A westernfilm, ahol Clint Eastwood kirúgta a rendezőt és ezzel örökre megváltoztatta Hollywoodot

MOZI HÍREK – Clint Eastwood neve összeforrt a hollywoodi sikerrel, különösen a westernfilmek terén. Az Oscar-díjas színész és rendező pályafutása során nem csupán a kamera előtt, de mögötte is jelentős hatást gyakorolt az iparágra. Egy kevéssé ismert, ám annál jelentősebb eset folytán Eastwood döntése örökre megváltoztatta Hollywood belső működését.

 

Eastwood kezdetek óta kreatív zseninek számít, számos színészi és rendezői elismerés fémjelzi karrierjét. A minimális, de markáns karakterek megformálásával a spagettiwesternekben építette ki saját filmes identitását. Rendezőként pedig olyan egyedi filmstílust alkotott, amellyel kétszer is elnyerte az Oscar-díjat a legjobb rendezés kategóriájában.

Eastwood azonban nem csak művészi tehetségéről ismert. Rendkívül magas elvárásai vannak, és kompromisszumok nélküli döntéseket hoz a filmjei kapcsán, amelyekben részt vesz. Tom Hanks egyszer a The Guardian című lapnak nyilatkozva Clint Eastwood rendezői stílusáról azt mondta, hogy „úgy bánik a színészeivel, mint a lovakkal”.

Hanks nyilatkozata előtt azonban már egy másik eset is komoly hullámokat vert Hollywoodban. Egy westernfilm forgatása közben Eastwood olyan mértékben nem értett egyet rendezőjével, hogy végül kirúgta őt, és maga vette át az irányítást. Ez a bátor és váratlan lépés nem csupán a film sorsát, de Hollywood egészének belső dinamikáját is meghatározó módon befolyásolta.

 

Miért rúgta ki Clint Eastwood a rendezőjét a The Outlaw Josey Wales című filmben?

 

A „The Outlaw Josey Wales” című film a „The Rebel Outlaw: Josey Wales” című regény alapján készült, és Clint Eastwood saját pénzéből is hozzájárult a jogok megszerzéséhez. Philip Kaufman, a film eredeti rendezője, arra törekedett, hogy a film a lehető leginkább illeszkedjen a könyvhöz. Kaufmantól olyan elvárásokkal állt elő Eastwood felé, mint például, hogy Wales egyedi nyelvezetét és modorát is beépítse a karakterébe. Ugyanakkor Kaufman nem tartotta elfogadhatónak a regény politikai üzenetét, sőt a szerzőt, Asa Earl Cartert – a Ku Klux Klan egykori szervezőjét – „durva fasisztának” nevezte.

Kaufman elégedetlen volt a forrásanyag politikai tartalmával, ezért szerette volna az eredeti mű politikai felhangjait enyhíteni, és inkább más narratív elemekre koncentrálni. Eastwood viszont nem osztotta Kaufman megközelítését, és ez komoly feszültséghez vezetett a forgatás során. A két művész között kialakuló viszály a rendezési és adaptációs nézetkülönbségeken túlment. Beszámolók szerint, melyek a „Clint: The Life and Legend of Clint Eastwood” című könyvben találhatók, Eastwood Kaufman ellenszenvére is megszerezte Sondra Locke-ot, és a rendező még a kettejük között kibontakozó romantikus kapcsolatra is féltékeny lett. Amikor a helyzet tarthatatlanná vált, Eastwood átvette a film rendezését és színészi irányítását, majd Bob Daley producert arra kérte, hogy menessze Philip Kaufmant.

 

Az Eastwood-szabály: Hogyan változtatta meg Hollywood szabályozását Clint Eastwood rendezői csereje?

 

Amikor Clint Eastwood leváltotta Philip Kaufmant, a „The Outlaw Josey Wales” (A törvényen kívüli Josey Wales) eredeti rendezőjét, az esemény komoly hatással volt Hollywoodra és annak szabályozására. A Directors Guild of America (Amerikai Rendezők Céhe, DGA) erőteljesen reagált Kaufman hirtelen eltávolítására; annak ellenére, hogy Kaufman jelentős időt és energiát fektetett a filmbe. A Warner Bros. és Eastwood nem hajlandósága a döntés visszavonására miatt a DGA 60 000 dolláros bírságot rótt ki rájuk.

Ezen kívül, hogy megakadályozza az ilyen típusú esetek ismétlődését, a DGA bevezetett egy új szabályt, amely azóta „Eastwood-szabályként” vált ismertté. Ez a szabály kimondja, hogy egy színész vagy producer nem rúghatja ki a rendezőt, hogy aztán maga vegye át a rendezési feladatokat.

Bár Eastwood később sikeresen befejezte a film rendezését, amely pozitív kritikákat és nézői visszajelzéseket kapott, a rendezői széknél történt váltás és a Kaufmannel való konfliktus hosszú távon megváltoztatta Hollywood működését. Az Eastwood-szabály bevezetése jelentős mérföldkőnek számít a filmipar szabályozásában, és a rendezők jogainak védelmében.

Forrás: Screenrant

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu