Steam Deck: bármikor állíthatunk a frame rate-en az új frissítéssel

A Valve hordozható PC-jére kiadott SteamOS 3.2-es frissítése több újítást is magával hozott.

 

Gabe Newell cége eléggé gyakran frissítgeti a Steam Deck szoftverét (és gyanítjuk, hogy lassan a hardvert is elkezdik erősíteni, mert ha nagy a kereslet, akkor idővel lépést is kell tartani; az AMD-n múlik talán), ami egészen becsületes a Valve-tól, ami eközben egyre több játékot illeti meg a támogatott jelzővel, ugyanis a Steam játékkínálata (mint ahogy az emberi hülyeség és kreativitás is…) majdhogynem végtelen.

A SteamOS 3.2-es frissítése lehetővé teszi, hogy korlátozzuk a kijelző képfrissítési rátáját. Általában 60 Hz-es minden, de ezt lehet 40-re, 20-ra, vagy akár 10-re is redukálni. (Kérdés, hogy ez az input lagot mennyire emeli meg? Régebben írtunk már ennek hatásáról.) Nem minden játéknak van szüksége 60 FPS-re (pl. a körökre osztott stratégiai játékok esetében tényleg feleslegles), és ezzel az akkumulátor élettartamát növelhetjük meg. A gyors állítgatás lehetősége pedig jó, ha kéznél van, és úgy tűnik, hogy a játékonként eltérő teljesítménybeli beállításokhoz kötődik ez a funkció, így hosszabb utazásokra lehet kifejezetten kézre eső, ha nem tudjuk töltőre tenni a Steam Decket pl. a vonaton ülve.

A 3.2-es frissítés a Steam Deck ventillátoraira is kitér. A handheld PC megjelenésekor eléggé hangosak voltak, és a Valve igyekezett ennek kiküszöbölését megvalósítani, így ennek eredménye egy, az operációs rendszer által kezelt ventillátorgörbe (fan curve). A cég szerint így halkabb a rendszer, főleg akkor, ha nem nagyon terheljük meg a készüléket, de a rendszerbeállítások között megmaradt a lehetőség, hogy a BIOS-os, azaz az eredeti görbére visszaálljunk. Végezetül itt van a Remote Play Together is, ami már teljesen működőképes a Steam Decken: a barátaink bármikor csatlakozhatnak hozzánk, vagy bevethetjük a készüléket arra, hogy hozzájuk beléphessünk, és ennek egyetlen feltétele van: az érintett játéknak támogatnia kell ezt a funkciót.

Egészen korrekt módon áll hozzá a Valve a Steam Deck támogatásához. Úgy tűnik, hogy a Steam Machines után komolyan állnak hozzá mindenhez.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu