Resident Evil: Death Island – Leszámolás a zombikkal Alcatrazban

FILMKRITIKA – A Resident Evil: Death Island a legfrissebb akció-horror animációs film, amely ugyanabban a világban játszódik, mint a Resident Evil videojátékok. Ez a film a 2017-ben kiadott Resident Evil: Vendetta és a 2021-es Resident Evil: Infinite Darkness minisorozat után az ötödik alkotás a Resident Evil animációs filmsorozatban.

 

 

A Capcom fejlesztői szerint a Resident Evil: Death Island 2015-ben játszódik, tehát időrendben a 2013-ban játszódó Resident Evil 6 és a 2014-es Resident Evil: Vendetta után helyezkedik el és közvetlenül a 2017-es Resident Evil 7: Biohazard előtt.

 

 

Resident Evil: Death Island röviden

 

A San Franciscóban játszódó történetben Jill Valentine és Chris Redfield újabb zombijárvánnyal és egy friss T-vírussal szembesülnek, miközben a DSO ügynök, Leon S. Kennedy egy Dr. Antonio Taylor nevű orvost és történetbeli kulcsfigurát próbál kiszabadítani fogvatartói kezéből. A küldetés azonban sikertelen, amikor egy rejtélyes nő megszakítja az akciót.

Közben Claire Redfield egy titokzatos lény nyomait követi, mely lény bálnákat öl meg a San Franciscó-i öbölben, az okok azonban tisztázatlanok. A nyomozás során Rebecca rájön, hogy a halakat elpusztító vírus hasonlóságot mutat más, nemrégiben felbukkant vírusokkal.

Leon és Claire oldalán hamarosan Jill, Chris és tudós barátnőjük, Rebecca Chambers is feltűnik. Kiderül, hogy a túlélőknek közös adata, hogy mindannyian nemrég jártak az Alcatraz-szigeten.

Leon, Claire, Jill és Chris egy turistahajón érkeznek meg a szigetre, Rebecca pedig később csatlakozik hozzájuk, hogy elkészítse a vírusirtót.

Nagy döbbenetükre rájönnek, hogy a hírhedt börtön egy új biológiai fegyver kísérleti helyszínéül szolgál, amit eddig még sosem láttak. Vajon sikerül-e négyüknek megszabadulniuk a börtönből? És ki lesz a legfőbb ellenfelük?

 

 

Mindenki itt van

 

Ez az első alkalom, hogy minden főszereplő együtt jelenik meg egy filmben. Általában külön-külön fókuszálnak rájuk. Jill Valentine és Leon S. Kennedy hosszú idő után végre együtt láthatóak a vásznon, csakúgy, mint Chris Redfield és Jill Valentine.

Minden Resident Evil rajongó örömmel fogja üdvözölni, hogy ezt az öt karaktert egy filmben láthatja. Minden szereplőnek megvan a saját rajongótábora, és izgalmas látni őket együtt a képernyőn.

A sajtó szerint ez a film olyan, mintha a Bosszúállók találkoznának a Resident Evil univerzumában, hogy közösen vállaljanak egy nagyon nehéz küldetést. Valóban ilyen nagy a tét, hogy mind az ötnek össze kell jönniük egy filmben?

 

 

A fő cselekmény könnyen kitalálható

 

A történettel kapcsolatban már most látható, hogy a film cselekménye meglehetősen kiszámítható. Már a címből és a előzetesből is nyilvánvaló, hogy minden az egykori Alcatraz börtönhöz vezet, amely ma már látogatható turistalátványosság.

Ami viszont érdekes, az az, hogy ki áll az egész mögött. Most nem maga az Umbrella, hanem egy korábbi Umbrella-csapat tagja válik a fő gonosszá, aki depressziós és nihilista lett, amikor látta, hogy a barátait a vírus megölte, és bosszút akar állni Dr. Antonio Taylor elrablásával, hogy egy új, halálosabb és eddig soha nem látott variánst fejlesszen ki.

A fő gonosz karakter jellemfejlődése és jellemábrázolása nagyon jól van felvezetve, és az az ő karaktere a korábbi filmmel, a Resident Evil: Vendettával is összefüggésbe kerül.

 

 

Az akciójelenetek intenzívebbek és a történet sem unalmas

 

A Halálsziget nem csak a zombik és a többi nagy szörny elleni harcra fókuszál, hanem izgalmas akciójelenetekkel is büszkélkedhet. Leon motoros üldözési jelenete, ahol a rablókat üldözi, nagyon jól sikerült, bár igen erősen a Mátrix újratöltve filmre emlékeztet, szóval végül is egyfajta „nosztalgiaként” is felfogható – remek animációval.

Emellett rendkívül ütősek még a börtönben játszódó jelenetek is, feszes, látványos „over-the-top” akcióval. Mindezen jeleneteket sokkal jobban kidolgozott zenei betétek is egészítik ki, mint a Resident Evil: Vendetta esetében.

Jill és Chris karakterei is több képernyőidőt kapnak, mint a többi szereplő, mert a film elején Jill kissé depressziós a múltbeli traumái miatt, amikor agymosást végzett rajta. Emiatt Chris sokat segített Jillnek és gyakran látjuk együtt majd őket a képernyőn.

 

 

Haláli ez a sziget?

 

A Resident Evil: Death Island a legjobbnak mondható a Resident Evil animációs franchise-ban jelenleg – igaz, azért „filmművészeti élmény” tekintetében nem volt túl magas a léc, hiszen ezek még mindig olyanok, mintha a videójátékok átvezetői lennék. A cselekmény alapvetően elég egyszerű, tehát most sem fogja megváltani a világot, de mégis jól követhető és sosem unalmas.

A karakterek mélysége is részletesebb, főleg az ellenség oldaláról. Rengeteg akciójelenetet is láthatunk, ahol a díszletek szintén a legjobbak közé tartoznak az egész franchise-ban, főleg a filmzene esetében, ami most komolyabban megdolgozott, mint az előző filmben.

Resident Evil: Death Island” a franchise történetében először hozza össze a legismertebb karaktereket egy közös küzdelemben, ezzel új mélységet és dinamikát adva a sorozatnak. Az új helyszín, Alcatraz, szokatlan kihívásokkal szembesíti hőseinket, miközben újraalkotja és újraértelmezi az ismerős zombi apokalipszist.

A film ugyan hozza a régi kliséket, de egyben komolyabb hozzáállást is képvisel, és a zene, a karakterfejlődés, valamint az akciójelenetek tekintetében is magasabbra teszi a lécet. Bár a cselekmény kiszámítható lehet, a karakterek közötti dinamika, a vizuális dizájn és az akció jelenetek lendülete bőven ad okot a nézőnek, hogy a végéig kitartson. A „Resident Evil: Death Island” emlékezetes adalék a franchise-hoz, mely komoly lendületet adhat a jövőbeli alkotások számára is.

-BadSector-

 

Resident Evil: Death Island

Rendezés - 7.2
Angol szinkron - 7.6
Történet - 6.4
Látvány/akció/animáció - 8.6
Hangulat - 7.5

7.5

A Resident Evil: Death Island összehozza a franchise népszerű karaktereit egy közös, feszült küzdelemben, Alcatraz szigetén. A film magasabb szintre emeli a franchise korábbi zenei és vizuális kivitelezését, miközben egy kiszámítható, de mégis szórakoztató cselekményt kínál. Az új dimenziókat nyitó karakterfejlődés és akció dinamikák kétségkívül lendületet adnak a sorozat további fejlődéséhez.

User Rating: 2.33 ( 2 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu