Raptor Lake Refresh: az olcsóbb CPU-kkal is versenyképes lehet az Intel!

TECH HÍREK – Az AMD felkötheti a gatyáját: a 13. generációs, Raptor Lake processzorok az Inteltől nem olyan kiemelkedőek az alacsonyabb árfekvésű termékek között. Ezen segíthet a 14. generációs termékcsalád, a Raptor Lake Refresh.

 

Ahogy a névből is olvasható, az Intel nem fog teljesen új architektúrát piacra dobni, mert a Raptor Lake-es processzorokat tuningolja fel. Az SWEclockers cikke szerint az ősszel várható új CPU-k főleg a budget konfigurációt építőknek lehet kifejezetten jó választás, így az Intel lényegében az AMD térnyerésére reagál. A legfontosabb processzor ebben a kategóriában az i5-14440F lesz.

Mivel F-es jelzésű, integrált grafikus vezérlő nincs benne, úgyhogy kell mellé egy videókártya, de nem ezen van a lényeg, hanem azon, hogy több maggal rendelkezik. Ezzel a jelenlegi budget-király CPU-t, az Intel Core i5-13400F-et letaszíthatja a trónról (holott ebben is 10 mag, illetve 16 szál van!), ugyanis a pletyka szerint 20 szállal rendelkezik az új modell. Bár továbbra is 6 P-mag (performance = teljesítmény) lesz benne, kétszer több E-mag (efficiency = hatékonyság) lesz a pletyka szerint, így négy helyett nyolc lesz benne.

A többi 14000-es processzor is kisebb frissítésen esik át, de a Core i9-14900K a pletyka szerint ugyanannyi maggal rendelkezik, mint az elődje, az i9-13900K, ám nagyobb órajeleket fog elérni. Az Intel Core i7-14700K 20 maggal és 28 szállal fog rendelkezni a pletyka szerint, és kíváncsiak leszünk arra, hogy vajon az i3-as, az alsó-középkategóriában (mivel a legalacsonyabb kategória a laptopokban most már Intel Processor néven fut, leváltva az eddigi Celeron és Pentium termékeket…) milyen módon frissít majd az Intel.

Az AMD régebben hasonló stratégiával élt, amikor megnövelte processzorain a magok számát, míg az Intel nem tett hasonlóan. Ők viszont a mobilos/hordozható chipekben vágtak nagyon oda a riválisnak, ugyanis a Zen 4-alapú 7000-es CPU-k (APU-k…) elképesztően jó teljesítményre képsek már-már nevetségesen alacsony fogyasztás mellett…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu