Simlis – A csalás művészete szélhámosok lebilincselő történetében

FILMKRITIKA – A Simlis egy bűvöletbe ejtő átverős film, amely a bizalmi játékok és a szélhámosok világába kalauzol el minket. Benjamin Caron rendező, aki a „Wallander” és a „The Crown” című filmekből ismert, mesterien építi fel a feszültséget játékfilmes debütálásában, nagyszerű világot és atmoszférát teremtve, ahol a legprofibb csalók nem teketóriáznak, amikor egymás kegyetlen átveréséről van szó. Emellett a Simlis egy olyan film is, amely a nézőt is próbára teszi. Julianne Moore alakítja a főhőst, aki egy profi csaló New York-ban. A film tele van fordulatokkal és meglepetésekkel, amelyeket nem lehet előre kitalálni.

 

A Simlis cselekménye különálló részekre bontva mutatja be a szereplőket a csalás különböző stádiumaiban. Bár a főtervbe már korán bepillantást nyerhetünk, a terv valódi kiterjedése egészen a második felvonásig rejtély marad. Az egyik vignettában megismerkedünk a Justice Smith által alakított Tommal, a csendes könyvesbolti alkalmazottal, akit könnyen elbűvöl a kifinomult Sandra, akit Briana Middleton alakít, aki a feminizmus irodalmáról doktorál. Kettejük között romantikus kapcsolat kezdődik, amely több, mint aminek látszik. Egy másik történetszálban a Sebastian Stan által alakított Max meglátogatja gazdag édesanyját, akit Julianne Moore alakít, egy pazar vacsorapartin, ahol jelenléte nemkívánatos. A nagyhatalmú Richard Hobbes, akit John Lithgow alakít, jövedelmező ajánlatot tesz Max eltüntetésére.

A film előrehaladtával kiderül, hogy a szereplők nem azok, akiknek látszanak, és motivációik egyre homályosabbá válnak. Mivel a tét nagy, a szövetségek gyors egymásutánban alakulnak ki és bomlanak fel, ahogy a szélhámosok egymás ellen fordulnak, hogy biztosítsák részüket a nyereményből.

 

 

A csábítás művészete és a vadászat a milliárdokra

 

A film középpontjában Eve (Julianne Moore) áll, aki egy elegáns és ravasz társasági hölgy. Eve a legjobb csalók közé tartozik New York-ban. Ő az, aki mindig tudja, hogyan lehet kihasználni az emberek gyengeségeit és vágyait. Eve-nek nincs lelkiismeret-furdalása, csak a pénz és a hatalom érdekli. Ám egy nap megjelenik az életében Jake (Justice Smith), egy fiatal és tehetséges csaló. Jake elcsábítja Eve-t, és ráveszi arra, hogy vegyen részt egy nagy dobásban. De vajon ki kicsoda ebben a játékban? És ki fogja átverni kit?

A Simlis-ben a csábítás művészete kulcsszerepet játszik a szélhámosok hatalmas nyereményére irányuló mesteri tervében. A film feltárja azokat a finom technikákat, amelyeket ezek a szélhámosok alkalmaznak, hogy elnyerjék célpontjaik bizalmát és vonzalmát, amit aztán a saját előnyükre használnak fel.

Ezt a film során számos részletében láthatjuk, ahogy a szélhámosok különféle taktikákat alkalmaznak, hogy hozzáférjenek célpontjaik életéhez és vagyonához. A Justice Smith által alakított Tom higgadt csábításától bájától kezdve a Briana Middleton által alakított Sandra kifinomultságáig a szélhámosok a fortélyaikat arra használják, hogy manipulálják a körülöttük lévőket, és megszerezzék, amit akarnak.

 

 

Egyre kíméletlenebbek

 

Ahogy a tét egyre nagyobb, és a szélhámosok egyre kétségbeesettebbek, úgy látjuk, hogy taktikájuk még ravaszabbá és kíméletlenebbé válik. A lepukkant utcákról a pazar penthouse-okba költöznek, miközben kihasználják a gazdagok és hatalmasok gyengeségét, hogy elérjék céljaikat.

Benjamin Caron rendező mesterien érzékelteti ezeknek a jeleneteknek a feszültségét és intrikáját, hogy úgy érezzük, részesei vagyunk az eseményeknek. Valós időben látjuk, ahogy a szélhámosok tervei kibontakoznak, ahogy minden rendelkezésükre álló eszközt felhasználnak céljaik eléréséhez.

Végső soron a csábítás művészete a „Simlis” egyik kulcseleme, mivel ez viszi előre a cselekményt és tart minket a székünk szélén. Emlékeztet a meggyőzés és a manipuláció hatalmára, és egyben egyben egy figyelmeztető történet arról is, hogy milyen veszélyekkel jár, ha megbízunk azokban, akik nem feltétlenül a legjobbat akarják nekünk.

A film legnagyobb vonzereje Julianne Moore alakítása. A négyszeres Oscar-jelölt színésznő remekül hozza a manipulatív és karizmatikus Eve karakterét. Moore nem csak a szépségével és eleganciájával ragadja meg a nézőt, hanem a kifejező mimikájával és hanghordozásával is. Moore mellett Justice Smith is meggyőzően játszik a fiatal csalót. Smith korábban olyan filmekben szerepelt mint az Alkonyat után vagy a Pokémon: Pikachu nyomozó. A Sharpers-ben Smith egy olyan karaktert alakít, aki egyszerre bátor és sebezhető, okos és naiv. A két főszereplő között jól működik a kémia, ami fokozza a film izgalmát.

Végül nem szabad megfeledkeznünk Sebastian Stanról, aki szintén kiemelkedő alakítást nyújt az ármánykodó Max szerepében

 

 

Jól megírt szélhámos-thriller, kisebb hibákkal

 

A film rendezői Brian Gatewood és Alessandro Tanaka, akik eddig inkább vígjátékokat készítettek. A Sharpers az első thriller filmjük, amelyben megmutatják, hogy képesek más műfajokban is alkotni. A rendezők ügyesen építik fel a film hangulatát és ritmusát. A film tele van dinamikus vágásokkal és látványos helyszínekkel. A rendezők nem félnek játszani a néző elvárásaival és érzéseivel. A film során többször is meglepnek minket azzal, hogy kiderül valami nem az, aminek látszik.

A Simlis egy lebilincselő thriller, amely végig a képernyő elé szögez, az egyetlen kiszámítható harmadik felvonásbeli fejlemény sem rontja el a szórakoztató és lebilincselő cselekményt, amelynek darabjai szépen megkomponáltak és egymásba fonódnak.

Annak ellenére, hogy a film stílusa érzelmileg távolságtartó, mégis sikerül megőrizni azt a machiavelisztikus hangvételt és amorális pimaszságot, miközben elég komolyságot nyújt ahhoz, hogy a dörzsöltekről szóló történet magával ragadó legyen.

Bár a filmnek megvannak a maga hibái, beleértve a gyenge utolsó felvonást, de így is szórakoztató néznivaló. A „Simlis” a nagyszerű színészi játék és rendezés erejének bizonyítéka, és emlékeztet arra, hogy még a legravaszabb szélhámosok is áldozatul eshetnek saját önhittségüknek.

A Simlis az Apple Original Films, az A24, a Picturestart, a FortySixty és a G&T Productions koprodukciójában készült, és kizárólag az Apple TV+-on streamelhető.

-BadSector-

 

 

Simlis

Rendezés - 8.2
Színészek - 8.4
Történet - 8.1
Látvány/zene/hangok - 7.5
Hangulat - 8.5

8.1

KIVÁLÓ

A "Simlis" okos felépítésével, lebilincselő cselekményével és a tehetséges színészek kiemelkedő alakításaival a thrillerek és rablófilmek rajongóinak kötelező film. Benjamin Caron rendezése mesteri, szakszerűen érzékelteti a szélhámosok világának feszültségét és intrikáját. Bár a filmnek megvannak a maga hibái, beleértve a gyenge utolsó felvonást és a kissé sekélyes karakterfejlődést, mégis sikerül végig lekötnie és szórakoztatnia a nézőket.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu