BIOS-frissítéssel távozik az Alder Lake processzorokból az AVX-512 támogatás

TECH HÍREK – Az Intel az alaplapgyártókat arra kérte, hogy a hivatalosan nem támogatott AVX-512-es utasítások támogatását szüntesse meg egy BIOS-frissítéssel.

 

Az AVX-512-es utasítások támogatása érintetlen maradt, és ezt az Intel asztali Alder Lake processzorainak tesztelése során fedezték fel. Az utasításkészlet támogatottsága egy BIOS-frissítés révén fog megszűnni, de jelenleg egy kis trükket igénybe lehet venni őket. Annyi a teendőnk, hogy a hatékonyságra építő Gracemont (E-)magokat ki kell kapcsolni a processzorunkban, így a teljesítményre kihegyezett, Golden Cove néven futó (P-)magok futnak, ami kicsivel jobb tevékenységet, és sokkal nagyobb hatékonyságot eredményez az AVX2-es utasításoknál. Igaz, az E-magoknak is megvannak a pozitívumai, de az AVX-512-es utasítások a hatékonyságot is megemelik.

Az időzítés nem véletlen, hiszen néhány napon belül az Intel piacra fogja dobni a K-tlan Alder Lake processzorait: a Core i5 és a Core i3-as CPU-k nem lesznek hybridek. A termékcsalád jelentős része csak P-s magokkal rendelkezik. Igen ám, de az Igor’s Lab arról ír, hogy az AVX2-es utasításoknak egy szigorú termális korlátozó funkciója van az összes hybrid chipben, amit a HWiNFO-ban az IA: Max Turbo Limit – Yes tüntet fel. Ezzel korlátozza a processzor az órajelét, és az indoklás az, hogy ezzel az új chipeken belüli elektronvándorlás degradációját akadályoznák meg. Az 5,2 GHz így nehezen érhető el, mert ahhoz komoly hűtési rendszerekre van szükség.

Szerencsére már vannak megoldások mind a két AVX-akadályra. Az egyik az AVX2 lefojtása, a másik pedig az AVX-512 eltávolítása. Az ASUS például a „Maximus” sorozatú alaplapok BIOS-verzióiba olyan javítást rakott, amely kikapcsolja az AVX2 lefojtását, és itt csak az a fontos, hogy az órajelet már a BIOS-ban be kell állítani a rendszer bekapcsolásakor, ugyanis az operációs rendszeren belül elvégzett módosítás fennakadna az Intel hálóján, írja az Igor’s Lab.

Ez amúgy egy csúnya 22-es csapdája: a BIOS-frissítés szükséges lesz a jobb stabilitás és a DDR5-ös memória támogatása révén (és az újabb, boltokba eljutó „deszkákon” már frissebb lesz), ám cserébe az AVX-512-es utasításokról le kell mondanunk. Az egészben az a furcsa, hogy az egészről egyedül az Intel tehet: ha a főleg a szerverekbe és munkaállomásokba irányzott utasításkészletet nem tették volna be az Alder Lake processzorokba, akkor ez az egész nem történt volna meg…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu