Súlyos bírságot kapott az FTC-től az Epic Games!

Az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság (FTC) több mint 520 millió dolláros bírságot szabott ki az Epic Gamesre, ugyanis a Fortnite szabálysértő volt.

 

Az FTC szerint végül két megállapodás született és ezek együtt teszik ki a több mint félmilliárdos bírságot, mivel az Epic az amerikai COPPA-t (a gyermekek online biztonsági és védelmi törvényét) megszegte, amikor a tizenhárom éven aluli játékosokról adatokat gyűjtött nyílt, szülői beleegyezés nélkül, és néhány  esetben sokkal bonyolultabbá tette (bürokratizálta…) a gyermekek adatainak törlését.

Emiatt az Epic 275 millió dollárt kell, hogy fizessen. A COPPA megsértéséből adódó bírság nagyobb mint amikor 2019-ben a Google 170 milliót kellett fizessen, ugyanis a techcég a YouTube-ozó gyerekek adatait szedte be a vádak szerint. A Tim Sweeney vezette ccégnek erős magánvédelmi alapbeállításokat kell alkalmaznia a fiatal és tinédzser felhasználóknak, így például alapból a szöveges és beszédes kommunikációnak kikapcsolt állapotban kell lenniük. Ezt szeptemberben az Epic már orvosolta a 18 éven aluli felhasználóknak. A chat alapból senkinek sem szól, a profilok rejtettek, a csapatok pedig meghívásra működnek, míg a személyre szabott ajánlatok alapból kikapcsoltak. A szöveges chatban a káromkodások is cenzúrázva vannak.

A bírság másik része, 245 millió dollár arra vonatkozik, hogy az FTC szerint a Fortnite boltja és a pénzvisszatérítési rendszerei szabálytalanok. Több taktikát is megejtett az Epic, hogy a kosztümökért és a táncmozdulatokért akaratunkon kívül virtuális pénznemet kellett vásárolnunk, és így a fogyasztóktól nem engedélyezett módon több millió dollárt vett el. A pénzt az érintettek itt igényelhetik azok a szülők, akiknek 2017 januárja és 2018 novembere között a hitelkártyájukat a gyerekek engedély nélkül megterhelték; azon Fortnite-játékosok, akik V-Buckért lettek lehúzva a nem kívánt játékbeli tárgyakért (kozmetikus tárgyak, lámák, battle passok) 2017 januárja és 2022 szeptembere között, és szintén az ezen időszakra vonatkozó játékosok is érintettek, akiknek lezárták a fiókját, miután a hitelkártyás cégeknél panaszt emeltek a nem kívánt tranzakciók miatt.

Azért ez nem kevés pénz, még az Epic Gamesnek sem.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu