Like A Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name – Az egykori yakuza-legenda még mindig csúcsformában

TESZT – A Ryu Ga Gotoku Studio anno, 2020-ban egy merész húzással lecserélte a Yakuza ikonikus főhősét, Kazuma Kiryut: Like A Dragon szériában. Gondoljatok csak bele, hét játék után a Dojima Sárkánya már-már egy sziklaszilárd ikonná vált a rajongók szívében. Azt hittük, Kiryu nélkül egy Yakuza game olyan lenne, mint a szusi az elengedhetetlen wasabi nélkül. De a váltás meglepően bejött: Ichiban Kasuga olyan sikert hozott, mintha jackpotot nyertünk volna egy Yakuza-beli kaszinóbal, és a Like A Dragon új RPG-stílusa is ütősre sikerült. Most viszont, Like A Dragon Gaidenben ismét visszatért a jó öreg Kiryu és harcrakészebb, mint valaha… Az új játékot Xbox Series X-en, Game Pass-on teszteltük.

 

 

A legendás „Kiryu-chan” tehát ismét itt van velünk, de most spin-off formájában, és rövidesen nagyobb szerepet is kap majd a nemsokára érkező Like A Dragon: Infinite Wealth-ben. De ne gondoljátok, hogy ez azt jelenti, hogy az RGG Studio megfutamodott az új karakterek elől; Kiryu egyszerűen csak olyan karakter, aki még mindig tud újat mutatni. Az újbóli szereplése a rivaldafényben pedig messze áll az olcsó nosztalgikus csillogástól.

A The Man Who Erased His Name (vagyis „A férfi, aki kitörölte a nevét) egy magabiztos, lebilincselő és őrülten szórakoztató játék, egy keményen ütős, tipikusan „yakuzás” narratívával, ami csak tovább erősíti az RGG Studio hírnevét.

 

 

A nevem Kiryu, Kazuma Kiryu

 

A Like A Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name eseményei a Yakuza 6: The Song of Life és a Yakuza Like A Dragon közötti időszakban játszódnak, és ott veszi fel a szálat, ahol Kiryu saját halálát színlelte meg, hogy megóvja szeretteit. Most egy titkos életet él, mint a rejtélyes Daidoji frakció Joryu kódnevű ügynöke. Hogy mit csinál itt? A jó öreg Kiryu egy James Bond-féle szuperkémként tűnik fel, elegáns öltönyben, tele mindenféle kütyüvel. Végül is, miért is ne? Kiryu már mindent kipróbált: miniautóverseny-bajnok, ingatlanmágnás, yakuza-főnök, taxisofőr, árvaház-tulajdonos. Még két tigrist is szanaszét vert korábban, szóval a kémkedés tényleg csak a következő logikus lépés.

De a dolog nem olyan egyszerű, Kiryu keze kötve van, képletesen szólva. Nem szakíthat a titkos életével; halottnak kell mutatkoznia a világ előtt, különben a Morning Glory árvaházban élő gyerekek kerülhetnek veszélybe. Így Kiryu „egyszerű titkos ügynökként dolgozik, elvégzi azokat a „black ops” munkákat, mint például gazdagok kísérése, drogszállítmányok felügyelete, és rivális maffiózók csapdába csalása. Nem szeretnék spoilerrel előrukkolni, de annyit elárulhatok, hogy a dolgok hamarosan felfokozódnak, és Kiryu egy kényes helyzetbe kerül, ahol fennáll a veszélye annak, hogy lebukik. Konfliktusba kerül a Daidoji frakció vezetőivel. A The Man Who Erased His Name szokás szerint egy bonyolult történeti hálót sző, ahol a cselszövések, az intrikák, az új szövetségek és a meglepetések szinte sorban követik egymást, fenntartva a feszültséget a játék végéig, még ha ez a rész a rajongóknak szokatlanul rövid is lehet.

 

 

Egy önállóbb történet, amely Kiryut helyezi a középpontba

 

Ne tévedjünk, ez itt Kiryu szólóbulija. Akármilyen sokat váltogattuk is a karaktereket az előző játékokban, Kiryu, az ex-yakuza, még mindig azt a fajta brutális karizmát sugározza, amiért a fanok rajonganak. Ez a fickó nem csak sima hős – ő az a fajta ex-yakuza, aki érzékenyen bánik a rászorulókkal, miközben szívét-lelkét adja a szerettei védelméért. Persze, nem Mr. Tökély – pont a hibái teszik őt zseniálissá. Néha talán túl sokat bízik magában, néha kicsit naiv, de ha szóba kerül a tettre készség, nincs nála durvább. Ha épp nem egy yakuza hadsereggel csap össze, akkor egy kölyök elveszett focilabdájáért küzd – a Dojima Sárkány mindig hozza a formáját, és a képernyőn mindig ő az, akiért drukkolunk.

Akár lehetetlennek tűnő esélyekkel szembenézve, mint amikor egy egész yakuza bandával kerül szembe, akár egy gyermeknek segítve, hogy visszaszerezze az elveszett focilabdáját, Dojima Sárkányának karizmája tagadhatatlan. Mindig egy élvezet őt akcióban látni, és ami a legfontosabb: Kiryu egy valóban szerethető hős, ő a franchise igazi sztárja.

A Like A Dragon Gaiden sztorija ezúttal mélyebb, mint egy jó mangában. Kiryu kissé elszigetelődik a barátaitól, ami teret ad a történetének, anélkül, hogy más karakterek elfoglalnák a figyelmet. Rövidebb így a sztori, mint azt megszokhattuk, de így is pont annyira ütős, mint egy jól irányzott csapás a yakuza filmekben.

 

 

A japán 007

 

Kiryu ebben a részben gyakorlatilag úgy lép színre, mint egy japán James Bond – teljesen beleillik az új ügynöki harcstílusba, ami zseniálisan kiegészíti a rajongók által imádott Yakuza-stílusú ökölharcokat. Felszerelése olyan kütyüket tartalmaz, mint a csuklóóra-drót, a levegőből támadó drónok, amelyek fokozatosan sebzik az ellenfelet, és a különleges eldobható cigaretta bombák.

Ezek a kütyük egy csomó új taktikai lehetőséget nyitnak meg a játékban, bár néha úgy tűnhet, hogy egyesek inkább csak látványosak, mint hatékonyak, különösen a főgonoszok ellen. De ha az igazi akcióra kerül a sor, Kiryu öklözése viszi a prímet. Ügynöki stílusban ő egy igazi ninja, precíz ütésekkel és gyors, akrobatikus mozdulatokkal veri péppé az ellenfeleit.

És bár a kütyük nem mindig a leghatékonyabbak, de rendkívül szórakoztató a bevetésük. A jól megszokott Yakuza harcmodorban Kiryu az ökleivel és lábaival dolgozik, erőteljes csapásokkal és sziklaszilárd kombókkal dominál. Ismerős területeken mozog ugyan, de még mindig olyan izgalmas, mint az első játékban.

A két stílus közötti váltogatás rengeteg lehetőséget ad a játékosnak a kísérletezésre, szabadságot és változatosságot hozva. A Heat és az Extreme Heat támadások brutális erejükkel és filmbe illő látványukkal garantálják az izgalmat minden egyes csatában.

Az Ultimate Counters pedig egy újabb remek hozzáadás, ami extra stratégiai mélységet visz a harcokba. Az R1 + X kombinációt tökéletesen kell időzíteni az ellenfél erőteljes ütéseire reagálva, így a játékosnak minden mozdulatával számolnia kell.

A The Man Who Erased His Name küldetései is a kémfilmek világából merítenek. A történet ismerős Yakuza-elemeket tartalmaz, mint például az emberek megverése vagy fontos beszélgetések, de az Akame Network bevezetése egy frissítő újítást jelent a játékmenetben, ami tovább gazdagítja a játékélményt.

 

 

Az Akame Network az igazi csúcspont

 

No igen, amikor a szóba kerül Sentobori, nem lehet nem említeni Akamét, aki nemcsak egy laza japán csaj, hanem egy igazi multitálentum is. Mint információközvetítő és a hajléktalanok angyala, ő a játékban Kiryu legfőbb szövetségese, egy olyan karakter, aki keményen dolgozik, de soha nem veszti el a humorérzékét.

A feladata nem más, mint Kiryut ellátni izgalmas mellékküldetésekkel és új fejlesztésekkel, amik garantálják, hogy a játékban ne csak küzdelmek legyenek, hanem életre szóló kalandok is. Ezek a küldetések olyan változatosak, hogy biztos lehetsz benne, a játék minden sarkában új meglepetések várnak.

Sentobori utcái tele vannak kihívásokkal; néha csak egy italt kell venned egy hajléktalannak, máskor meg kell védened őket a zaklatóktól, vagy éppen a helyieknek segítened az elveszett dolgaik felkutatásában. Minden sikeres küldetés pénzt és Akame-pontokat hoz, amiket Kiryu képességeinek javítására használhatsz, így még erősebb és ügyesebb leszel.

Az Akame Network nemcsak egy új szintre emeli a Like A Dragon játékmenetét, hanem teljesen új dinamikát visz a sorozatba. Ahogy egyre magasabbra mászol az Akame ranglétráján, a játékban elért fejlődésed is egyre kézzelfoghatóbbá válik.

 

 

Ebben a Colosseumban nem csak gladiátor leszel

 

Amikor a The Man Who Erased His Name mellékküldetéseiről van szó, biztos lehetsz benne, hogy nem spórolnak a kihívásokkal. A legnagyobb dobás? Egy hatalmas konténertankeren található, neonfényekben úszó, dekadens Colosseum, ahol a japán felső tízezer romlottságát és extravaganciáját élvezheted. Itt pénzért és rangokért küzdheted meg magad, akár egyedül, akár csapatban.

Ez a hely igazi kihívás a harci tudásodnak. Ne várj könnyű győzelmeket, hacsak nem pumpáltad fel Kiryu képességeit, különösen a ranglétra magasabb fokain. Minél feljebb mászol, annál több új terület és perk válik elérhetővé, még egy edző is segíthet a csapatod fejlesztésében. A Colosseum egy valódi addiktív kihívás, egy játék a játékban, ahol órákat tölthetsz el.

Mindezek mellett karaoke, biliárd, zsebverseny, hostess klubok (most már FMV-vel dögös élőfilmes modellekkel), klasszikus SEGA arcade és Master System játékok, mint a Sonic the Fighters vagy az Alex the Kidd in Miracle World is várnak rád, hogy még több szórakozást nyújtsanak.

 

 

Nem kell ide szeppuku, de talán pár ujj levágása még beleférne…

 

A Like A Dragon Gaiden azért mégsem hibátlan egy-két apróság terén. A Castle és az Akame Network fő bűne, hogy mesterségesen nyújtja a játékidőt a ranglétra feltornázásával – ez picit túlzónak tűnhet, de engem nem zavart annyira. Aztán ott vannak azok a végtelen csaták, ahol, ha nem készültél fel eléggé, egy brutálisan erős bossal kell megküzdened, miközben a szükséges tárgyaid (vitaminok, kaja, stb.) kifogytak. Ez okozhat némi fejtörést, és némelyik játékosnak talán az Easy mód aktiválásához kell folyamodnia, de a játékélményt nem rontja el.

A Like A Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name pont az, amit egy Kiryu-sztoritól várnánk: ütős harcok, szuperügynökös extrákkal, emlékezetes karakterekkel teli izgalmas történet és rengeteg fantasztikus küldetés. Ne hagyd, hogy a rövidebb hossza elriasszon: bőven van tartalom, amíg a következő év januárjában megjelenik az Infinite Wealth. Játékmenet, grafika, sztori, zene, hangok, hangulat – mind remek pontszámot kapnak, és bizonyítják, hogy Kiryu még mindig a széria egyik legnagyobb sztárja.

-Herpai Gergely (BadSector)-

Pro:

+ Izgalmas szórakoztató, egyedi történet, emlékezetes karakterekkel
+ Új „ügynök” harcmodor, sokféle James Bond szerű kütyükkel
+ Az Akame Network változatos mellékküldetései és kihívásai

Kontra:

– A játék mesterségesen meghosszabbítja a játékmenetet a rangrendszerrel
– Egy-két bosszantóan nehéz főellenség
– A játék fő története viszonylag rövid, ami csalódást okozhat


Kiadó: SEGA

Fejlesztő: Ryu Ga Gotoku Studio

Stílus: Open-world akció-kaland

Megjelenés: 2023. november 8.

Like A Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name

Játékmenet - 8.2
Grafika - 8.5
Történet - 8.4
Zene/hangok - 8.2
Hangulat - 8.2

8.3

KIVÁLÓ

A The Man Who Erased His Name, a Yakuza sorozat legújabb darabja, ismét bebizonyítja, hogy Kiryu karakterében bőven akad még tartalék. A sorozat rajongói újfent örülhetnek: bár néhány harci kütyü talán kissé furcsának hat, és a játék hosszát a fejlődési folyamat mesterséges növelése is kihúzza, a játék összességében mégis magával ragadó élményt nyújt. Kiryu karaktere továbbra is a sorozat szívét és lelkét képezi, ami ebben a kiadásban is nyilvánvalóvá válik.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu