Magyarországon gyártották Európában először a 20 éve megjelent Xbox konzolt [VIDEO]

A Microsoft tegnap ünnepelte a legelső Xbox konzol megjelenését, mi pedig visszaemlékeztünk arra a dicsőséges (ám nem túl sokáig tartó) időszakra, amikor kis hazánkban szerelték először össze az Xbox konzolt 2001-ben. Sőt, ezzel Európában elsők voltunk a konzolgyártás terén is.

 

Talán nehéz elhinni így, 2021-ben, amikor a videojátékipar napjainkban legfeljebb csak mint egy nem túl jelentős méretű fogyasztó országként tekint ránk, hogy húsz évvel ezelőtt nálunk gyártották Európában először a Microsoft legelső Xbox konzoljait. Konkrétan Sárváron és Zalaegerszegen, a Flextronics gyárakban, amelyről az Electronics Weekly egy 2001 december 6-ai cikkjében még írt is, (az EW csak a sárvári gyárról) a következő címmel:

„A Flextronics 30 másodperc alatt szerel össze egyetlen Xboxot”

Az akkori Origo egy MTI cikket átvéve a zalaegerszegi Xbox gyártást is megemlíti.

„Az árbevétel szempontjából a 14. legnagyobb magyar cégbe a szingapúri anyavállalat 1993 óta mintegy 700 millió dollárt fektetett be, és az idén további 70-80 millió dollár értékű beruházásra készül. Ennek része a Microsoft számára készülő X-Box játékkonzol, amelyet Zalaegerszegen és Sárváron 2001 nyár végén kezdenek el gyártani. Az első fázisban az X-Box készülékhez magyar alkatrészeket nem terveznek.”

A magyarországi gyártásról még az akkori HWSW is megemlékezett, külön kiemelve a leadben, hogy

„Az Xbox a Microsoft következő generációs játékkonzolja, mely eddig nem tapasztalt, új élményeket nyújt a videojátékok kedvelőinek.”

illetve a cikkben a 2001-es HWSW is kiemelte, hogy, a Flextronics

„a legelső európai játékkonzolgyártó üzem.”

Az amerikai konzol persze az USA-ban került először piacra, pontosan húsz éve, ám európai bevezetésére csak később, 2002 márciusában került sor, Európában először pedig Sárváron szerelték össze a konzolt.

Írhatnánk büszkén, hogy „és a többi már történelem”, de az Xbox gyártása villámgyorsan: még 2002 májusában átkerült Kínába – alig pár hónappala a magyarországi gyártás megkezdése után, ahogy erről az akkori 24.hu is írt, „Nem leszünk Xbox-nagyhatalom – Sárvárról Kínába telepítik a gyártást” címmel.

A 24.hu cikke azt is hozzátette, hogy Európában sikertelen volt az Xbox, így részben ez is volt az oka, hogy a jóval olcsóbb Kínában gyártották tovább az egyébként később sem túl sikeres konzolt:

„A Magyarországon előállított Xboxok az európai piacra kerültek, de itt a Microsoft terméke nem tudott komoly sikereket elérni a Nintendóval és a Sonyval szemben. Sőt jelentős, csaknem 40 százalékos árcsökkentésre kényszerült az egyébként szoftvereiről ismert amerikai cég az öreg kontinensen. Az árverseny miatt, az olcsóbb gyártás végett most Kínába telepítik a magyarországi gyártókapacitásokat.”

A cikk még azt is megemlítette, hogy több mint 1000 magyar munkahely szűnt meg a Microsoft döntésével.

2002-ben a magyarországi gyártás kapcsán egyébként a Microsoft Magyarországon egy sajtóbulit is tervezett az Xbox megjelenésekor, ahová az akkori GameStar stábja (ahol akkor szerkesztőként dolgoztam) is hivatalos volt, azonban ezt végül lemondták és az akkori sajtót mégsem hívták meg erre, ami elég nagy blama volt. Az indok (ha jól emlékszem) az volt, hogy semmilyen formában sem akarják nálunk hivatalosan forgalmazni az Xbox konzolokat és konzolos játékokat, lévén annyira jelentéktelen nálunk a videójátékos piac. Vicces paradoxon is volt, hogy bár még egy rövid ideig tényleg Sárváron gyártották a Microsoft konzolokat, de hivatalosan Magyarországon nem is lehetett sehol kapni azt, csak külföldről lehetett megrendelni. 2001-ben egyébként tényleg eléggé őskáosz volt nálunk a játékpiac és szinte csakis a PC-s játékkereskedelem volt jellemző kis hazánkra. Nagyjából a 2005-ös következő generációra, az Xbox 360 eljövetelére kellett várni, mire végre egy fokkal komolyabban vette a Microsoft a magyar játékpiacot.

Addigra viszont a redmondi cég a „régi” Xboxot teljesen eltemette: ahogy megjelent az Xbox 360, mintha az előző generáció nem is létezett volna, többet nem adtak ki rá semmilyen játékot és a régieket sem támogatták többé semmilyen formában. Ebből a szempontból kicsit mulatságos, hogy most ennyire könnyes szemekkel emlékeznek vissza a „dicső múltra”, amikor 2005-ben nagyjából azt is el akarták felejteni, hogy az előző Xbox egyáltalán létezett. Ennek persze leginkább az volt az oka, hogy a Sony PlayStation 2-je körülbelül felmosta az első Xboxszal a padlót, amely annak ellenére bukott meg a piacon, hogy egyébként tényleg nagyszerű játékok jelentek meg rá. (Mint például az első Halo). Jómagam (BadSector) egyébként még megjelenéskor beszereztem egy Xboxot és szó szerint imádtam, rengeteget címet végigjátszottam rajta, állítom, hogy designban is a legütősebb volt és engem a hatalmas kontroller sem zavart.

Végül emlékezzünk meg az eleinte ígéretes, már igazán hányatott sorsú konzoljáról ezzel az elképesztően morbid (ám rendkívül vicces) reklámmal, amely egyébként óriási botrányt kavart és végül be is tiltották:

Forrás: Electronics Weekly, Origo, 24.hu

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu