James Gunn válaszolt A galaxis őrzői 3 fajcserés panaszaira [VIDEO]

MOZI HÍREK – A galaxis őrzői 3. részének egy bizonyos szereposztása arra kényszerítette James Gunnt, hogy közvetlenül válaszoljon az MCU hattyúdalával kapcsolatos közösségi média panaszokra.

 

A fekete színészek szerepeltetése egy olyan szerepben, amelyet korábban fehér karakterként ábrázoltak a forrásanyagban, biztos módja annak, hogy egyeseket felbosszantson a közösségi médiában. A legutóbbi ilyen eset azt követően történt, hogy megérkezett az első pillantás a Guardians of the Galaxy Vol.3-ban a Chukwudi Iwuji által alakított High Evolutionaryra. Miután néhány rajongó egyenesen megkérdőjelezte a szereposztást a rendező Twitter-fiókján, James Gunn ugyanilyen egyenes választ adott mindazoknak, akik azt állítják, hogy a karaktert „szükségtelenül fajcserére” ítélték.

A Magasfejű evolucionista egy karakter, aki eredetileg Herbert Edgar brit tudósként tűnt fel a Marvel Comicsban. Az észak-angliai fehér férfiként ábrázolt Iwuji szereposztása olyan változást hoz az MCU-ban, amit már többször is láttunk, legyen szó faj- vagy nemcseréről, és ez a mostani is ugyanilyen morgós visszhangot kapott a neten. Az egyik hozzászólás oda vezetett, hogy James Gunnt megkérdezték, miért nem Mark Hamill kapta meg a szerepet, és miért nem „egy újabb fajcserés gonosztevő” lett belőle. Gunn egyszerűen így válaszolt:

„Mert Chuck a legjobb színész, akivel valaha dolgoztam, ezért. Semmi köze a faji hovatartozáshoz.”

Talán ez az egyetlen indok, amit bármilyen szereposztásnál meg kell adni, hogy a legjobb ember kapja meg a munkát. Azonban még mindig vannak olyanok, akik nem teljesen elégedettek azzal, hogy a megfelelő személy kapta meg a szerepet, mert vagy az ideális rajongói szereposztást, vagy a forrás-iteráció pontos másolatát akarják. Mivel a Marvel képregények világának adaptációjáról van szó, a filmvászonra való átültetés során gyakran történnek változtatások, és bár egyesek szerint ennek nem szabadna megtörténnie, ez akár faji, nemi vagy orientációs változásokat is jelenthet.

A Marvel mostanra már eleget tett a sokszínűséggel való foglalkozás érdekében?

 

A Marvel Comics, akárcsak a DC Comics, már régóta létezik, olyan régóta, hogy nehéz lesz sokszínűséget találni a legtöbb kiadványukban. A megírásuk idejét alapul véve szinte minden szereplő fehér, és a főszereplők túlnyomó többsége hetero férfi. Míg az MCU korai fázisaiban nagy mennyiségben maradtak meg a fehér hősök, Amerika Kapitánytól és Vasembertől kezdve a Hangyaemberen át Doctor Strange-ig, az utóbbi időben modernebb Marvel-sztárok kerültek be a franchise-ba, köztük olyanok, mint Ms Marvel, Vasszív és sokan mások.

A Marvelt már korábban is érte kritika, például amikor Tilda Swintont castingolták az Ősök szerepére a Doctor Strange-ben. Ahogy Kevin Feige korábban kifejtette, a választás azért született, hogy az eredeti képregényes iterációhoz ragaszkodva megpróbálják elkerülni az ázsiai sztereotípiákra való rájátszást, de a döntés visszafelé sült el. Ezt mondta:

„Azt hittük, hogy olyan okosak és korszerűek vagyunk. Nem fogjuk megcsinálni a klisét, hogy az öreg, bölcs ázsiai férfit alakítjuk. De ez egy ébresztő volt, hogy azt mondjuk: ‘Hát, várjunk csak, van más módja is, hogy kitaláljuk? Van más módja annak, hogy ne essünk bele a klisékbe, és egy ázsiai színészt is szerezzünk? És a válasz erre természetesen igen.”

Ami Iwudi Guardians 3 szereplését illeti, James Gunn örül, hogy a megfelelő embert találta meg a feladatra, és ez elég kell legyen ahhoz, hogy bárki belemenjen a választásba. A galaxis őrzői Vol. 3 2023. május 5-én kerül a mozikba.

Forrás: MovieWeb

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu