Válassz, vagy meghalsz! – Egy retro videójáték öldököl a Fűrészhez és a Jumanjihoz hasonlító horrorfilmben

FILMKRITIKA – Egy retro videojáték a film „főgonosza”, amely lehetetlen, Fűrész-stílusú döntéseket ad az embereknek. Bár az alapkoncepció eredeti és valahol mulatságos, a kivitelezés sajnos eléggé silány.

 

 

A Netflix legújabb horrorfilmjének, a Choose or Die-nek elején egy konyhakéssel hadonászó anya veszekszik kamasz fiával az apja 1980-as évekbeli megszállottsága miatt. A visszahúzódó apa (Eddie Marsan) a férfibarlangjában, egy retro játékkonzolokkal telezsúfolt szobában rejtőzik. Látja, ahogy a régi számítógép zöldesen villog, amíg egy kérdést nem jelenít meg: „A nyelve vagy a füle? Válassz vagy meghalsz!” Ami kezdetben morbid szerepjátéknak tűnik, az rémisztő valósággá fokozódik: a „választás” tényleges csonkítássá materializálódik, amelyet az illető feleségének, vagy a fiának kell elszenvednie.

 

 

Retrománia – perverz csavarral

 

A nyolcvanas évek fetisizálása – trendjei és popkultúrája, különösen a filmek és a zene – ijesztő célokra kalibrálódik át Toby Meakins Válassz, vagy meghalsz! című filmjében. Ellentétben például a Ready Player One-nal, Simon Allen eléggé összecsapott forgatókönyve nem hódol be teljesen az évtized oltárán. Persze, a filmben elszaporodnak a nyílt utalások a Rémálom az Elm utcában című kultikus horrorra, Gary Newmanre és az ipari zenei előadóra, Fad Gadgetre. Liam Howlett, a The Prodigy zenekar tagja még a film szintizenéjét is készítette. De Meakins és Allen a kizárólag a múlthoz kötődő borzalmakat szerette volna felhasználni horrorfilmjükben. Ez önmagában nem volt egy rossz ötlet, de sajnos mindezt elhomályosítja a giccses történeti elemekkel és kiszámítható fordulatokkal forgatókönyv. Kicsit olyan ez a film, mintha a forgatókönyvíró Allen túlságosan is elszállt volna a nyolcvanas évek retrovilágába és elfeledkezett volna arról, hogy egy élvezetes horrortörténetet is össze kellene hozni, hiteles karakterekkel és filmbéli eseményekkel.

 

 

Jumanji, horrorba öltve

 

Alaptörténetét tekintve a premissza tulajdonképpen a Jumanji horrorfilmes verziója. Három hónappal a film nyitó eseményei után Kayla (Iola Evans) otthagyja takarítói állását, ahol a többiekkel együtt egy üres irodaházat takarított. A lány nemrég hagyta ott a főiskolát és a takarító állás egyébként sem mérhető tudásához, hiszen ő egy igazi kódoló zseni, aki éppen programozói állást keres, miközben beteg édesanyját ápolja, aki egyelőre meg nem határozott illegális drogok rabja. A mikrocsaládot nemrég érte trauma, mióta Kayla kisöccse belefulladt a helyi uszodába. Amikor Kayla nincs otthon, egy programozó és játéktervező kollégájával, a félénk, szerelmes Isaac-kel (Asa Butterfield) lógnak együtt.

Miközben Isaac legutóbbi turkálós vásárlásait böngészi, Kayla felfedez egy régi játékot, a „Curs>R”-t. Ez a játék 125 000 dolláros fődíjat ígér a nyertesnek. Amikor felhívja a forródrótot, a Rémálom az Elm utcában sztárjának, Robert Englundnak a hangja fogadja, aki egy cameo-szerepben saját magát alakítja. Mivel Kayla úgy véli, hogy a régóta megszűnt játék még mindig tartogathat némi pénzforrást, kicsit helyre pofozza és játszik vele, ami viszont szörnyű események összefolyásához vezet, amelyek veszélybe sodorják őt és mindenkit körülötte.

 

 

Reméljük, Evans jobb filmeket „választ” majd

 

A 84 perces Válassz, vagy meghalsz! sajnos az ígéretes alapkoncepció ellenére egy faék egyszerűségű, eléggé buta horrorfilm, amely tulajdonképpen (a Jumanji mellett) a Fűrészre hajaz a leginkább. A film egyedüli erőssége a főszereplő lány: Iola Evans alakítása, aki remélhetőleg még hosszú karrier előtt áll, ennél fényévekkel jobb filmekben. A lány, fiatal kora ellenére rendkívül meggyőzően játssza a borzalmas események által megkínzott főhősnőt, szinte átérezzük, ahogy gyötri a stressz és a kimerültség.

Evans alakítása akár katalizátor is lehetett volna, de részben az ócska forgatókönyv, részben a kevésbé tehetséges többi színész miatt sajnos a Válassz, vagy meghalsz! a ZSÉ kategória szintjén ragad.

Az egyik mélypont talán a film emberi „főgonosza”: Lance (Ryan Gage), aki talán az épületben dolgozik, talán szexuális kapcsolatban áll Kayla édesanyjával, és mindenképpen a dílere és megreked egy karikatúraszerű, nem túl hihető, lepukkant szexuális ragadozó szintjén.

De nem túlzottan hiteles Kayla is Isaac kapcsolata sem – részben annak okán, hogy zéró kémia van köztük, részben pedig a rendkívül gyenge forgatókönyv miatt.

A szemmel láthatóan alacsony költségvetésből készült Válassz, vagy meghalsz! vizuális tekintetben is erősen változó minőségű. Ahhoz kevés, hogy minőségi horror legyen belőle, de a retrojátékhoz kötődő képi megoldások (egy bizonyos jelenet során a film átmegy egy igazi nyolcbites videójátékba) kellően szellemesek. Kár, hogy ezekből elég kevés van.

 

 

Válassz másik horrorfilmet!

 

Nem tudom, hogy a Válassz, vagy meghalsz!-ból franchise-t terveznek-e az alkotói, de akkor ennél sokkal jobb minőségű folytatásokra van szükség. A film alapötlete tényleg szellemes, egy-két vizuálisan is eredeti, a 8bites videójátékos érát idéző filmes megoldás is feldobta a filmet, de a főszereplő lányt alakító Iola Evans-t leszámítva, minden más rendkívül lehangoló ebben a zsé kategóriás, olcsó horrorfilmben.

-BadSector-

Válassz, vagy meghalsz!

Rendezés - 5.6
Színészek - 4.5
Történet - 3.2
Látvány/zene/hangok - 5.4
Hangulat - 3.8

4.5

GYENGE

Nem tudom, hogy a Válassz, vagy meghalsz!-ból franchise-t terveznek-e az alkotói, de akkor ennél sokkal jobb minőségű folytatásokra van szükség. A film alapötlete tényleg szellemes, egy-két vizuálisan is eredeti, a 8bites videójátékos érát idéző filmes megoldás is feldobta a filmet, de a főszereplő lányt alakító Iola Evans-t leszámítva, minden más rendkívül lehangoló ebben a zsé kategóriás, olcsó horrorfilmben.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu