TOP hét Thor – A Chris Hemsworth által alakított Marvel-isten összes megjelenése az MCU-ban

VÉLEMÉNY – Mivel a Thor: Szerelem és mennydörgés idén nyáron kerül a mozikba, nézzük meg az asgardi isten megjelenéseit az MCU-ban – méghozzá rangsorolva, a leggyengébbtől a legjobbig.

 

 

A Föld leghatalmasabb hősei közül Thor (akit Chris Hemsworth alakít) nem evilágból való, amikor a harcról van szó. Bár egyesek Thor-t a legerősebb Bosszúállónak tartják, érzelmi ereje mégis gyakran próbára van téve. A Marvel Moziverzumban eddig minden egyes megjelenése során Thor az első, aki az ellenség elleni győzelmet ünnepli. Bár valami megváltozott benne az első wakandai útja során: jobban érdekelte, hogy a helyes harcot vívja, mint az, hogy csak a győzelem kedvéért rohamozzon és győzzön. A hamarosan mozikba kerülő Thor: Szerelem és mennydörgés című filmben (melynek kritikáját jövő kedden olvashatjátok nálunk) Thor utazása az ígéretek szerint inkább „lélekemelő” lesz, mint telis-tele háborúzással. Addig is összeszedtük nektek Thor minden egyes MCU-s megjelenését, rangsorolva.

 

 

  1. Bosszúállók: Végjáték

 

A Bosszúállók-saga utolsó részében, a Bosszúállók: A Végjátékban az eredeti hatos az univerzum felének pusztító elvesztésével küzdött. Thor bánatában lefejezi Thanost, és elhagyja a csapatot. A csapat öt éven át próbál alkalmazkodni ehhez az „új normális állapothoz” a világ többi részével együtt. A Végjátékban Thor jelentősen meghízik, és igazi bohóccá válik. A Business Insider beszámolója szerint a csapat többsége által elsütött kövér vicceket könnyű humornak számítanak, és egyben azt az elképzelést állandósítják, hogy kövérnek lenni szégyenletes. A Slash Film szerint Thor története eredetileg a bosszúról szólt, de a Russo testvérek, akik a filmet rendezték, mégis úgy döntöttek, hogy nem ismétlik meg ezt a mintát. Sajnos ez a döntés megnyitotta az ajtót a Bosszúállók előtt, hogy a korábbi csapatösszefogásukat tükrözzék. Thor, ahogy a Marvel Bosszúállókban is, kívülállóvá válik, egyszerűen amiatt, mert társadalmilag elfogadhatatlan módon kezelte a bánatát.

 

 

  1. Thor

 

Az eredeti hatos legköltőibb bemutatkozása, a Thor tele van tragédiával, árulással és egóval. A Shakespeare-színész és rendező Kenneth Branagh által rendezett Thort a Földre száműzetik, miközben testvére, Loki megpróbál háborút vívni a jötenheimi fagyóriásokkal, és uralkodni Asgardon, mivel az árulás miatt Odin alku tárgya. Mielőtt Thort száműzik, mind apja, Odin, mind Laufey, Jötenheim királya elmondja Thornak, hogy az önző egója vezérli. Eleinte Thor az egoista és a „mérgező férfiasság” megtestesítője. Ám minél több időt tölt a Földön, annál inkább elfogadja, hogy talán soha nem tér vissza Asgardba, vagy nem kapja vissza az erejét. Kezdi lenyűgözni a Föld módszere annak megértésére, hogyan működik az univerzum. Az egyik legjobb mondata a filmben: „Az őseid mágiának hívták, te pedig tudománynak. Nos, én olyan helyről jövök, ahol ezek egy és ugyanaz a dolog.” Ez a pillanat a filmes tökéletesség. Ebben a pillanatban Thor már nem mitikus isten, hanem lényegében ember. Ez egyben a Marvel bevezetése egy istenhez, amely egy ősi társadalom mítosza, az ugródeszka ahhoz a potenciálhoz, hogy egyszerre legyen hatalmas és sebezhető.

 

 

  1. Bosszúállók

 

Az MCU-ban való második megjelenése során Thor más földi szuperhősökkel szövetkezik testvére, Loki (Tom Hiddleston) ellen. Thor belépője a Marvel’s The Avengersben az egyik legepikusabb belépője az MCU-ban. Miután Amerika kapitány (Chris Evans) és Vasember (Robert Downey Jr.) elfogták, Loki megijed, amikor némi mennydörgés gördül a repülőgép fölé. A Thor eseményei megalapozzák az idegenek invázióját és Loki esélyét, hogy bebizonyítsa, méltó a trónra. Akárcsak a többi szuperhős kényszerű összeállása, Thor a legkevésbé hajlandó összefogni a hősökkel. Ez a film a kezdete annak, hogy Thor önmagát okolja azért, hogy a Föld népét veszélybe sodorta. Thor bevallja, hogy ő az oka Loki bosszúhadjáratának. Bár a Bosszúállók közül senki sem hibáztatja Thor-t egyenesen, ő azonnal vállalja a felelősséget, és befejezi a harcot. Azzal, hogy Thor vállalja a felelősséget a New York-i és feltételezhetően az új-mexikói pusztításért, alázatosabbá és sebezhetőbbé válik.

 

 

  1. Thor: Sötét világ

 

Amikor Doktor Jane Foster (Natalie Portman) elnyeli az étert a Thor: Sötét világ című filmben, Thor két világa ütközik, mivel meg kell védenie földi születésű barátnőjét valamitől, amit állítólag elpusztított. A Thor történetének első részének témái visszatérnek: Thor elárulja Lokit és felveszi a harcot az egoista Dark Elffel, Malekith-tel (Christopher Eccleston). A legnagyobb különbség A sötét világ és a Bosszúállók Thorja között az, hogy őt, úgy tűnik, nem az egó vagy a Föld védelmének igénye vezérli, hanem a családja, a népe és a barátnője iránti szeretet. Bármilyen rózsaszínű szemüveget is viselt Thor, az a Bosszúállók során megsemmisült. A Sötét világban Thor hajlandó elárulni a családját, nem engedelmeskedni apja kívánságának, és azt tenni, ami jó neki és másoknak. Ez a jellem meglágyulása valóban megalapozza Thor azon képességét, hogy nyíltan gyászoljon és cselekedjen, amikor édesanyját, Freyát (Rene Russo) megöli Malekith egyik kegyence. Ha a Bosszúállók Thor sebezhetőségének kezdete, akkor a Sötét világ a katalizátora Thor depresszióba és poszttraumás stresszbe vezető útjának.

 

 

  1. Bosszúállók: Végtelen háború

 

A Bosszúállók: Végtelen háború az MCU Infinity-sagájának csúcspontja. Az Amerika Kapitány: Polgárháborúban történt események miatt a Bosszúállók szétszóródtak, és más hősökkel kell összefogniuk az egész univerzumban, hogy megakadályozzák Thanos népirtó küldetését. Thor és Hulk az elsők, akik találkoznak Thanosszal és seregével. Thor néhány pillanat alatt végignézi, ahogy az otthona elpusztul, a népét lemészárolják, a testvére és a legjobb barátja pedig meghal. Bosszúszomja érthető: az MCU-ban először van igazán egyedül, és senki más nem vezeti, csak ő maga. Miután Nidavellir-en megkovácsolta a Vihartörőt, a legepikusabb fegyverét, a filmtörténet egyik legepikusabb belépőjét éli meg. Thor bosszúálló történetének utolsó szála az, amikor mellkason szúrja Thanost, ami a We Got This Covered szerint  azért van, mert Thor azt akarta, hogy Thanos úgy szenvedjen, ahogy a film során ő maga végig szenvedett. A Végtelen háború Thor gyászának befejezése. Minden, ami ezután következik számára, minden veszteség és bizonyítási kísérlet erre az egy pillanatra összpontosul.

 

 

  1. Bosszúállók: Ultron kora

 

Valóban a vég kezdete, a Bosszúállók: Ultron kora az első töréspont Thor számára. Az MCU-franchise egyik legjobb nyitójelenetével Thor a Hydra ellen folytat kegyetlen harcot. Az egyik ok, amiért Thor a legjobb formáját hozza az Age of Ultronban, az az, hogy milyen szervesen harcol csapatban, különösen Amerika Kapitány mellett. A másik ok, hogy amikor Thor megbotlik, miközben felemeli Bruce Bannert, aki a Hydra elleni csata után nincs magánál. Mégis, a film legjobb pillanatai a Mind Stone körüli válaszok keresése. Thor és Amerika Kapitány holtversenyben a legtöbb Végtelen Kővel találkozott a Bosszúállók: Végtelen háború előtt. A Barton-farmon, ahol a Bosszúállók lábadoznak, Thor fizikailag és mentálisan is kimerítő transznak veti alá magát, hogy megértse a Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen) által kiváltott hallucinációt. Ő az oka annak is, hogy a Látomás még életben van a Bosszúállók és a Maximoff testvérek közötti összecsapás ellenére is. Thor az Ultron korában olyan dolgokat ért meg, amelyek messze túlmutatnak azon, amit az emberek fel tudnak fogni – ez egyben egyfajta visszaemlékezés is arra nézve, amit a Thorban a tudományról és a mágiáról mondott.

 

 

  1. Thor: Ragnarök

 

Thor megjelenései közül érzelmileg, holisztikusan és harcosként a legjobb a Thor: Ragnarökben. A Pink Villa szerint Hemsworth unatkozott és csalódott volt abban, ahogyan Thort megírták és ábrázolták. A Marvel döntése, hogy az akkor még független filmrendező Taika Waititit állította a Thor harmadik részének élére, zseniális húzás volt. A korábbi Thor szólófilmekben a tragédia árnyékolta be, míg az MCU más szóló szuperhősfilmjeiben a könnyedség és a komédia pillanatai is megvoltak. Ráadásul Hemsworth-nek szüksége volt arra, hogy a karakterrel a saját útjára lépjen, amit Waititi gyönyörűen ki tudott hozni. Hemsworth, aki nemcsak remek akciószínész, de komikusnak sem utolsó, a film során végig kiélheti komikus képességeit is, miközben különböző szívhez szóló pillanatokat is megélhetünk a testvérével, Lokival és csapattársával, Bruce Bannerrel/Hulkkal is. Lényegében a Thor: Ragnarök az, amikor a közönség úgy látja Thort, ahogyan ő igazán saját karakterét megszemélyesíti.

-theGeek-

 

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu