Martha is Dead – Kemény és morbid horrorjáték, csak erős idegzetűeknek

TESZT – A PlayStationön a felkavaró jelenetek miatt cenzúrázott Martha is Dead című horrorjáték a maga sajátos morbiditásával hagy nyomot maga után.

 

A pszichés zavarok felfedezői, az LKA stúdió tíz kreatív csapata 2016-ban mutatkozott be először a The Town of Light című kalanddal, amely a mentális egészség témáját járta körül. A firenzei kapuknál működő csapat azóta egy új művet alkotott, amely ezt idézi, de sokkal nyersebb és brutálisabb hangnemben. A Martha is Dead egy megalázó thriller, amely a második világháborút még mindig megélő toszkán vidéken játszódik. Giulia, egy magas rangú náci lánya felfedezi ikertestvére, Martha feldagadt holttestét egy tóban. A halála körüli rejtélyeket most kell megfejteni. „Az egyetlen viszonzás, amit remélem, hogy soha nem fogok látni, az a közöny. Ha a Martha is Deadről azt olvasnám, hogy „csak egy újabb horrorjáték” az nagyon fájna nekem” – mondta nemrég Luca Dalco művészeti igazgató. Hát ez bejött, az új LKA-játék őszintén szólva senkit sem hagy hidegen – jó, vagy rossz értelemben.

 

 

Kemény tartalom

 

A Martha is Dead semmiképpen sem ajánlható gyengébb idegzetűeknek és fiataloknak, csak azoknak, akik nem riadnak vissza a vizuálisan felkavaró értelmezéstől. A figyelmeztetés rögtön az elején olvasható: „Nem ajánlott olyan játékosoknak, akiket zavarhatnak a vért, feldarabolást, emberi testek elcsúfítását, kisebb meztelenséget és öncsonkítást tartalmazó illusztrációk.” Bár a pszichológiai thrillerek nagyobb családjába tartozik, a cím is a lélek és a traumák összetettségét tárja fel, borzalmas erőszakkal. „Szeretem a horrort, amikor nem csak látomásokkal és hangokkal próbál ijesztgetni” – osztotta meg néhány héttel korábban Luca Dalco.

A fejlesztők egy olyan beteges testhorror sztorit meséltek el, amitől leesik az állad és felfordul a gyomrod. Martha „kiváltságos bánásmódjára” irigykedve (igen, jól olvastad) Giulia ellopja a nő személyazonosságát, és a holttestét a sajátjának adja ki. Aztán egy metaforikus előadásban megnyúzza az ikertestvére arcát, ahogyan a Bőrpofa tette volna az egyik áldozatával. Ez a különösen felkavaró első felvonás pusztán csak az első az elkövetendő atrocitások hosszú sorában. A Martha is Dead arra kényszerít, hogy nagyon intim szférákban kövessük el az elképzelhetetlent, és néhány valóban felkavaró jelenetet mutat be. Miután hat órán át fürödtünk a förtelmek tengerében, amelyek tagadhatatlanul a célt szolgálják, nehéz úgy befejezni az játékot, hogy a kegyetlen látvány ne maradjon velünk. Az LKA játéka a kemény, beteges horrorjátékok célközönséget szólítja meg, ezzel vitákat is kiváltva a kegyetlenségéről.

 

 

Utazás Olaszországba

 

A Martha halála ügyében folytatott nyomozásunkban rövid szekvenciák követik egymást, gyakran kifogástalan tempót diktálva. A környezetek felfedezését filmszerű, jól kidolgozott felvételekkel tarkított átvezetők tarkítják. A grafika összességében kiváló. A Martha is Dead lényegében egy sétaszimulátor, amely gondosan végig vezet a kegyetlen, de jól kidolgozott történetet. Egy kis szabadságot kínál egy opcionális küldetés, amikor a játékos erkölcsi döntés előtt áll. A játék azonban alapvetően lineáris.

A térképen feljegyzett tájékozódási pontok pedig gyakran megfosztják a játékost a valódi kutatómunkától. Másrészt a játék egy értékes fényképezőgépet ad, egy Giulia által féltve őrzött tárgyat. A tartozék kellemes mélységélességgel rendelkezik: a fotózott témától függően kell változtatni a szűrőt, az objektívet, az expozíciót és a fényerőt. A képek új narratív szempontokat tárnak fel. A vörös szobában történő fejlesztésük időigényes lesz az állandó manipulációk miatt. A legzavaróbb tényező a Martha körüli rejtély lesz, amely gyakran robban ki a háborús környezetben, mielőtt egy olyan végkifejletig torkolna, amely kissé nevetséges.

 

 

Toszkán szépség

 

A Martha is Dead szörnyűségei kellemes kontrasztot alkotnak a nyárias olasz vidékkel. PC-n legalább egy GeForce GTX 1060 vagy egy AMD RX 580 kártyára lesz szükséged 2 GB VRAM-mal, ha kényelmesen szeretnéd bejárni ennek a sétálószimulátornak a kopár ösvényeit. Nemi framerate visszaesés sajnos időnként tapasztalható. A fotórealizmus lenyűgöző elmélyülést nyújt, a családi ház festői szobáitól a végzetes tóhoz vezető, mindig baljóslatú utakig. Giulia arcán már a játék első pillanataitól kezdve apró karcolások láthatók, ami a grafika hitelességére fordított gondosságról tanúskodik.

A panorámákat figyelemre méltó hanghatások és zenei részek egészítik ki. Sétáinkat néha vadászgépek zaja vagy madarak éneke fokozza. Giulia házában rádiók vannak, amelyekből egy maroknyi rövid dal vagy újra feltalált klasszikus, például az O Bella Ciao, szökik elő.

 

 

Csak erős idegzetűeknek!

 

A felkavaró, olykor nyugtalanító Martha is Dead horrorjáték olyan érett és tájékozott közönségnek szól, amely bírja ezt a műfajt. Lenyűgöző nyári toszkán tablóit véres és kegyetlen jelenetek tarkítják, amelyeket a kifogástalan prezentáció még sokkolóbbá tesz. LKA egy kezdetben nagyon szolid krimit alkotott, amely fokozatosan süllyed bele a talán már eltúlzott morbiditásba és egy sajnos egy elég gyenge befejezésbe.

-BadSector-

Pro:

+ Lebilincselő cselekmény az utolsó pillanatig
+ Kifogástalan beleélés
+ A gyönyörű toszkán táj

Kontra:

– Túlságosan könnyű sétálószimulátor
– Megosztó befejezés
– A fényképezés elég időigényes


Kiadó: Wired Productions

Fejlesztő: LKA

Stílus: horror kalandjáték

Megjelenés: 2022. február 25.

Martha is Dead

Játékmenet - 7.8
Grafika - 8.4
Történet - 8.2
Látvány/zene/hangok - 8.4
Hangulat - 8.2

8.2

KIVÁLÓ

A felkavaró, olykor nyugtalanító Martha is Dead horrorjáték olyan érett és tájékozott közönségnek szól, amely bírja ezt a műfajt. Lenyűgöző nyári toszkán tablóit véres és kegyetlen jelenetek tarkítják, amelyeket a kifogástalan prezentáció még sokkolóbbá tesz. LKA egy kezdetben nagyon szolid krimit alkotott, amely fokozatosan süllyed bele a talán már eltúlzott morbiditásba és egy sajnos egy elég gyenge befejezésbe.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu