Bruce Lee csak régen lehetett legenda – Tíz ok, amiért Bruce Lee ma már nem lenne ennyire sikeres

TOP 10 – Bruce Lee páratlan színészi és harcművészeti karriert futott be, ám valószínűsíthető, hogy ez a siker manapság már nem érhető el. Az 1970-es években Bruce Lee meghatározó szerepet töltött be Hollywoodban, mint a harcművészeti filmek egyik éllovasa, de nagy valószínűséggel szédítő felemelkedése a mai korban nem menne ilyen simán. Az akciófilmek, a harci jelenetek és a technológia változásai egy Bruce Lee-féle karriert manapság bizony komoly akadályokkal látnának el. Ezért nem számít, milyen tehetséges egy harcművész, nem biztos, hogy elérheti azt a karrier csúcsot, amit Bruce Lee a maga korában elért.

 

 

Bruce Lee számos mellékszerepet játszott az Amerikai Egyesült Államokban, többek között A zöld darázsban, azonban igazán akkor vált ismertté, amikor öt nagyjátékfilmben szerepelt hongkongi harcművészeti filmekben. Sorrendben A nagy főnök, A harag ökle, A sárkány útja, A sárkány közbelép és A halál játéka című filmekben tűnt fel. Annak ellenére, hogy Lee karrierje csúcsán váratlanul elhunyt, továbbra is meghatározó hírnévvel bír, mint ikonikus színész és harcművész. Sajnos, akármennyire is inspirált Bruce Lee más harcművészeket, az ő elért eredményei ma már valószínűleg nem megismételhetők.

Ezt a cikket is az HBO Maxon futó Harcos című sorozata ihlette, amelyet nem más, mint maga Bruce Lee készített. Egy ilyen, Bruce Lee látásmódjával és értékeivel átitatott sorozat figyelemre méltó bizonyítéka a maradandó hatásának, de azt is kiemeli, milyen kihívást jelentene egy modern művész számára az ő páratlan karrierjének megismétlése.

 

 

  1. A realisztikus harci koreográfiák fokozott hangsúlyozása

 

A mai filmekben a harci koreográfiák a harc realisztikusabb ábrázolása felé tolódtak el, köszönhetően többek között a vegyes harcművészetek (MMA) népszerűségének és annak, hogy a közönség egyre jobban ismeri a különböző harci stílusokat. Ez a realizmusra való összpontosítás gyakran háttérbe szorítja a Bruce Lee által népszerűsített stilizált harcművészetet, így kevésbé valószínű, hogy egy színész ugyanilyen módon tudná kivívni a maga helyét.

 

 

  1. A hagyományos harcművészeti képzés hiánya a modern színészek körében

 

Bruce Lee nemcsak kiemelkedő színész volt, hanem elhivatott harcművész is, aki mélyreható ismerettel rendelkezett a különböző harcművészeti stílusokban. Szenvedélye és elkötelezettsége az edzés iránt központi szerepet játszott a filmvászni megjelenésében és alakításaiban. Ezzel szemben a modern színészek gyakran csak a forgatások idejére edzenek, és nem feltétlenül rendelkeznek azonos mértékű elkötelezettséggel vagy szaktudással. A tartós harcművészeti képzés hiánya miatt egy modern színész számára kihívást jelenthet az a hitelesség megismétlése, amelyet Bruce Lee szerepei közben közvetített.

 

 

  1. A nyugati harcművészeti boom lecsengett

 

Bruce Lee karrierje mindenekelőtt azért indult be, mert az Egyesült Államokban abban az időben rendkívüli érdeklődés mutatkozott a harcművészetek iránt. Bár a harcművészeti filmek már 1928-ban megszülettek Kínában, a műfaj csak az 1970-es években vált igazán meghonosítottá nyugaton, és amikor ez bekövetkezett, a műfaj elképesztő sikert aratott. Bruce Lee első hollywoodi szerepei az 1970-es évek elején bizonyítják ezt. A harcművészeti boom azonban végül az 1990-es évek körül elhalványult. Napjainkban a harcművészeti filmeknek nincs túl nagy piaca, és azok, amelyek mégis megjelennek, inkább hiánypótlóként értékelhetők, mintsem potenciális kereskedelmi sikerre számító alkotások lennének.

 

 

  1. A CGI és a vizuális effektek dominanciája a harcjelenetekben

 

Egy másik különbség az 1970-es évek és a jelen között az, hogy a harci jelenetek teljesen átalakultak. Az 1970-es években Bruce Lee harcművészeti stílusa egészen új típusú harci jeleneteket tett lehetővé, amelyek frissek és izgalmasak voltak. A harc valódi volt és annak is hatott. Manapság a harci jeleneteket szinte kizárólag CGI és vizuális effektek segítségével alkotják meg. A közönség meghökkentése érdekében a modern filmek nagy mennyiségű speciális effektust alkalmaznak, hogy színészeik lenyűgözően nézzenek ki anélkül, hogy edzeniük kellene. Még azok is, akik edzenek akciós szerepeikhez, többnyire a CGI-vel birkóznak. Ezért előfordulhat, hogy egy harcművész képességei ma már nem relevánsak, mert a filmes harcjelenetekben a speciális effektek váltak alapvetővé.

 

 

  1. Modern színész ritkán köti magát egyetlen műfajhoz

 

Míg Bruce Lee elválaszthatatlanul kapcsolódott a harcművészethez és az akciófilmekhez, addig a modern színészek törekednek portfóliójuk diverzifikálására, hogy relevánsak maradjanak és folyamatos foglalkoztatást biztosítsanak maguknak. Egy évben egy színész az egyik pillanatban egy Oscar-díjra esélyes drámában tűnhet fel, a következőben pedig egy Marvel-filmben. Ennek eredményeképpen egy színész, aki kizárólag a harcművészetekre koncentrál, valószínűleg nem lenne sikeres, mivel egyoldalúsággal vagy rugalmatlansággal vádolhatnák meg őt.

 

 

  1. Egy filmsztár saját mutatványai nagyobb kihívást jelentenek a stúdióknak

 

Az 1970-es évekkel szembenálló korszakban a mai szabályok sokkal szigorúbbak a színészek saját kaszkadőrmutatványaira nézve. A filmstúdiók mindent megtesznek a sérülések elkerülése érdekében, és ha a színészeknek lehetősége nyílik saját mutatványok elvégzésére, ez növeli a balesetek kockázatát. Jackie Chan, a híres harcművész és színész az IndieWire-nek adott interjújában elmondta, hogy a harcművészeti filmek forgatása során számtalanszor sérült meg, gyakran törött csontokkal végzett trükköket. A mai világban ez valószínűleg nem fordulhatna elő, és egy harcművész nehezen léphetne túl a filmjében megszabott határokon, ha a stúdió folyamatosan aggódna érte.

 

 

  1. Az MMA (Mixed Martial Arts) feljövőben lévő sportág csökkenti a harcművészetek varázsát

 

Amikor Bruce Lee a csúcson volt, a harcművészeti filmek jelentették a képernyőn látható harcművészetek legmagasabb szintjét. 2006-ban azonban az UFC (Ultimate Fighting Championship) a mainstream kultúra részévé vált, a vegyes harcművészeti küzdelmek pedig a mindennapok részévé. Az MMA mérkőzések helyett azonban a harcművészeti filmek drámaiságát és atmoszféráját használják. Ez a változás végül a harcművészeti filmek szenvedéséhez vezetett, mivel a közönség a stilizált harcok helyett inkább a realisztikusabb küzdelmeket kívánta látni, így a harcművészeti filmek varázsa ostobának és valószerűtlennek tűnt. Emiatt egy harcművészeti sztárt ma már az MMA népszerűsége miatt akár kinevetnének is.

 

 

  1. Bruce Lee áttörő szerepét ma máshogyan szereznék meg

 

Az 1970-es évek óta nagyot változott a szereposztás módja. Míg Bruce Lee „A zöld darázs” szerepét egy harcművészeti bemutatón szerezte meg, addig manapság a hollywoodi casting folyamatok sokkal szigorúbbak. Ritkán fordul elő, hogy egy színészt nyilvános helyen választanak ki. Ehelyett a szerepeket hosszadalmas és szigorúan szabályozott meghallgatáson keresztül válogatják ki. Még a sikeres színészeknek is általában meg kell hallgatniuk a szerepeikért. Ez azt jelenti, hogy egy fiatal harcművésznek sokkal nagyobb erőfeszítéseket kell tennie, hogy bejusson Hollywoodba, mint amennyit Bruce Lee-nek kellett.

 

 

  1. A nemzetközi szinkronhangok a mozikban ma már nem annyira népszerűek

 

Bruce Lee hírnevének egyik kulcsfontosságú aspektusa volt, hogy első játékfilmjei Hongkongból származtak, és azokat az Egyesült Államokban szinkronizálták, ami nyugaton is hírnevet szerzett neki. Bár a nemzetközi filmeknek manapság van hangjuk az Egyesült Államokban, különösen a streaming szolgáltatások, mint a Netflix által, nem tűnik valószínűnek, hogy egy nemzetközi filmcsillag ilyen könnyen át tudna kerülni Hollywoodba. Ennek oka, hogy a nemzetközi szinkronizációk nem annyira népszerűek a mozikban, a streaming pedig túlságosan telített a tartalom világában. Egy harcművész számára nagy kihívás lenne, ha egy külföldi filmmel próbálná meg növelni hírnevét az Egyesült Államokban.

 

 

  1. A modern remake-ek és folytatások iránti mánia kevesebb eredeti filmet jelent

 

Végül, egy Bruce Lee típusú színésznek nem lenne ekkora sikere, mert Hollywood jelenleg más irányba mozdult el. A filmek többsége folytatások, remake-ek, vagy már létező történetek és márkák adaptációi. Így a kezdő színészeknek kevésbé van helyük ezekben a filmekben. De ennél is több, Bruce Lee összes harcművészeti filmje eredeti film volt. Nem volt más alapjuk, mint önmaguk. Bruce Lee tehát anélkül tűnt ki, hogy egy márkához lett volna kötve, míg manapság egy ilyen koncepció szinte elkerülhetetlen. A harcművészetek visszatérését nehéz lenne véghezvinni a remake-ek és folytatások őrületében.

-BadSector-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu