Batora: Lost Haven – Egy izgalmas, de nem tökéletes űrkaland

TESZT – Batora: Lost Haven egy olasz fejlesztésű akció-RPG, amely egy fiatal lány, Avril különleges képességeire és galaktikus utazására épül. A játék egyedi harcrendszerrel, színes grafikával és érdekes történettel próbálja meghódítani immár a Nintendo Switch tulajdonosokat is, de vajon sikerül-e neki?

 

 

A Batora: Lost Haven egy olyan játék, amelyet első ránézésre könnyen el lehetne téveszteni egy rajzfilmadaptációval. A Batora világa és karakterei ugyanis nagyon emlékeztetnek a 2000-es évek elején futó 4KidsTV műsoraira, mint például a Sonic X vagy a Yu-Gi-Oh! A stílus azonban nem véletlen, hiszen a fejlesztő Stormind Games célja az volt, hogy egy olyan akció-RPG-t alkossanak, amely egyszerre szól a gyermekkori álmokról és a felnőtté válás nehézségeiről.

A játék főhőse Avril, egy 16 éves lány, aki imád autóversenyezni és kihívásokat keresni. Egy nap azonban egy rejtélyes katasztrófa történik, amely elpusztítja a Földet és minden élőlényt rajta. Avril az egyetlen túlélő, aki ráadásul különleges erővel rendelkezik: képes váltani a fizikai és a mentális mód között, amelyek különböző képességeket és hatásokat biztosítanak neki. Avril hamarosan rájön, hogy ő az utolsó reménye az univerzumnak, amelyet egy gonosz erő fenyeget. Így elindul egy hosszú és veszélyes útra, hogy megtalálja a Lost Haven nevű bolygót, ahol talán megoldódhatnak a problémák.

A Batora: Lost Haven tehát egy izgalmas űrkalandot ígér, amelyben Avrilnek nem csak harcolnia kell az ellenségekkel, hanem döntéseket is hoznia kell, amelyek befolyásolják a történet alakulását és a világ sorsát. Több bolygót is felfedezhetünk, amelyek mindegyike más-más kultúrát és környezetet rejt. A játékmenet pedig egyedi harcrendszerre épül, amelyben fontos szerepet játszik az Avril két módja közötti váltogatás.

 

 

Az egyedi harcrendszer egyszerre ötletes és frusztráló

 

A Batora: Lost Haven legnagyobb erénye talán a harcrendszer, amely nagyon változatos és izgalmas küzdelmeket tesz lehetővé. Avril két módja között bármikor váltogathatunk egy gombnyomással, és ez nem csak a kinézetét és a fegyverét változtatja meg, hanem a statisztikáit és a képességeit is. A fizikai mód erős támadásokat tesz lehetővé, de gyenge védelmet biztosít. A mentális mód viszont gyenge támadásokat tesz lehetővé, de erős védelmet biztosít. A mentális mód ráadásul lehetővé teszi, hogy használjuk a különböző elemi képességeinket, mint például a tűz, a víz, a föld vagy a levegő. Ezeket a képességeket a játék során fejleszthetjük és kombinálhatjuk is.

A harcrendszerben fontos szerepet játszik még az Avril két életerejének (HP) és pajzserőjének (SP) a menedzselése. Az HP a fizikai módhoz tartozik, az SP pedig a mentális módhoz. Ha az egyik elfogy, akkor Avril elesik, és csak egy másik játékos tudja feléleszteni (ha van). Ha mindkettő elfogy, akkor vége a játéknak. Az életerő és a pajzserő regenerálódik, ha nem használjuk az adott módot, de ez időbe telik. Ezért fontos, hogy okosan váltogassunk a két mód között, és kihasználjuk az ellenségek gyengeségeit és erősségeit.

A harcrendszer tehát nagyon ötletes és dinamikus, de sajnos nem tökéletes. A legnagyobb probléma talán az irányítás, amely elég merev és pontatlan. A játék egy twin-stick shootert próbál utánozni, de nem sikerül neki. A célzás nehézkes és lassú, a mozgás pedig akadozó és körülményes. A kamera is sokszor rossz szögből mutatja az akciót, ami megnehezíti a tájékozódást. Az összecsapások így sokszor frusztrálóak és kaotikusak lehetnek, főleg ha több ellenség is támad egyszerre.

 

 

Színes grafika és hangulatos zene

 

A Batora: Lost Haven másik erénye a grafika és a zene, amelyek nagyon jól illeszkednek a játék stílusához és hangulatához. A játék világa nagyon színes és változatos, minden bolygó más-más látványt nyújt. A karakterek és az ellenségek is jól kidolgozottak és animáltak, bár néha előfordulnak apró grafikai hibák vagy lassulások. A játék PS5 verziója kihasználja a konzol képességeit, így 4K felbontásban és 60 FPS-sel fut.

A zene is nagyon hangulatos és illik a játék űrkaland jellegéhez. A zenék változatosak és dinamikusak, alkalmazkodnak a helyzetekhez és a döntéseinkhez. A hanghatások is jók, bár néha túl harsányak vagy ismétlődőek lehetnek. A szinkronhangok viszont elég gyengék, főleg az angol verzióban. A színészek nem igazán adják át az érzelmeket vagy a karakterek személyiségét, inkább unottan vagy túlzottan mondják a szöveget.

 

 

Érdekes történet és fontos döntések

 

A Batora: Lost Haven harmadik erénye a történet és a döntések, amelyek befolyásolják a játékmenetet és a befejezést. A sztori egyszerre izgalmas és megható, tele van fordulatokkal és meglepetésekkel. A világ A játék világa nagyon gazdag és részletes, minden bolygónak megvan a maga történelme, kultúrája és problémája. A játékban találkozunk több érdekes és színes karakterrel, akik segítenek vagy akadályoznak minket az utunkban. A játékban fontos szerepet játszanak a döntéseink is, amelyeket a Conquer (Hódító) vagy a Defender (Védő) válaszokkal fejezhetünk ki. A döntéseink befolyásolják a karma pontjainkat, amelyek hatással vannak a képességeinkre, a kapcsolatainkra és a történet alakulására. A játékban többféle befejezés is elérhető, attól függően, hogy milyen döntéseket hoztunk.

A történet és a döntések tehát nagyon érdekesek és izgalmasak, de sajnos nem tökéletesek. A legnagyobb probléma talán az, hogy a döntések hatása nem mindig egyértelmű vagy logikus. Néha olyan dolgokat is befolyásolnak, amiknek semmi köze hozzájuk, vagy olyan dolgokat nem befolyásolnak, amiknek köze lenne hozzájuk. A karma pontok rendszere is elég homályos és bonyolult, nem mindig világos, hogy milyen hatással vannak a képességeinkre vagy a kapcsolatainkra. A történet is néha ellentmondásos vagy zavaros lehet, főleg a végén.

 

 

Egyedi Switch funkciók

 

A Batora: Lost Haven Nintendo Switch verziója nem sokban különbözik a többi platformtól, de ez nem feltétlenül rossz. A játékmenet ugyanolyan élvezetes és változatos, a grafika pedig szép és részletes, bár néha vannak apróbb lassulások vagy grafikai hibák.

A játék kihasználja a Switch egyedi funkcióit, mint például a joyconok rezgése vagy a giroszkóp, amelyekkel irányíthatjuk a célkeresztet. A játék támogatja a képernyőmegosztást is, így egy másik játékossal együtt is játszhatunk, amikor dockolva van a játék. A Batora: Lost Haven tehát egy jó választás a Switch tulajdonosoknak, akik szeretik az űrkalandokat.

 

 

Egy ígéretes űrkaland, kisebb-nagyobb hibákkal

 

A Batora: Lost Haven egy olyan cím, amely sok jó ötletet és potenciált hordoz magában, de sajnos nem használja ki őket teljesen. A Batora erősségei a harcrendszer, a grafika, a zene és a történet, amelyek nagyon változatosak és izgalmasak. A gyengeségei viszont az irányítás, a szinkronhangok és a döntések, amelyek frusztrálóak és zavaróak lehetnek. A játék így egy élvezetes, de nem tökéletes űrkalandot nyújt, amelyet érdemes kipróbálni, de nem várhatunk tőle csodát.

-BadSector-

Pro:

+ Egyedi és változatos harcrendszer
+ Színes és részletes grafika, hangulatos és dinamikus zene
+ Érdekes és megható történet

Kontra:

– Merev és pontatlan irányítás
– Gyenge és unalmas szinkronhangok
– Homályos és ellentmondásos döntések


Kiadó: Team17

Fejlesztő: Stormind Games

Stílus: Akció-RPG

Megjelenés: PC, PS5, XSX: 2021. október 20. Nintendo Switch: 2023. április 6.

Batora: Lost Haven

Játékmenet - 7.4
Grafika - 8.2
Történet - 7.6
Zene/hangok - 7.2
Hangulat - 8.2

7.7

Batora: Lost Haven egy akció-RPG, amelyben egy különleges képességekkel rendelkező lány, Avril utazik a galaxisban. A játék eredeti harcrendszert, színes grafikát és izgalmas történetet kínál, de nem nélkülözi a hibákat. A játékmenetet nehezítik az irányítás, a szinkronhangok és a döntések problémái.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu