A Valve komoly összegeket fordíthat a Steam Deck nyílt forráskódú szoftverének fenntartására?!

A nyílt forráskódú fejlesztők összefogása egy „nagyobb stratégia része” a Valve szerint.

 

 

A Steam Deck egy hihetetlen hardver, de a szoftver, ami mögötte van, ugyanolyan lenyűgöző. Az olyan régóta futó nyílt forráskódú alapművektől kezdve, mint a Mesa grafikus vezérlő és a Vulkan API, egészen a Valve saját Proton kompatibilitási rétegéig, a Deck csak a nyílt forráskódú fejlesztők rengeteg munkájának köszönhetően működik. Nélkülük az egész csak egy darab műanyag.

Kiderült, hogy a Valve megérti ezt, mert a Verge-gel nemrég folytatott beszélgetésben a Steam Deck tervezője, Pierre-Loup Griffais megemlítette, hogy a vállalat több mint száz nyílt forráskódú fejlesztőnek fizet, hogy dolgozzanak a Steam Decket működtető különböző szoftvereken.

A Valve olyan feladatokkal bízza meg őket, mint a Steam rendszereinek átültetése a ChromeOS-re és a Linuxra is.

Griffais szerint a Valve nyílt forráskódú fejlesztők összefogása egy „nagyobb stratégia része, amelynek célja az összes projekt koordinálása és egyfajta átfogó architektúra létrehozása” a Linuxon történő játékhoz. Ez azt jelenti, hogy a Valve a technikai és pénzügyi befolyását arra használja fel, hogy a nyílt forráskódú fejlesztéseket egy irányba terelje. Céljuk, hogy a Linux a Windows életképes alternatívájaként működjön a PC-s játékokban.

A vállalat nyilvánvalóan elkötelezett a Steam Deck mellett, ami jó hír. Ám az, hogy több mint száz fejlesztővel dolgozik együtt – és fizet – azért, hogy a nyílt forráskódú belseje tovább működjön, igazán perspektívába helyezi ezt az elkötelezettséget. A Linux és a nyílt forráskódú fejlesztésekben jobban érintett emberek számára azonban ez kevésbé volt meglepő. A cég hihetetlenül sok nyílt forráskódú technológiához járult hozzá. Még a Linux kernel megalkotója, Linus Torvalds is elismerte, hogy a Valve „megmenti a Linux desktopot”. Bár érdemes megjegyezni, hogy ő legalábbis kissé ambivalens volt ezzel kapcsolatban.

Nem ez az egyetlen Deckkel kapcsolatos hír, amit a Valve-tól hallottunk mostanában. Megtudtuk azt is, hogy a cég vissza akarja hozni a Steam Controller-t, és a Deck tervezői célzásokat ejtettek egy átdolgozott Deckről, nagyobb akkumulátorral és jobb képernyővel.

Még ha a Valve elkötelezettsége a Linux és a nyílt forráskódú szoftverek iránt inkább arról szól is, hogy van egy menekülőnyílás a Windows elől, mint a szabad és nyílt forráskódú elvek iránti szilárd elkötelezettségről. Így is nagyszerű, hogy ennyi fejlesztő kap fizetést a cég projektjeihez való hozzájárulásáért. Valóban, 2022 a Linux éve volt az asztali számítógépeken.

Forrás: The Verge

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu