TÁR: A rendező, akit Tom Cruise lökött a pályára

MOZI HÍREK – Tom Cruise együtt játszott egy fiatal színésszel a Tágra zárt szemek című Kubrick-filmben, és felfigyelt rá. Megjósolta neki, hogy egyszer rendező lesz belőle, és igaza lett. Todd Field rendezett már egy három Oscarra jelölt filmet, ami remekmű (Apró titkok), most pedig újabb alkotással rukkol elő, amelynek most is ő írta a forgatókönyvét.

 

TÁR egy zseniális karmesterről (Cate Blanchett) szól, aki a sikerért mindent képes lenne feláldozni, és emiatt elveszti a mértéket.

Field szeret és tud is forgatókönyvet írni, de a TÁR az első, amely teljesen saját szerzemény, és film is lett belőle (az Apró titkok adaptáció volt), mivel már pályafutása elején elvették a kedvét attól, hogy eredeti forgatókönyvet írjon. Mint a Varietynek elmondta, a filmes diplomája megszerzése után írt egy önéletrajzi ihletésű forgatókönyvet, amit úgy jellemez, hogy Francois Truffaut Négyszáz csapásának sajátos amerikai rokona. Az ügynöke viszont azt mondta neki, hagyja az egészet, a nyolcvanas évek nem volt önálló korszak, senkit nem érdekel. Ettől Field teljesen magába zuhant, és két évtizedig nem írt eredeti forgatókönyvet.

Ám a közelmúltban, a covid alatt megkereste őt Peter Kujawski, a Focus Features producercég elnöke, és azt mondta, írjon valamit, amihez kedve van, film lesz belőle. Field annyira fellelkesedett, hogy röpke három hónap alatt megírta a karanténban a TÁR forgatókönyvét.

TÁR annyira tetszik mindenkinek, hogy azt mondják, minden fontosabb kategóriában jelölhetik Oscarra, különös tekintettel Cate Blanchett-re, aki fenomenális alakítást nyújt a címszerepben.

(TÁR – hazai bemutató: 2023. február 16.)

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu