Weibo: Kína lecsap a hírességek online kultúrájára

TECH HÍREK – A Sina Weibo – a Twitter kínai megfelelője – eltávolított egy online híreségekkel foglalkozó weboldalt, miután az állami média kritizálta a közösségi médiában megjelenő celebek iránti rajongást. Közben az egyik legnagyobb popsztárt, Kris Wu-t le is tartóztatta a rendőrség.

 

Az állami tulajdonú People’s Daily napilap bírálta azokat a platformokat, amelyek „méltatlan személyekből” sztárokat csinálnak.  A lap nem nevezett meg egyetlen céget sem, de a cikk a kínai internetes vállalatok elleni szélesebb körű fellépés során jelent meg. A Weibo közölte, hogy döntését a közösség „irracionális viselkedése” indokolta, amelyet egyes rajongók a hírességek iránt tanúsítottak.

A hét elején a szintén állami fenntartású Economic Information Daily a játékcégeket támadta, mondván, hogy sok tinédzser az online játékok rabjává vált. A Tencent és a NetEast részvényei több mint 10%-kal estek a kritikák hatására.

A People’s Daily cikke azzal érvelt, hogy a tinédzserekre óriási hatással van a közösségi média, és gyakran az online platformokon tapasztalt népszerűségük alapján választják ki azokat a hírességeket, akiket követnek. A Weibo a sztárokat a közösségi médiában közzétett posztjaik népszerűsége és a követők száma alapján rangsorolta.

További platformok, amelyek lehetővé teszik a rajongók számára, hogy interakcióba lépjenek a hírességekkel, a Bilibili, a Kuashou és a ByteDance tulajdonában lévő Douyin, a TikTok kínai változata.

Kína egyik legnagyobb hírességét, Kris Wu popsztárt a hétvégén nemi erőszak gyanújával letartóztatták, azzal vádolják, hogy fiatal nőket csalt fel magához szexelni. Az énekes minden vádat tagad.

Forrás: BBC News

 

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu