EA Sports FC 24 – A név más, de a futball iránti szenvedély ugyanaz

TESZT – Az EA Sports friss futball-identitása töretlenül örökíti tovább a múlt örökségét: az FC 24 névváltása ellenére a FIFA lényegét megőrzi, miközben számos érzékelhető, bár nem forradalmi újítást csempész a tavalyi játékmechanikába. A HyperMotion V és a játékstílusok sokszínűsége számos izgalmas és változatos helyzetet teremt. Az FC 24-ben a pályán a tér, az időzítés és az ütközések hitelesebben jelennek meg, és több bizonytalanságot hoznak a játékba. Az FC 24-ben az Ultimate Team még mindig kulcsszerepet játszik, míg az edzői karrier új funkciói a legjobb egyjátékos élményt nyújtják évek óta.

 

 

A futball bája gyakran a részletekben rejlik. Azokban az epizódokban, amikor a jó edzők a mérkőzés végén magyarázzák a szoros vereség okait, amelyekben nyilvánvalóan valami nem úgy működött, ahogyan kellett volna, vagy egyszerűen, amikor a szerencse a másik oldalra billen. Másrészt az elemzés, a taktikai tervezés és a kódolás mind olyan tevékenységek, amelyeket az edzők, szakemberek és játékosok a váratlan helyzetekre való reagálás érdekében végeznek, megpróbálva semlegesíteni a véletleneket és kihasználni minden adódó lehetőséget a legjobb teljesítmény, a gólszerzés és a győzelem érdekében. Ugyanakkor továbbra is igaz, hogy a véletlen, akár egy csúcsjátékos, sok mérkőzést eldöntött és fog eldönteni, sőt, abszolút főszereplője a futballtörténelemnek. Ami érdekes, mert a futball, világszerte mélyen konzervatív és hagyományokhoz kötött sport. Van valami romantikus abban, hogy egy ilyen szigorú és hagyományokhoz ragaszkodó környezetben a győzelem és a vereség közötti különbség oly csekély.

Ez azt jelenti, hogy az EA Sports mindig is jól értette a futball lényegét: hiába szeretnénk több kontrollt, jobb szimulációt és realisztikusabb modellezést, a véletlenszerűség és a hagyományok továbbra is kulcsszerepet játszanak a FIFA élményében, amit most egy új név alatt folytatnak. És ugyan sokan reménykedtünk az EA Sports FC 24 kapcsán egy nagy, látványos forradalomban, amit a történelmi pillanat sugallt, ez nem egészen így történt. Sőt, inkább az történt, hogy az EA Sports megerősítette a sorozat történelmi identitását, bizonyítva, hogy semmit sem veszített a múltból. Tehát az FC 24 teljes mértékben tiszteletben tartja a FIFA hagyományait, nem érintve a játék kereskedelmi és számszaki alapjait, miközben több változatosságot és véletlenszerűséget hoz be. Mindez összességében egy lépés a kívánt irányba.

 

Az EA Sports FC 24-et olyan negatív kritika-cunamit kap a nyakába, amilyet ritkán látott a világ.

 

Új dimenziók: a HyperMotion V motor és a felhasználói felület megújulása

 

Az első játékórák során úgy éreztem, mintha egy újraértelmezett, finomított és bővített FIFA 23-at játszanék, amit egy új fizikai motor, a HyperMotion V hajt. Ez a motor jelentősen fokozza a játék fizikai realizmusát, és a labda viselkedése sokkal változatosabb és érdekesebb lett általa. A másik jelentős újítás a kezelőfelület radikális átdolgozása, ami eleinte furcsa zavart okozott. Tíz nap intenzív használat után, bár továbbra is vannak esztétikai fenntartásaim, elismerem és megerősítem az új szöveges menü jobb átláthatóságát és gyorsaságát, amit a gyorsbillentyűk tovább fokoznak.

Visszatérve a HyperMotion V-re és a játékmenetre, ahogy jobban megismertem a játékot, rájöttem, hogy az FC 24 újdonságai sokkal izgalmasabbak, mint eleinte gondoltam. Tudnunk kell, hogy továbbra is a tavalyi kiadás közvetlen továbbfejlesztéséről van szó, de minél több meccset játszol, annál élvezetesebb lesz a játékmenet. A HyperMotion V az új érintéskezelés és a fejlettebb labdafizika segítségével szebbé és szórakoztatóbbá teszi a meccseket, soha nem látott változatosságot hozva a játékba. Ez a fizikai játék új szintre emeli, bár a labdaszelídítés és a cselezés nehezebbé válik, de nagyobb elégedettséget nyújt a távoli lövések, a kemény keresztpasszok és általában a labda rugdosása során. Mindez nem változtatja meg gyökeresen a játékélményt, amely továbbra is dinamikus, vertikális és támadó marad, de határozottan szórakoztatóbbá válik, ha szereted a futballnak azt a felfogását, amit az FC 24 hoz át az örökségéből.

 

 

Dinamikus játékfejlesztés és taktikai újítások

 

Az eleinte talán idegennek tűnő mozdulatok tehetetlensége a megszokással valójában természetesebbé és kevésbé robbanásszerűvé teszi a játékmenetet. Mindez, a játékstílusok és az új taktikai tervezés bevezetésével együtt, növeli a kiszámíthatatlanság érzetét, amely fokozza a figyelmet és a feszültséget. Az irányítás időnkénti elvesztése, vagy a kockázatvállalás a játékosok egyedi képességeinek kihasználása érdekében, különleges személyiséget ad az FC 24-nek, anélkül, hogy ez jó vagy rossz irányban befolyásolná a játék identitását. Az EA Sports új futballjátéka továbbra is támadó stílusú, ahol a passzív védekezés előnyösebb, mint az aktív. A labdavédekezés és a támadás egyszerűbb lett, viszont minden döntésnek súlya van. Egy jól megjátszott meccs, ahol a felek nagyjából egyenlő tudásúak, valószínűleg izgalmas eredménnyel zárul, és egy emlékezetes klasszikus játékkal leszünk gazdagabbak. A változatosság most a gólokban is megmutatkozik, amelyek egyben sokkal látványosabbak is.

Taktikai frissítések is érkeztek, melyek új dimenziókat nyitnak a játékmenetben, főként a támadások terén, míg a védelemnek az a nem irigylésre méltó feladata, hogy a támadás és visszavonulás közötti egyensúlyt teremtse meg, valahogy mindig alulmaradva mind az átmeneti, mind a pozicionáló fázisokban. Ez nem vesz el a játék élvezeti értékéből, sőt, a HyperMotion V remek csapatprés-mechanizmust kínál, ami fizikailag is igénybe veszi az irányítást. Ha azonban sosem rajongtál a magas pontszámokért az EA-foci kihívásokban, az FC 24 valószínűleg nem fog megnyerni. Tíz napnyi játék után azt mondhatom, az FC 24 egy vibráló, energikus és szórakoztató futballélmény, ami esztétikai, irányítási és érzékelési téren kínált változatossággal és választékkal hoz frissességet. Ez a játék egy minden szempontból továbbfejlesztett változata annak, amit az elmúlt két évben megszerettünk, egyben lényeges előrelépést is tesz a tér, idő, és a sportolók, valamint a labda súlyának ábrázolása terén.

 

 

Kapufa a kapusábrázolás terén?

 

Jelenleg, az Ultimate Team kivételével, az egyetlen terület, ahol még mindig bizonytalanságot érzek, a kapusoké. Ahogy korábban is említettem, a szélső védők teljesítménye a legtöbb esetben meggyőző, legyen szó a kapufák közti pozicionálásról vagy a kijáratokról. Ugyanakkor, a saját kapujuk előtti erőteljes lövéseknél mutatott figyelmetlenségek, vagy a nem túl pontos átadások, melyek révén a labda visszakerül a támadóhoz, hosszú távon aggodalomra adhatnak okot. Így valószínű, hogy előbb-utóbb szükség lesz egy kis egyensúlyozásra…

A többi játékmód tekintetében a fejlesztések különböző mértékűek, a VOLTA esetében például, mely egyre inkább elhanyagolt, alig láthatunk változást, míg a klub mód komoly átalakuláson ment keresztül, sokkal kielégítőbb fejlődést kínálva. Különösen az edzői karrierben történtek izgalmas változások, ahol egy új stratégiai és menedzsment réteg bevezetése mélyebbre enged betekinteni az EA Sports futballjátékainak világába, mint valaha. Az edzők felvétele, az edzéstervek megtervezése és a különböző rendszerekkel való interakció lehetővé teszi a csapatok határozottabb taktikai irányítását, egy olyan könnyed és hozzáférhető megközelítés mellett, amely sokkal érdekesebb, hitelesebb és kielégítőbb karrierfejlődést tesz lehetővé. A piaci és scouting részegység még mindig kissé nehézkes, de összességében ez messze a legjobb karriermód az elmúlt években…

 

 

A név a múltté, a minőség maradt

 

Az FC 24 egy lenyűgöző játék, amely nagyszerű futballszimulációt kínál, és javít a FIFA 23-on szinte minden szempontból, bár igaz, hogy az EA Sports két éve azon dolgozik, hogy az új IP-re való átállást a múlt folytonosságában hajtsa végre. Reméltük, hogy egy újrakezdéssel, egy nagy durranással kezdődik, de ez nem így történt, és ez egy kis csalódás, de tagadhatatlan, hogy az FC 24 magával ragadó játék, sajátos személyiséggel rendelkező játékmenettel. A HyperMotion V és a Styles of Play új mélységet és változatosságot hoznak a tavalyi játékmenet-összeállításba, az edzői karrier új funkciói pedig vitathatatlanul a legjobb egyjátékos élményt nyújtják hosszú idő óta. Ennek ellenére, akik a címváltással együtt a tartalom, a játékfilozófia és a játékélmény terén is jelentős változást vártak, nem lesznek különösebben elragadtatva a sorozat új fejezetétől.

-BadSector-

Pro:

+ Új fizikai motor
+ Taktikai újítások
+ Dinamikus játékfejlesztés

Kontra:

– Gyenge kapusábrázolás
– Hiányzó forradalmi változás
– Elhanyagolt VOLTA mód


Kiadó: Electronic Arts

Fejlesztő: EA Sports

Stílus: Sport-Szimulátor

Megjelenés: 2023. szeptember 29.

EA Sports FC 24

Játékmenet - 8.2
Graphics - 8.2
Menendzser rész - 8.4
Zene/hangok - 7.8
Hangulat - 7.8

8.1

KIVÁLÓ

Az Electronic Arts az FC-t az FC 24-rel újraindítja, egy új futballélményt kínálva a múlttal tökéletes folytonosságban: az eredmény egy olyan játék, amely, bár nem találta meg a szükséges bátorságot a kerék újra feltalálásához, mégis bizonyítja magát, mint szórakoztató és kifizetődő választás.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu