NBA 2K20: a PEGI reakciója a kaszinóbotrányra

Az NBA 2K20-at sokan csak kaszinó játéknak gúnyolják a MyTeam miatt, és csak idő kérdése volt, hogy mikor reagál rá egy korhatár-besoroló bizottság az ügyre.

A Redditen került megosztásra a PEGI, a pán-európai besoroló bizottság válasza a témára, amit lefordítva idézünk: „[…] Úgy érezzük, hogy fontos óvatosan elmagyarázni, amikor bizonyos tartalmak a PEGI rendszerének szerencsejátékos meghatározását elérik, de az is fontos, amikor ebben a pillanatban ez nem következik be. Egy videojáték akkor kapja meg a szerencsejátékos jelzőt, ha mozgó képeket tartalmaz, hogy bátorítson és/vagy elmagyarázza a [nyerési] esélyes játékokat, amik hagyományos szerencsejáték formátumában játszódnak vagy kerülnek kivitelezésre.

Egy segítő szöveget használunk, hogy részletesebben is tisztázzuk: ez olyan pénzes fogadási vagy szerencsejátékokra utal, amik normálisan kaszinókban, fogadótermekben, vagy versenypályákon [lóversenyeken pl. – a szerk.] kerülnek alkalmazásra és játékra. Nem érinti azon játékokat, ahol a fogadás vagy a szerencsejáték egyszerűen a történetszál része. A játéknak meg kell tanítania a játékost a fogadásra, vagy arra kell őt bátorítania, hogy a való életben pénzzel fogadni akarjon vagy tétet tegyen. Például ez olyan játékokat érint, amik megtanítják a játékosnak az általában pénzzel játszott kártyajátékokat, vagy hogy miként lóversenyezzen.

Fontos kiemelni, hogy a vitatott képek központi szerepet játszottak a trailerben, de nem feltétlenül teszik ezt a játékban, ami még meg sem jelent. Jelenleg a PEGI csak a nyilvánosan közzétett trailerről alkothat véleményt. A trailerben olyan képek találhatóak, amik általában a kaszinókból ismertek (szerencsekerék, félkarú rabló). Az ilyen mechanizmus alkalmazása egy tárgy, cselekedet vagy karakter megszerzése céljából nem egyezik a kaszinókban való tétrakás megtanításával. Ezen különbségek jelenleg megakadályozzák számunkra, hogy a szerencsejáték jelzőt applikálhassuk, de igenis tudomásunk van arról, hogy túlzásba kerülhetett néhány ember számára, és ez jelenleg egy, a PEGI-n belüli párbeszéd témájaként szolgál. A játékipar folyamatosan fejlődik (és az utóbbi pár évben igencsak gyorsan tette ezt). Korhatár-besoroló szervezetként biztosítanunk kell, hogy ezen fejlődések tükröződnek a besorolási kritérumaink között is. Nem alapozzuk meg a döntéseinket egyetlen trailer alapján, de megfelelően előírjuk, hogy a besoroló rendszer (és a játékipar) ezen aggodalmakat tudomásul vegye majd,” írja a PEGI válaszlevele, amit az Eurogamer is megerősített.

 

View post on imgur.com

Tehát a PEGI is védi a Take-Two-t (övék a 2K), ami azért igencsak furcsa. További furaságra ad okot az, hogy a Dragon Questet szerencsejátékként jellemzik, ugyanis a játékbeli arannyal kaszinótokeneket lehet vásárolni. Valószínűleg ennek a történetnek itt még mindig nem lesz vége… és a kérdéses trailerről amúgy korábban beszámoltunk már.

Forrás: VG247

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu