Évekig eltarthat, mire a Microsofté lehet az Activision… akár a Blizzard nélkül

Hiába teper a redmondi cég (tegnap írtunk arról, hogy az Nvidiával és a Nintendóval is lepacsizott a Microsoft…), nem olyan egyszerű ez a 68,7 milliárd dolláros tranzakció.

 

Ha az Activision Blizzard King a Microsofté lenne, akkor nem csak a játékiparban lenne a toppon a cég, a Call of Duty dominánsá tenné őket az AAA online lövöldözős játékok között, a World of Warcraft kapcsán pedig az MMO-k közt lenne éllovas a techóriás. Az IGN több szakértőt és elemzőt is felkeresett amiatt, hogy az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság (FTC) trösztellenes pert indított a Microsoft ellen a bekezdés elején indított okokból: a szűken meghatározott „releváns piacokon”. Túl tud-e jutni az FTC-n a megállapodás?

A Sam Castree Law-tól Sam Castree szerint igen, de a „releváns piacok” gondolat miatt bukik majd meg az FTC pere: „Úgy gondolom, hogy az FTC terve, hogy egy csomó hiperspecifikus részpiacot határozzon meg a játékszektoron belül, egyszerűen helytelen, és a panaszukban számos bizonytalan vagy pontatlan állítás is megdöbbentett. Nem hiszem például, hogy a felhőalapú játékelőfizetési szolgáltatások önmagukban is releváns piacot jelentenének. Lehet, hogy a Nintendo Switch ára és technikai specifikációja más, mint az Xboxé, de a Switch nem egy teljesen más piac. A Switch, a mobil és a PC mind releváns versenytársai és alternatívái az Xboxnak és a PlayStationnek.”

Egy másik ügyvéd, Mark A. Lemley szerint pedig az exkluzivitás témája miatt el fog hasalni a Microsoft tranzakciója: „Szerintem az átjárhatóság a nagy kérdés. A Microsoft versenytársai attól tartanak, hogy ha megvesz egy nagy játékgyártót, aki most még platformokon keresztül játszható játékokat készít, akkor a jövőben csak Xboxra (vagy esetleg Xboxra és PC-re) ad ki játékokat. Szerintem ez valós kockázat. Szerintem az FTC-nek erős érvei vannak arra, hogy az átjárhatóság fontos, és ez veszélyben van. A Microsoft felajánlott néhány engedményt, hogy bizonyos játékok, mint például a Call of Duty nyitva tartása érdekében, de nem világos, hogy ezek az ígéretek mennyire lennének betarthatók. A magatartással kapcsolatos ígéretekkel kapcsolatos korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek végül nem helyettesítik jól a strukturális fúziós jogorvoslati eszközöket.”

Lemley-nek igazat kell adni: a ZeniMax Media felvásárlása után a már bejelentett Starfield eleinte nem jelentkezett célplatformokkal, végül csak Xbox Seriesre és PC-re lett bejelentve. A szakértők egyetértenek abban, hogy a folyamat nem fog az eredetileg kitűzött időpontra (július) lezárulni. A per eredménye után a bizottság tagjainál a vesztes fél fellebbezhet, ami az amerikai legfelsőbb bíróságig feljuthat, és mivel ezek az eljárások évekig is eltarthatnak, nem biztos, hogy összejön, amit a Microsoft akar, és mivel az Egyesült Királyság és az Európai Unió szabályzóinak is el kell fogadnia a tranzakciót, nem sok esély van jelenleg erre.

A Gamma Law-tól David Hoppe szerint a költségek és a bizonytalanság a tranzakció lezárása mögött akkora méretet ölthetnek, hogy a Microsoft lefújhatja az egészet, és inkább fizet. A másik opció az Activision Blizzard felbontása lehet: bár a Call of Duty feladásáról szó sem lehet a Microsoft szerint, a SuperData vezérigazgatója, Joost van Dreunen szerint a blizzard leválasztása a kiadókonglomerátumból egy megoldás lehet: „A Blizzard leválasztása közvetlenül a Microsoft azon képességének ésszerű csökkentésére utalna, hogy a felhőalapú ökoszisztémájának kiépítéséhez felhasználja a tartalmakat, különösen azért, mert a legnagyobb pénzcsináló, a World of Warcraft kizárólag PC-n fut. Emellett lehetővé tenné a Microsoft számára, hogy betörjön a mobilpiacra, ahol nagy szükség van a versenyre.”

Érdekes gondolatok…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu