Csalt egy kiadó a Steamen, ki is rúgták!

Többszáz játék került le a Steamről, mert trükközött ez a bizonyos kiadó (is). Nem, nem egy AAA cégre kell gondolni.

Alexandra Frock, egy játékfejlesztő, a Twitteren reagált a PCGamer eredeti írására. Ezt írta: „Egy jelentős része [a játékoknak] egy orosz kiadóhoz köthető (azt hiszem az első általuk használt név a Dagestan Technology), akik nagyon sok nevet használnak. Itt egy eszköz, ami kimutatja a fejlesztők és kiadók közötti kapcsolatot a segítségkéréses információk révén.”

Közel ezer játék került levételre a Steamről, miután a Steamworksot használták ki, de ezek nagyobb része tehát ehhez az orosz céghez köthető. A „kapcsolódó applikációk” révén egymáshoz is köthetőek a játékok: a Sly Pigs például két lépésre van a BattleStar Mazaytól, és ötre a Running Sausage-től. Ezek kitiltott címek amúgy. A Dagestan Technology Steames kurátor oldalának cache-elt változata 48 játékot és 4 DLC-t mutat, de ma már üres az.

A Valve még nem közölt részleteket az érintett cégekről és az általuk elkövetett, törléshez vezető cselekményekről, de megerősítették, hogy nem csak a Dagestan volt az egyetlen érintett cég. „Nemrég felfedeztük, hogy néhány partnerünk helytelenül alkalmazott néhány Steamworksös eszközt. Az összes érintett partnerünkkel felvettük a kapcsolatot emailben,” mondta a PCGamernek egy Valve-os szóvivő.

A Steam Toolson látható, hogy közel ezer cím ugrott le a Steamről, és bár van köztük sok eléggé gyanús (asset flip, ilyesmi), de van olyan is, ami több hónapja, vagy évek óta már ott volt a rendszerben. (Glasswinged Ascension – 2017 közepe óta van fenn, Mind Trap – dettó. Electric Highways – több mint 1300 igencsak pozitív értékelés. És ez csak pár példa a megközelítőleg 982-ből…)

Persze, nem mainstream címekről van szó, hanem kisebb, olcsóbb alkotásokról (és feltehetőleg néhány fércmunkáról), de valami talán bekövetkezhet a Steamen: lehet, hogy elkezdenek Gabe Newellék odafigyelni a minőségre? Van pár eléggé kérdéses játék ugyanis a Steamen…

Forrás: PCGamer

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu