Durva teljesítmény egy agyontuningolt Intel Core i9-14900K-tól! [VIDEO]

TECH HÍREK – 8 GHz-re felhúzott órajellel egy nemrég megjelent játék olyan frame rate-et tud, amit mi a szemeinkkel már nem tudunk érzékelni…

 

A TweakTown számolt be arról, hogy az Intel 14. generációs processzorában mekkora erő rejlik. A tuningolás már évtizedek óta egy létező szubkultúra a PC-sek között, és már valódi versenyt futnak egymással a szakértők, akik a minél nagyobb órajelre és az ebből következő frame rate-re törekednek. Az SXSW Sydney rendezvényén a Team AU Overclocking a Raptor Lake Refresh processzorból olyan performanszot hozott ki, amit eddig ritkán láttunk.

A Valve játéka, a Counter-Strike 2 nemrég jelent meg. Nem olyan hatalmas gépigényű, hiszen egy eSport-játékról beszélünk. De több mint 1300 FPS-sel futott! A 144, esetleg a 240 FPS még csak-csak érzékelhető, ha ilyen monitorral rendelkezünk, de ez már olyan eredmény, amit nem bírnak el a szemeink. Csakhogy ezt a teljesítményt nem lehet egyszerű otthoni konfigokon elérni. Még csak egy komolyabb folyékony fémes hűtési rendszer sem elegendő hozzá!

A 8 GHz-es órajelhez a tuningolók rengeteg folyékony nitrogént használtak, de még az Intel is képviseltette magát: Roger Chandler, az Intel ügyfélszámítástechnikai csoportjának alelnöke és általános igazgatója a rajongói PC-k és munkaállomások területén volt az, aki az első adagot beadta a gépbe. Ebből adódóan az Intel támogatja a tuningközösséget, és lényegében hivatalosan elismeri az eredményeket, ha ilyen vezető volt ott.

Az Intel Core i9-14900K processzor alapból 6 GHz-es boost órajelet tud, ami önmagában is komoly eredmény, de a maximális teljesítmény érdekében 8 GHz-re lett felhúzva, így a Counter-Strike 2-ben 1310 FPS-t ért el. Mivel a Valve játéka inkább a processzorunkra támaszkodik mintsem a videókártyánkra, emiatt érthető, ha ezt a játékot választották tesztalanyként. A 8 GHz nem rossz, de volt már 9,1 GHz-s példa is, így az 1310 FPS-nél magasabbra is lehetne jutni.

A Raptor Lake Refresh processzorcsalád a tuningolók érdeklődését már felkeltette, és a kedvező ár miatt valószínűleg a játékosok is beruházhatnak valamelyik CPU-ra, ha már érik számukra a frissítés. Ja, amúgy a DDR5 RAM órajeles rekordját is megdöntötték (5768 MHz)…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu