A Nintendo túlzásba viszi: egy multiplayer The Legend of Zelda-modnak annyi [VIDEO]

Egy YouTube-osra, illetve egy másikra, aki a modot csinálta, rá is állt a nagy N, mert hogy merészeltek bővíteni valamit, amiből nekik semmi hasznuk nincs?

 

A múlt héten egy kb. 1,6 millió feliratkozóval rendelkező YouTube-os, PointCrow, aki másfél éve felajánlott 10 ezer dollárt (több mint 3,5 millió forintot) annak, aki egy multiplayer modot készít a The Legend of Zeldából, egy új videóval jelentkezett, amiben bemutatta ezt a projektet (pontosabban annak első nyilvános verzióját). Erre a Nintendo lépett is, és szerzői jogi követelésekkel élt a videói felé, majd kedden a Discordról is levette a mod letöltő linkjeit, amíg ő a nagy N-nel tárgyalt: „Leszedtem a modokat erről a Discord szerverről, mivel jelenleg tárgyalásban vagyok a Nintendóval. Csak annyit tudok most mondani, hogy kérem, ne spekuláljatok, és értsétek meg, hogy mindannyiótokat értesíteni fogom, amikor erre lehetőségem adódik. [Köszönöm szépen],” írta a Discordon. Ezek után nehéz optimistának lenni, és nem csoda, hogy a Twitteren kissé savanyúan írta, hogy nehéz a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom iránt izgatott lenni, ha a Nintendo közben lebombázza a YouTube-os Zelda-közösségét. A The Legend of Zelda: Breath of Wild multiplayer mod készítője, Waikuteru hozzátette: „PointCrow nyilvánosságra hozta, hogy ezt 10000 dollárért finanszírozná, és ez az, amit a Nintendo nem akar látni. Az első követeléshullám 2022 januárjában történt, majd vitattam és fellebbeztem őket és visszakaptam a videóimat. A Nintendo azonban megszegte a YouTube irányelveit, és ismét olyan videókat követelt, amelyek ellen már sikeresen fellebbeztem. Tehát megismételtem a folyamatot, visszakaptam őket, reklamáltak, stb. általában 2 hónapos különbség volt ezen esetek között.”

Nem térünk ki a YouTube szerzői jogi követeléseire (csak annyit mondunk, hogy a geoblocking a lehető legidiótább húzás – tegyenek reklámot a videóra, abból hasznuk van, a feltöltő meg örülhet, hogy fél perc zene miatt nem tiltották le világszerte a videóját…), Az emulált videókra nem szállnak rá. Például a GameBananán, a YouTube-tól függetlenül ott maradhatnak a modok, de ha pénzről van szó, a Nintendo mintha azonnal ugrana. „Őszintén szólva, amikor az első szerzői jogi követelési hullám megjelent, azt gondoltam, hogy ‘Ó, hát, 2 év [modding] a semmiért?! Ekkor még nem tudtam, hogy a videók visszaszerzése meglehetősen egyszerű. Ez egy bonyolult helyzet, az biztos. Egyrészt a Nintendo az eredeti szerzői jogok tulajdonosa, másrészt mi új alkotásokat készítünk belőle, és akkor mi vagyunk a szerzői jogok tulajdonosai ennek az új alkotásnak, függetlenül a méltányos használattól (Fair use). Ha a Nintendo ezt olvassa, akkor a következőket szeretném nekik elmondani: a modjaink és videóink miatt alapvetően ingyenes reklámot csinálunk a játékoknak, meghosszabbítjuk a játékok életét, és ez azt is eredményezi, hogy végül több rajongó vásárolja meg a játékokat. Kérem, vegyenek példát más játékfejlesztőkről, akik még moddingeszközöket is kínálnak a közösségüknek,” tette hozzá Waikuteru.

Pénteken új videót tett fel PointCrow. Ebben azt mondta, hogy a csatornája két szerzői jogi büntetést kapott (azaz még egy sikeres követelés, és törlik a csatornáját) a Breath of the Wild multiplayer moddal kapcsolatos videói miatt: „Másnap a Nintendo további 24 videót követelt a csatornáimról. Ezek többsége moddolt tartalom. Sok közülük a Breath of the Wilddal kapcsolatos, de nem mindegyik. Lecsaptak a normális játékmenetes videókra is… A helyzet az, hogy anélkül, hogy figyelembe vennénk a tisztességes felhasználást, ezek a videók mindegyike nagyon egyértelműen megfelel a Nintendo saját játéktartalmi irányelveinek az online videó- és képmegosztó platformokra vonatkozóan. A precedens, amit ezzel az esettel teremtettek, erősen érvényesülhet a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom közelgő kiadására. Mivel döntésük szerint a módosított tartalmak mellett a játékmenetet és a kihívásokat bemutató videókat is eltávolítják, bármely tartalomkészítőnek nehéz lesz kreatív koncepciókat közzétennie anélkül, hogy attól kellene tartania, hogy a Nintendo a saját irányelveinek megfelelő videókkal szemben a szerzői jogait gyakorolja. Valójában itt azt bizonyították, hogy figyelmen kívül hagyják saját irányelveiket és licencüket, hogy szelektíven érvényt szerezzenek szellemi tulajdonuknak. Ha tehát bármilyen videót feltöltöttél, amely Nintendo-tartalmat tartalmaz, függetlenül attól, hogy mennyire transzformatív, vagy közvetlenül összhangban van a közzétett irányelveikkel, akkor veszélyben vagy.”

Egyetértünk a modderrel. Ingyenreklámról van szó.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu