10 évre is blokkolhatják a Microsoftot az Activision Blizzard King felvásárlásától?

Az Egyesült Királyság verseny- és piacfelügyeleti hivatala, a CMA eléggé szigorúra veheti az álláspontját a redmondi techóriással szemben.

 

A CMA közölte a végső jelentését a Microsoft felvásárlási tervével kapcsolatban, és eléggé úgy hangzik a jelentés, hogy a CMA tíz évig blokkolhatja a felvásárlást (nem bíznak a Microsoftban), ami kissé poénos, ha belegondolunk, hogy a redmondiak hány 10 éves megállapodást kötött a felhős platformokkal (pl. a GeForce Now-val). A legutóbb az Nware-rel kötött megállapodás során a Microsoft azt mondta, hogy a CMA döntésétől függetlenül elérhetővé tenné az Activision Blizzard King játékait.

A Microsoftot váratlanul érte a CMA döntése (amit több mint 400 oldalon fejtegetett a hatóság…). A 11.26-os szekció alatt olvashatjuk ezt a tiltósdit, amit a CMA normális gyakorlatként tenne erre az évtizedre. Csak akkor lenne változás, ha a körülmények is jelentősen módosultak. A Microsoft már belengette, hogy a versenyjogi fellebbviteli bíróságnál, a CAT-nél lépni fog, de ez sem garancia arra, hogy a CAT megfordítsa a CMA döntését. Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnöke pedig nem vette jó néven, amikor Brad Smith, a Microsoft elnöke azt mondta, hogy a CMA döntés rossz nap Nagy-Britanniának: Sunak szóvivője szerint Smith kijelentése téves, és a CMA függetlenül jár el, a kormánytól függetlenül…

Egy piackutató cég, a DFC Intelligence szerint nincs még minden veszve a Microsoftnak: „A DFC most úgy véli, hogy a CMA többet követelhet a Microsofttól, mint amennyit hajlandó adni. Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a Microsoft eláll a vásárlástól. A DFC Intelligence úgy látja, hogy az üzlet létrejön, feltéve, hogy a Microsoft hajlandó további engedményeket tenni a szabályozó hatóságok megnyugtatására. De mikortól szünteti meg a kompromisszum a felvásárlás stratégiai céljait? A CMA számára elfogadható korrekciós intézkedés valószínűleg korlátozná a Microsoft azon képességét, hogy a Game Pass-t más szolgáltatásokba való belépőként használja. Lesz egy pont, amikor a Microsoft a kompromisszummal szemben eláll,” írta a cég.

A DFC szerint hosszú küzdelem vár a Microsoftra, és a döntés az esetleges további vállalásokkal nem születik meg már idén, és ennél hamarabb is dönthet az amerikai cég a felvásárlás lefújása mellett…

Forrás: GameRant, WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu