MXGP 2021 – Motokrossz szimulátor górcső alatt, Szvoboda Bence emlékére

TESZT – A fiatal magyar motokrossz bajnok, Szvoboda Bence hirtelen és megdöbbentő halálával összefüggésben elővettük ezt a kétezres években született motokrossz szimulátor-versenyjátékot, melyet az olasz Milestone égisze alatt fejlesztettek, és ami már több mint egy évtizede szolgáltat hivatalos motoros versenyeket. Az aktuális célunk nem csak egy szimpla teszt megalkotása volt (elvégre a játék már két éve megjelent), hanem arra szeretnénk rálátást adni ezen szimulátor – és annak vizsgálata – révén, mennyire igényel erőfeszítést, technikai tudást, és milyen életveszélyes sportág a motokrossz, amelyet még a videójáték szintű biztonságból és kényelemből is rendkívül kihívást jelentőnek találhatunk irányítani.

 

 

A MXGP 2021 a híres motokrossz sorozat legfrissebb epizódja, ami a FIM Motocross Világbajnokság hivatalos videojátékának számít. A játékosokat 19 versenypálya, 32 csapat és több mint 100 pilóta várja, ahol megpróbálhatják tudásukat az MXGP és MX2 kategóriákban. A játékélmény valósághű és kihívásokkal teli, a grafikai megjelenítés pedig kellemes. Ám kérdés merül fel: vajon elegendő ez ahhoz, hogy a MXGP 2021 kiemelkedjen a többi motoros játék közül? Tesztünk tehát Szvoboda Bence emlékének szenteljük, aki tragikus körülmények között vesztette életét egy edzésbalesetben. Bence volt az egyetlen magyar versenyző, aki részt vett a FIM Motocross Világbajnokságon, és többször is pontszerző helyen végzett az MX2 kategóriában. 2021-ben sajnos már nem tudott versenyezni, de mindig is példakép marad a motokrossz kedvelőinek.

A motokrossz olyan sport, amely nem csak fizikai erőt és kézügyességet igényel, hanem bátorságot és állóképességet is. A versenyzőknek nem csak egymással, de a terepviszonyokkal is meg kell küzdeniük, miközben akár 70 km/h sebességgel cikáznak a földön és …a légkörben, birkózva 70 km/h sebességgel. Az MXGP 2021 célja ezt az izgalmas és kihívást jelentő tapasztalatot átadni a játékosoknak, akik különböző időjárási és napszaki viszonyok, valamint talajtípusok között válogathatnak. A játékban megjelenő versenypályák hűen ábrázolják az idei világbajnokság helyszíneit, így például Oroszországot, Nagy-Britanniát vagy Indonéziát. A pályák változatosak, látványosak, de nem egyszerű rajtuk manőverezni. A játék fizikai motorja figyelembe veszi a motor súlyát, a gumiabroncsok kopását és a talaj állapotát, így minden egyes kanyarban és ugratóban fokozott odafigyelést igényel, hogy hogyan fékezünk, gyorsítunk, vagy milyen szögben döntjük el a motort.

 

 

A karriermód – Az út az MXGP bajnoki cím felé

 

Az játékélmény alapköve a karriermód, melyben saját versenyzőnk történetét hozhatjuk létre, és irányíthatjuk a világbajnokság minden állomásán. A karriermód során lehetőségünk nyílik csatlakozni egy már működő csapathoz vagy akár sajátot alapítani. Mindkét esetben kulcsszerepet játszik a menedzsment, amit irányítunk, feladataik közé tartozik a szponzorok megszerzése, pénzügyek kezelése és a motor fejlesztése. A motor fejlesztése során különböző alkatrészeket cserélhetünk ki vagy finomhangolhatunk, amelyek befolyásolják a teljesítményt és az irányíthatóságot. A fejlesztéshez szükséges pénzt és pontokat az elért eredményeinkkel és a kihívások teljesítésével szerezhetjük meg. A karriermód mellett természetesen más játékmódok is elérhetőek, mint például a gyorsverseny, a bajnokság, a bajnokok kihívása vagy az online mód. Az online módban akár 12 játékos is összemérheti tudását egymással, vagy akár saját bajnokságot is szervezhet.

 

 

Korrekt látvány, unalmas zene

 

Az MXGP 2021 grafikai megjelenése igényes, a versenygépek és versenyzők kifinomultan kidolgozottak, míg a pályák hűen tükrözik a valóságos helyszínek atmoszféráját. Az árnyékok és a fények játéka, a porfelhők, a sárfelcsapódások mind hozzájárulnak a játék realisztikus hangulatához. A PlayStation 5 verzió kihasználja a konzol teljesítményét, így a játék 4K felbontásban és 60 fps sebességgel fut.

Az audió hatások hitelesnek hatnak, a motorok dübörgése és a nézőközönség éljenzése jól érzékelteti a versenyek izgalmát. Viszont a háttérzene inkább csak kísérő elemnek számít, nem igazán maradandó. A játékot angol nyelvű narrátor kíséri, aki meglehetősen sablonosan és unalmasan kommentálja az eseményeket. Sajnálatos módon a játék nem rendelkezik magyar nyelvű szinkronnal vagy felirattal.

A DualSense kontroller támogatása segítségével tapasztalható a motor mozgásának és reakcióinak érzete, a rezgések erőssége a talaj típusától és a gyorsítás vagy fékezés mértékétől függ. A ravaszok használata nehezebbé válik, ha a motor túlmelegszik vagy lemerül. Ezek az elemek fokozzák a játék valósághűségét és az izgalom érzését.

 

 

Jól kidolgozott, de nem tökéletes MXGP élmény

 

Összességében az MXGP 2021 egy szórakoztató és kihívást jelentő játék, mely hűen adja vissza a motocross világbajnokság izgalmait. A grafika, a fizikai motor és a változatos pályák mind hozzájárulnak az élményhez. A játék legnagyobb erénye a karriermód, ami lehetővé teszi, hogy teljes mértékben belevessük magunkat a motocross világába. Ugyanakkor a zene és egyes játékmechanikai elemek még további finomításra szorulnak. Ha motocross rajongó vagy, akkor mindenképp érdemes kipróbálnod ezt a játékot. Ha még csak most ismerkedsz ezzel a sportággal, az MXGP 2021 kiváló lehetőség lehet arra, hogy bepillantást nyerj a motocross világába.

-BadSector-

Pro:

+ Realisztikus és kihívást jelentő játékmenet
+ Korrekt grafika és hanghatások
+ Rengeteg tartalom és beállítási lehetőség

Kontra:

– Nem sokat változott az előző részekhez képest
– Néhány technikai probléma
– Unalmas narrátor és zene


Kiadó: Milestone

Fejlesztő: Milestone

Stílus: Motokrossz szimulátor

Megjelenés: 2021. november 30.

 

MXGP 2021

Játékmenet - 7.6
Grafika - 7.5
Bajnokság - 7.2
Zene/hangok - 6.8
Hangulat - 7.5

7.3

A MXGP 2021 a FIM Motocross Világbajnokság hivatalos játéka, melyben a játékosok 19 versenypályán, 32 csapat tagjaként és több mint 100 pilóta bőrébe bújhatnak. A játékmenet hűen tükrözi a valóságos motokrossz kihívásait, de nem lépi túl a játékosok képességeit. A grafika minősége elfogadható, bár nem igazán lenyűgöző. A játék legnagyobb vonzereje, hogy autentikus motokrossz élményt nyújt. Talán Szvodoba Bence is örömmel venné kézbe a kontrollert..."

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu