Lázadoznak az Activision Blizzard alkalmazottak! Egy fontos szempont miatt elégedetlenek

A Bloomberg ismét Jason Schreier egyik oknyomozó cikkében leplezi le, hogy az Activision Blizzard mennyire nem tisztességes módon viselkedik az alkalmazottjaival.

A cégvezető Bobby Kotick negyvenmillió dollárt (~11.6 milliárd forintot) keres évente, miközben a cég sok alkalmazottja alig tud megélni. Dióhéjban így lehetne összefoglalni azt a mérhetetlen elégedetlenséget, amely egyre csak forrong és forrong az Activision Blizzard munkatársai között. A Bloomberg cikkét szintén felhasználó 3djuegos azt is megemlíti összehasonlításképpen, hogy a Nintendo vezérigazgatója mindössze 1.8 millió dolláros évi fizetéssel éri be, ami a töredéke annak, amit Bobby Kotick az Activision Blizzard élén bezsebel. Ehhez képest pedig még inkább jellemző a két cég közti különbségre, hogy a Japánban a Sony és a Nintendo a legjobban fizető munkahelyek, látszik tehát, hogy az Activision esetében hova folyik el az az alkalmazotti bérekben nem jelentkező hatalmas pénzösszeg.

Egyébként sem arról híres a cég, hogy tisztességes, vagy erkölcsös szempontok alapján kezelné az ott dolgozó alkalmazottakat: 2019-ben hiába volt rekordbevétele a cégnek, még így is 800 ott dolgozó embert rúgtak ki. Akik pedig maradtak, azok is arról beszélnek, hogy az alacsony fizetésük mellett mennyire nehezen tudnak megélni. Erről múlt pénteken indult egy körlevél a Blizzard alkalmazottak között, ahol mindenki megosztotta a jelenlegi bérét és azt a minimális béremelkedést, amely jóval alacsonyabb, mint amit a cég megígért még az év elején. Az Activision Blizzard ugyanis még akkor készített egy tanulmányt, ahol több mint az alkalmazottak fele a bére miatt protestált, erre reagált úgy a cég, hogy 10%-os béremelkedést ígért, hogy ellensúlyozza az alacsony fizetéseket. Régi munkatársak egyébként azt állítják, hogy sokkal kevesebbet keresnek, mint tíz évvel ezelőtt, amikor még kevesebb dolguk volt, mert a Blizzarddal nem volt még összekötve a cég. Emiatt indult meg a dühös diskurzus, amelynek eredménye a körlevél lett. A cég mindössze ennyivel söpörte le az elégedetlenkedő véleményeket:

„Mi rendszeresen felülvizsgáljuk a kompenzációs filozófiánkat, mely által jobban el tudjuk ismerni a legjobb nálunk dolgozó alkalmazottak képességeit és kompetitívek tudunk maradni az iparágban, melynek köszönhetően a legjobb munkatársainkat meg tudjuk jobban jutalmazni.”

Valószínűleg úgy is értelmezhető ez a nyilatkozat, hogy a legeslegjobb munkatárs maga a vezérigazgató, mert ő maga állandóan milliós bónuszokat szakít le, miközben az átlag Activision alkalmazott pedig alig tud megélni. Korábban írtunk róla egyébként, hogy az Activision vezérigazgatója egy 2019-es kimutatás szerint az év egyik legtúlfizetettebb CEO-ja volt. https://thegeek.hu/2020/06/07/tul-sok-penzt-keres-az-activision-blizzard-vezerigazgatoja/

Forrás: Bloomberg

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu