Bajban lehet a YouTube: spyware stílusban ellenőrzi a reklámblokkolókat?

Ráadásul hiába dobunk ki egy halom pénzt az ablakon a YouTube Premium előfizetésért, így is kapunk reklámokat.

 

A Redditen egy eléggé érdekes szituáció bukkant fel. Egy felhasználó előfizetett a YouTube Premiumra, hogy ne kapjon reklámokat, ennek ellenére az általa készített képen nyíltan ott van a kínai állampárt által megfigyelésre szánt TikTok mint hirdetés! Holott elvileg az lenne a cél, hogy megszakításmentes élményt kínáljon az Alphabet videómegosztója. Tény, hogy a videók előtt és után nem bukkan fel semmilyen hirdetés, de a külsős bannerek, a keresésben felbukkanó reklámok, illetve a videót takaró (overlay) hirdetések továbbra is a képünkbe ugorhatnak. Ráadásul a feltöltő termékei is felbukkannak reklámként a bal alsó sarokban és a videó leírásában…

„Továbbra is láthatsz a tartalomba az alkotó által beágyazott brandinget vagy promóciókat, valamint a tartalomban és annak környezetében az alkotó által hozzáadott vagy engedélyezett promóciós linkeket, polcokat és funkciókat. Ezek a linkek, polcok és funkciók a weboldalukra, árucikkekre, a csatornájukhoz való tagságra, eseményjegyekre vagy más kapcsolódó célpontokra vonatkozhatnak, amelyeket népszerűsítenek,” említi a YouTube támogatási oldala (ezt említettük az előző bekezdésben is).

A The Register pedig arról számolt be, hogy Alexander Hanff panaszt nyújtott be az ír rendőrségnél. Szerinte a YouTube törvénytelen nyomkövető scripteket futtat, ami segít a platformnak a reklámblokkolók azonosításában, ami azt jelenti, hogy az EU polgárait a YouTube megfigyeli. Hanff emellett polgári jogi panaszt nyújtott be az ír adatvédelmi bizottsághoz a YouTube reklámblokkolók észleléséért felelős böngésző-kérdező rendszere ellen. A hatóságok már a Google-t is megkeresték, hogy választ kapjanak a videóstreaming platformmal szemben megfogalmazott állításra.

„A YouTube scriptjét kémprogramnak, azaz megfigyelési technológiának tekintem, mivel a tudtom és engedélyem nélkül telepítik az eszközömre kizárólag azzal a céllal, hogy elfogják és megfigyeljék a viselkedésemet (függetlenül attól, hogy a hirdetések betöltődnek-e a böngészőmbe, vagy nem töltődnek be, vagy blokkolja őket egy reklámblokkoló). Azért választottam a büntetőjogi panasz útját, mert az EU szabályozó hatóságai történelmileg teljesen pocsékul hajtják végre az elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelvet, és ez tényleg nagyon rossz, sőt, azt mondanám, hogy hanyag. Ezenkívül az általam használt ír jog szerint azok az igazgatók, vezetők vagy más tisztviselők, akik szándékosan okoznak ilyen bűncselekményt, ugyanezen bűncselekmény elkövetéséért felelősek, és nem védi őket az a jogi személy, amelynek dolgoznak,” mondta Hanff.

Jogos a fellépése a YouTube ellen.

Forrás: WCCFTech, WCCFTech

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu