Star Wars: mi az a „65-ös parancs”, és miért nem használták a Klónháborúk végén?!

MOZI HÍREK – A hírhedt 66-os parancsnak van egy elődje a Star Wars Legendákban, amely lehetővé tette volna a Jedi Rend számára, hogy legyőzzék Palpatine-t…

 

 

A Star Wars-előzményfilmekben és történetekben Palpatine a Jedi Rend elpusztítására szőtt tervének baljós mesteri csapása a 66-os parancs volt. Ám a – ma már a nem hivatalos kánon, a „Legends” részét képező – elődje felhasználható lett volna ellene. A Star Wars Legendák folytonosságában a 66-os parancs egyike volt a 150 ismert vészhelyzeti parancsnak. A jelenlegi hivatalos kánonban viszont egy titkos utasítás. A 150 Legends-korabeli vészhelyzeti parancsból csak néhányat mutatnak be. Ám a 66-os parancs közvetlen elődjét, a 65-ös parancsot hipotetikusan felhasználhatták volna a jedik Palpatine ellen. Persze a Sith Nagyúr természetesen nyilvánvaló és potenciálisan titkos eszközökkel védekezett ez ellen a lehetőség ellen.

A Köztársaság Nagy Hadseregének (Grand Army of the Republic – GAR) 150 vészhelyzeti parancsa nyilvánosan ismert volt a Legendák folytonosságában, és a köztársasági politikusoknak hatalmukban állt bizonyos vészhelyzetekre hivatkozni és azokat végrehajtani.

Mivel maguk a Jedi Lovagok is a GAR parancsnoki struktúrájának részei (jellemzően tábornokokként és parancsnokként), feltételezhető, hogy ők is hozzáférhettek a 150 vészhelyzeti parancshoz. A 66. parancs, amely Palpatine puccsához nélkülözhetetlen volt, tökéletes eszközt biztosít egy leendő despotának a hatalmát fenyegető legnagyobb veszélyek eltávolítására. Ugyanis elrendeli a jedik halálos erővel történő eltávolítását. Valamint felhatalmazza a főkancellárt egy új parancsnoki struktúra létrehozására.

 

A Star Wars Legends bemutatta Palpatine tökéletes ellenszertét – a 65-ös parancsot

 

A 65. parancs potenciálisan a legnagyobb fenyegetést jelentette Palpatine hatalmára. Ugyanis felhatalmazta a GAR-t a főkancellár fogva tartására (szükség esetén halálos erővel). A 65-ös parancsot csak akkor lehetett volna végrehajtani, ha vagy a Szenátus többsége, vagy a Biztonsági Tanács alkalmatlannak nyilvánítja őt a parancsok kiadására. Ha ezek a feltételek teljesültek volna, és a 65. parancsot végrehajtották volna, Palpatine összeesküvését, hogy kiirtja a jediket, és a Köztársaságot totalitárius Galaktikus Birodalommá rothasztja, éppen az a demokrácia hiúsította volna meg, amelyet Palpatine el akart pusztítani.

 

Miért nem alkalmazták soha a 65-ös parancsot Palpatine ellen?

 

Természetesen Palpatine felkészült a 65-ös parancsra. A legnyilvánvalóbb ok, amiért Mace Windu és a többi jedi azonnal megpróbálta letartóztatni Palpatine-t, ahelyett, hogy életbe léptette volna a 65-ös parancsot, valószínűleg az volt, hogy nem bíztak abban, hogy a Szenátus eleve alkalmatlannak nyilvánítja Palpatine-t. A szenátorok nem vették volna komolyan az állításokat, hogy Palpatine egy sith nagyúr. Feltehetőleg a Sith Rend létezésével vagy fennmaradásával sem voltak tisztában. Vagy egyszerűen csak nem tekintették volna Palpatine esetleges vallási hovatartozását ésszerű alapnak arra, hogy alkalmatlannak nyilvánítsák.

Palpatine-t imádta a Köztársaság, és még a „Kétezrek Küldöttségének” (az Amidala és Mon Mothma szenátorok vezette ellenzék) sem lett volna elég tagja ahhoz, hogy szembeszálljon vele.

Egy másik (sokkal kevésbé valószínű) lehetőség az, hogy Palpatine beprogramozta a klónkatonákat, hogy ne kövessék a 65-ös parancsot, ha azt végrehajtják. A Legendák korszakának klónkatonái szabad akarattal rendelkeznek, és általában jóindulatúak, mint kánonbeli társaik. Ám őket is agymosással kényszerítik, hogy kövessék a 66-os parancsot. (Meg nem határozott eszközökkel, míg a kánonbeli klónok agymosása egy gátló chip agyi beültetésével történik.) Figyelembe véve Palpatine hatalmát a szenátus felett és Karen Traviss: A 66-os parancs c. regényének egy párbeszédsorát, a klónok azonban valószínűleg hipotetikusan a 65-ös parancsot követték volna, ha azt sikeresen végrehajtják a Star Wars előzménytrilógiában.

Forrás: Wookieepedia

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu