Monster Energy Supercross – The Official Videogame 3 – Évi dagonya

TESZT – Ha évente jön ki egy sportjáték, mint a Monster Energy Supercross – The Official Videogame, akkor ezzel egyrészt a fejlesztő úszhatja meg a komolyabb fejlesztés iránti igényt, másrészt pedig a licencekből és a rajongói vásárlásokból szedheti be a sok pénzt. A Milestone is kb. ebben a kategóriában van, ugyanis nem nagyon látom, hogy a tavalyi részhez képest olyan sokat fejlődött volna.

 

Az amerikai szuperkrossz-bajnokság új játékadaptációjáról van szó – évenkénti sportjáték lesz ebből is, úgy érzem.

Női vonulat

Kezdjük ott, hogy a játék címét, a Monster Energy Supercross – The Official Videogame 3-at MES3-ra rövidítem. Szóval a MES3 megint ugyanúgy kezd, ahogy a Milestone játékainak a jelentős része. Karakteralkotással. Megint presetekkel. Már lehet női karaktert is választani, aztán rakhatunk fülbevalót magunkra, vagy a nyakunkra, arcunkra, vagy torkunkra tetoválást, igaz, ezekért krediteket kell fizetni, amit a versenyzéssel hozunk össze. A kezdeményezés jó, de a kivitelezés már megint korlátoz minket. Évente mondom, hogy a karakteralkotás esetlen, és hogy itt fejleszteni kellene, de hiába írom ezen sorokat, ha a Milestone nem tesz semmit sem.

„A játékmenet továbbra is pokolian nehéz tud lenni azoknak, akik nem motokrosszra szakosodtak. Az ívek a pályába kerülnek a körök után, jó ívet kell választani, és ami a legfontosabb: kifejezetten meg kell tanulni a pályákon a dimbes-dombos szakaszokon megtalálni a helyes ritmust és jól pozícionáljuk a motorunkat és motorosunkat, ugyanis nem éppen jó tempójú az, ha egy dombról egy másik emelkedőjén landolunk.” Ezt tavaly írtam, a MES2 esetében. Ez betűről betűre igaz idén is. (Nem véletlenül vettem elő a tavaly februárban írtakat: egy sorozat új tagját főképp az előző résszel lehet a legkorrektebb módon összevetni…) Igen, ezúttal is kapunk egy tutorial versenyt, de a játék nem fogja a kezünket tartani. Nekünk kell megtalálni a féktávokat. Nekünk kell a helyes ritmust megtalálni az ugratóknál a tömegünk előre/hátra mozgatásával és a scrubbolással. Ez magyarul azt jelenti, hogy a cél minél kevesebb idő a levegőben, és ehhez igazítjuk a motorunkat a levegőben, többnyire keresztbe. Állítólag javítottak ezen, és van benne valami.

A fizikával kapcsolatban azt vettem észre, hogy javított rajta a Milestone. Nem lehet már csak padlógázzal átmenni az ugratókon, mert gyakran zakó lesz a vége, és szerencsénkre korlátlan számmal lehet rewindolni, így nincsen az, hogy oldalról kiküld a pálya szélén levő hirdetőblokkokra a mesterséges intelligencia, mi pedig csak tehetetlenül zuhanunk vissza a mezőny végére. Szóval itt is tanulni kell egy kicsit, de látszódik a fejlődés: a pályán az ívek a körök elteltével látszódnak, a helyes tempó megtalálásával gyorsulnak a köreink, és idővel elkezdjük gyepálni a gépet a három bajnokságban (250cc nyugat, 250cc kelet, 450cc – ehhez persze a 250-es közül valamelyiket meg kell nyernünk).

Karrier?

A karakterünk létrehozása után a karrierünk egy versennyel kezdődik a bootcampen (nem stadionpálya), és a teljesítményünktől függően választhatunk, hogy privát motorosként megyünk a sárba, vagy egy hivatalos csapat tagjaként ülünk kétkerekű szekerünkre. A kettő között főképp a testreszabhatóság a különbség: egy hivatalos csapat tagjaként (ezt először lehet a sorozatban csinálni) nem nagyon tudunk a motorunkon cserélgetni dolgokat, de szponzoros motorosként igen. Az összes pálya és motoros itt van a 2019-es szezonból, és bár a motorok kinézetére nincsen panaszom, a motorosok kidolgozásával már annál inkább, de ezt mintha már a saját karakterünk létrehozásakor is mondtam volna. Versenyről versenyre megyünk, aztán ha a miénk a legtöbb pont a szezon végén, nyerünk.

A pályaszerkesztő jelenléte is rendben van (konkrétan a játék megjelenése előtt írok róla, nehéz még erről részletesen véleményt alkotnom), és a Compoundban most már kooperatívan is motorozhatunk. Nos, és a multiplayer is kapott egy komolyabb frissítést. Nyilvános és privát versenyek is vannak, mégpedig dedikált szervereken (tehát nem peer-to-peer, de nem mindenütt, ezt majd a szokásos letolom a játékot szekcióban kifejtem), így a hagyományos versenytől kezdve (Standard Race) a checkpointos futamokon (Checkpoint Race) át a bajnokságokig szinte mindent csinálhatunk online, és a testreszabásunk is jön velünk a netre. Csak mondanám, hogy ez a játék egy évvel jött ki a tavalyi felvonás után. Mennyi idő, mire meghal az egész? Mert ha jön a 2021-es rész (a Milestone-t ismerve tuti próbálkozni fognak a MES4-gyel…), a rajongók azonnal ugranak a 3-ból. És akkor tetszhalott lesz az egész. Ettől félek.

Ó

Itt előre elmondhatom, hogy a MES3 nem kap olyan jó értékelést, mint a MES2. Nekem ne magyarázza már be a Milestone, hogy csak úgy tudnak új funkciókat hozzáadni a játékhoz, hogy más lehetőségeket elvesznek! De kezdjük az elején: a karakterünk kinézete csúnya, teljesen saját férfi/női motorost nem nagyon tudunk készíteni, mert versenyezni kell a pontokért, kreditekért, hogy abból megnyithassuk például azt a tetoválást, amit szeretnénk. Legalább itt nem mikrotranzakcióztak, de most ránézek a Steamre, hogy a DLC-kkel megint szórakoznak-e… Ó…, „Planned Release Date: 4 February”, tehát az embargót feloldják január végén, a játék meg négy nappal utána jön. Érdekes. Nincsenek DLC-k. Lehet, hogy majd utólag adják hozzá ezeket, miután kikerül az írásom.

Szóval az a helyzet, hogy a játék egyáltalán nem ad tutorialt. Az, hogy bedob egy versenybe, aztán gombkiosztást tol a képernyő jobb oldalára, az nem tutorial. Az mélyvízbe dobás. A többi pont a tutorial alatt meg csak szöveges (már nem is kommentált!) jellemzése pl. a bajnokságoknak. Tudtommal ez egy licencjáték, úgyhogy a kezdőknek segíteni kellene. Így ez nem segítség.

Aztán a verseny alatt láthatjuk a hudot is, ami annyira nem rossz, leszámítva a jobb alsó sarkot. Szerintem nevetségesen hatalmas a sebváltó fokozata. Többnyire letisztult az egész, de az ott a sarokban egyszerűen borzalmasan fest. Aztán korábban említettem a dedikált szervereket. Nos, aki Nintendo Switch-en játszana így, csalódni fog: Switch-re nincsenek dedikált szerverek! Aztán a MES2-ben ugye volt ilyen menetrend-tervezősdi, hogy kiválasztjuk, mivel töltenénk a napjainkat. Edzés? Ugyan már, mi a csudának kell edzés? Nem, ha befejeztük a versenyhétvégét, jön a következő. Kihívás egy másik motorostól? Nincs. Médianap a hírnevünk javítása érdekében? Nincs. Még mindig szintekre bontva van a nehézségi szint, nem pedig százalékos. Tehát konkrétan kiherélték a karriermód köretét, és szerintem az jó volt a MES2-ben. Annyira unom már, hogy a Milestone a MotoGP-nél is ilyesmit csinál, hogy itt ad (vannak kihívások a Single Player menüpont alatt, mondjuk, de én jobban örültem volna egy jobban kidolgozott karriernek), ott meg elvesz – ez nem evolúció, hanem egyhelyben való topogás évről évre. Szerintem a versenyek végén is sikerült kivenni az ünneplő mozdulatokat. Leesünk a motorról? Még mindig hirtelen a motorunkon leszünk, ahogy a gép is. Túl gépiesen, akartunkon kívül levágjuk a hajtűkanyart? Respawnol minket. Időbüntetés? Nem, minek az, nem, tegyük vissza a játékost a kanyar elé. Legalább farmolhatjuk a stíluspontokat így…

Monster?

Úgyhogy megelégeltem, hogy a Milestone itt is egyre inkább minimumra vágja a játékot. Tavaly a Compound miatt végül hetessel zártam a tesztemet, de idén ez egyszerűen nem megy a Monster Energy Supercross – The Official Videogame 3-mal. Hatfeles, azt még megérdemli, a rajongóknak pedig hétfeles. Már most ott figyel az extrák alatt a DLC menüpont (meg a stáblista), és bár a háttérzene jó a játékban (nem valami szódarock, hanem licencelt dallamoknak tűnnek, nem írja ki a játék, hogy mikor mi szól, miért?), egyszerűen a hangulat és a minimális játékmenet nem viszi el a hátán annyira a játékot, hogy hetest adjak neki. A rajongóknak jó lesz ez, amúgy nem ajánlom. Vegyétek meg a MES2-t inkább…

-V-

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Pro:

+ Bővített Compound és pályatervezés
+ Dedikált szerverek (PlayStation 4, Xbox One, PC)
+ Jó soundtrack, javított fizika

Kontra:

– A kezdőknek még mindig nem ajánlott
– Lebutított karriermód
– Pályán kívül ultragáz vizualitás


Kiadó: Milestone

Fejlesztő: Milestone

Stílus: AMA-szuperkrossz-bajnokság hivatalos játékadaptációja

Megjelenés: 2020. február 4.

Monster Energy Supercross - The Official Videogame 3

Játékmenet - 5.2
Grafika - 6.8
Fizika - 7.8
Zene/Audio - 7.8
Hangulat - 6

6.7

KORREKT

Lejtmenetbe kezd a sorozat?

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu