Az Intel nyugdíjazza a Pentiumot – olyan híres chipmárka volt, hogy Weird Al Yankovic egyszer egy dalt is írt róla

TECH HÍREK – Az Intel bejelentette az új, egyszerűen csak „Intel Processor” nevű processzort, amely a Pentium és Celeron belépőszintű CPU-sorozatokat hivatott leváltani, amelyeket a chipgyártó 2023-ban tervez nyugdíjazni.

 

Az Intel azt mondja, hogy „az Intel Pentium és Intel Celeron márkaneveket 2023 első negyedévétől kezdve nyugdíjazza”, és a döntés célja, hogy „élesebbé tegye a fókuszt a zászlóshajó márkákra”, mint például az Intel Core, az EVO és a vPro. Az Intel processzor a hamarosan megjelenő „Essential” PC-sorozatában debütál majd, amely belépő szintű rendszerek.

A Pentium chip 1993-ban jelent meg, és majdnem egy évtizedig az Intel zászlóshajó CPU-jaként szolgált, mielőtt az Intel Core chipcsalád átvette a helyét. Azóta a Pentium chipek elsősorban a belépő szintű munkaállomásokban és laptopokban találhatók.

A Celeron 1998-ban jelent meg, mint olcsó és alacsony árfekvésű rendszerekbe szánt CPU. A Pentium lapkákhoz hasonlóan a Celeron processzorok is főként az Intel kis teljesítményű noteszgépeiben találhatók. Az Intel szerint a Pentium és a Celeron márkanév visszavonása az Intel Processor javára a termékcsaládok egyszerűsítését szolgálja.

„Az Intel elkötelezett az innováció ösztönzése mellett, hogy a felhasználók javát szolgálja, és belépőszintű processzorcsaládjaink döntő szerepet játszottak a PC színvonalának emelésében minden árkategóriában – mondta Josh Newman, a mobil kliensplatformok alelnöke blogbejegyzésében(új lapon nyílik meg). „Az új Intel processzor márkajelzés leegyszerűsíti kínálatunkat, hogy a felhasználók az igényeiknek megfelelő processzor kiválasztására összpontosíthassanak.”

Nem tehetek róla, de egy kis nosztalgiát érzek a Pentium chip iránt. Aki az én korosztályomhoz tartozik, annak az első PC-jét egy Pentium vagy Celeron chip hajtotta. És hosszú ideig a Pentium chippel rendelkező PC azt jelentette, hogy komoly lóerővel dolgozol.

Ahogy a nagyszerű Weird Al Yankovic mondta egyszer a halálra ítélt Pentium processzorról: „Amíg a te számítógéped összeomlik, az enyém multitaskingol. Minden munkámat elvégzi, anélkül, hogy kérdezném.” („While your computer’s crashin’, mine’s multitaskin’. It does all my work without me even askin’.” )

Köszönjük neked, Pentium chip! Megérdemelted a nyugdíjazásodat.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu