Starfield: kinyomozták, hogyan érhető el a 60fps-es frame rate! [VIDEO]

TECH HÍREK – Hiába az alapvetően pozitív fogadtatás, mégis kicsit megosztó lett a Starfield. Különösen a játék technikai aspektusai…

 

 

Sokakat nyűgözött le a Bethesda új epikus űr-RPG-je, a Starfield. A történet, a látvány és a lehetőségek tárháza valóban bámulatos. Mások azonban kevésbé vannak elragadtatva, kritizálva a játék fast travel-megoldását, a gyakori betöltőképernyőket vagy éppen a képkocka sebességet.

A játék megjelenése előtt a Bethesda megerősítette, hogy a Starfield csak 30fps sebességgel fut majd. Ez a bejelentés meglepően nagy port kavart. Egy ilyen méretű galaxis esetében bizonyára elvárható a 30fps-es limit, különösen, ha ez a limit stabilabb teljesítményt eredményez.

Sokan azonban továbbra is csalódottak, hogy a Starfield nem rendelkezik 60fps-es teljesítménymóddal, amit a legtöbb modern kiadásban láthatunk.

A Digital Foundry csapata (a GameSpoton keresztül) kísérletezett azzal, hogy az Xbox Series X képes-e futtatni a játékot 60fps sebességgel. Úgy tűnik, hogy ez lehetséges. Az elmélet teszteléséhez a Digital Foundrynak egy új konzolt kellett építenie. Ez lényegében a Series X-et másolja, de az AMD 4800S Desktop Kitet használta. Közben a GPU-t is RX 6700-ra cserélték (mivel az Xbox RDNA 2 magjának nincs pontos megfelelője).

Kiderült, hogy a Starfield futtatása az FSR 2 engedélyezésével időnként 60fps megjelenítését eredményezte. Mindezt dinamikus felbontás-skálázás nélkül. A Digital Foundryvel azonban csak zárt környezetben volt elérhető a 60fps elérése. A játék nagy része továbbra is 30 és 40fps között futott.

Amikor azonban a csapat 1440p-re csökkentette a felbontást, ami megegyezik az Xbox Series S-en tapasztaltakkal, a játék stabilan 40fps-en futott, időnként 60fps-re emelkedve.

A Digital Foundry hozzátette, hogy a Bethesda ezután megvalósíthatóan kiadhatna egy 40fps-es módot 120Hz-es kijelzőre. Különösen a VRR képernyővel rendelkezők számára.

Ez nem egy olyan kísérlet, amit mi magunk is könnyen reprodukálhatunk otthon. A Starfield továbbra is 30fps-re van rögzítve és optimalizálva, de érdekes látni, hogy van rá lehetőség, hogy tovább tolják.

Forrás: YouTube, GameSpot

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu