Fizetős lesz a YouTube-on a 4K felbontás?

A pletykák szerint a YouTube Premium kötelező lesz azoknak, akik a videókat szeretnék 4K felbontásban megtekinteni…

 

A Redditen többen is beszámoltak arról (sőt, a Twitteren is látunk erről egyet s mást), hogy az Alphabet, a YouTube anyacége mennyire nem a fogyasztóknak kedvező lépésre készül: YouTube Premiumra lesz szükség, hogy a videókat 4K felbontásban megtekinthessük.

„Szóval, miután a YouTube-on akár 12 reklámot is teszteltek a Premium előfizetéssel nem rendelkező felhasználók, most néhányan arról számoltak be, hogy Premium előfizetést kell szerezniük, csak hogy 4K-s videókat nézhessenek. Mi lesz a következő lépés? Kötelező Premium-előfizetés a 360p-nél nagyobb felbontású videók megtekintéséhez?”, tette fel a kérdést a Twitteren @sondesix.

A YouTube Premium havonta (az Egyesült Államokban) 12 dollár, nálunk pedig ehhez képest meglepően alacsony, havi 1790 forint. Mit kapunk cserébe? Reklámmentességet (AdBlock Plusszal és uBlock Originnel ezt meg lehet oldani), háttérben történő lejátszást (ez a mobilosokat érinti inkább), le lehet tölteni a videókat, hogy offline is nézhessük őket (erre is vannak megoldások, és a YouTube szerint a közösségi elveket megsérti, ha erre linkelünk egy videó leírásában, és a fellebbezést automatikusan elutasítják azzal, hogy a videó megsérti az elveket, holott a leírás tette azt…), és zenéket is hallgathatunk megszakításmentesen a YouTube Music Premiummal. Ehhez csapódhat hozzá az, hogy a 2160p-s, azaz 4K felbontású videókat is nézhetjük, ha a YouTube valóban idáig fajul.

A legnagyobb probléma csak ott adódik, hogy ez egy olyan funkció volt idáig, ami mindenki számára korlátlanul elérhető volt, és nem kellett senkinek sem fizetnie érte. Éppen ezért tűnik kissé mohónak az, amit a Google művel, és persze, lehet mondani, hogy jaj, de hát mennyi pénzt buktak a Google Stadiával, erre csak annyit válaszolunk, hogy korábban az OnLive is megpróbálta a felhőből való játékot, és az is elhasalt.

Annyit biztosra vehetünk, hogy ha a Google valóban meglépi ezt a 4K-blokkolást, akkor nem sokan fogják pozitívan lereagálni…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu