Intel Processor N100: tizedannyi fogyasztással egy i5-7400 szinten!

TECH HÍREK – Miközben az Intel Core i5-7400 65W-ot fogyasztott, a négy E-maggal (Efficiency = hatékonyság) felvértezett N100-as ugyanezt eléri úgy, hogy mindössze 6W-t igényel!

 

Az Intel Alder Lake-N processzorai már több hónapja a piacon vannak, és a tesztelési eredményekből kiderül, hogy egy 7. generációs, középkategóriás Core CPU szintjét hozni tudják. (Az mindössze egy generációval marad el a Windows 11 hivatalos támogatásától, csak hogy mutassuk, mennyire nem régi az a technológia.) Ugyanazt a 7 nanométeres process node-ot használja, amit a többi Alder Lake és Raptor Lake processzor, de itt nincsen hybrid P- és E-magos megoldás (a P a performance = teljesítmény magokat takarja), hanem csak a Gracemont E-Core-okkal rendelkezik az N-es termékcsalád, ami így kihagyja az SMT-t.

Az Intel Processor N100 egyike a négy Alder Lake-N chipeknek, amik értelemszerűen az alacsony fogyasztásra vannak kihegyezve. 4 mag, 4 szál, 6 MB-os Smart cache, és maximum 3,4 GHz-es órajel. Az N200-as annyiban különbözik, hogy ez 3,7 GHz-n fut. Az alacsony fogyasztás mellett single channel módon DDR4, DDR5 és LPDDR5 memóriát támogat a processzor. A Geekbench 6-os tesztelések kimutatták, hogy egymagos teljesítményben 1300, a többszálas tesztben pedig 3450 pontot ért el a processzor. Ez azonos szinten van az Intel Core i5-7400 és i3-9100-as procijaival (és mindkettő 4 magos, 4 szálas), ugyanis ezek 1139/1343, illetve 3133/3598 pontot értek el.

Az N100-as előnye tehát a fogyasztásában rejlik. Az i5-ös és az i3-as processzor is 14 nanométeres technológájú, és alapból kb. 65W-os TDP-vel rendelkeznek, de általában 80-90W-s fogyasztásuk volt. Ebből következik, hogy az E-magok nagyon jó többszálas teljesítményre képesek, miközben rendkívül alacsony energiaszükségletük van. Nem csoda, hogy az Intel az Alder Lake és a Raptor Lake családban is bevetette őket, és az AMD is ebben az irányban szaglászik a jövőbeli Ryzen CPU-ival…

Ezzel az alacsony fogyasztással amúgy a handheld PC-knek indított egy keringőt az Intel, hiszen nem csak az AMD tud ilyen alacsony fogyasztást… igaz, az AMD APU-kban jobb (processzor és grafikus chip egyben).

Forrás: WCCFTech

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu