimalizáljon erre a modellra, az nem más, mint egy olyan játék készítése, amit az emberek imádnak és játszanak is vele. Bár fontos számunkra, hogy a felhasználóknak a játékodról a Store-on hasznos információkat biztosítsunk, nem kell amiatt kínlódnod, hogy a címkék vagy más metaadatok miként folyásolják be azt, ahogy egy ajánló modell látja a játékodat.

Mi úgy tekintünk erre az új interaktív ajánlóra, mint a sok felfedezésre szánt elem egyikére, és alig várjuk, hogy több módot is bemutassunk, amiben a fogyasztókat összeköthetjük az érdekes tartalmakkal és fejlesztőkkel,” írta a Valve egy blogposztban.

Jelenleg ez a modell eltér a hagyományos, algoritmusos ajánló modelltől a címkéivel, de a korai használók révén tanulhat a gépi tanulású modell, hogy aztán széles körben is bevetésre kerülhessen a jövőben.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu