Megjelent az Nvidia RTX 5880 Ada: meggyengítve is piszkosul erős lett!

TECH HÍREK – Bár az RTX 6000 Ada videókártya visszavágott verziójáról beszélünk, ez is egy olyan videókártya, ami könnyedén a hátára kap sok játékot magasabb beállításokon is.

 

A név furcsán hangzik, ez tény, de ez a termékcsalád (ami régebben Quadro név alatt futott) nem a mainstream piacra van szánva, mert azt az Nvidia a GeForce termékeivel fedi le. Ezek munkaállomásokba, tartalomalkotóknak szánt videókártyák (de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet játszani rajtuk). Az RTX 5880 Ada már decemberben felbukkant az RTX Enterprise 537.99-es driverben, de most az Nvidia hivatalosan is útnak indította a videókártyát, amelyben kevesebb mag van az RTX 6000-eshez képest, de a specifikációi ezen túl nem változtak. Az amerikai exportszabályzat miatt jött létre a kártya (így a kínai piacra is elvihetik „a zöldek” ezt a terméket).

Egy kicsit megkurtított AD102-es GPU van a kártyán 14080 CUDA és 440 Tensor maggal. (Ez 22%-kal kevesebb az RTX 6000 Ada kártyához képest.) Kb. 2,5 GHz-es órajelen fut, 69,3 TFLOPs FP32-es és 1108 TFLOps Tensor teljesítménnyel bír (24%-kal gyengébb). 48 GB GDDR6 memória van rajta 20 Gbps sebességgel, 960 GB/s sávszélességgel. A fogyasztásban viszont van egy kis különbség: nem 300W-ot, hanem 285W-ot fogyaszt a két helyet elfoglaló (manapság már ez is kezd ritkaság lenni, hogy nem három slotos…), aktív hűtéses videókártya, amin tripla Encode/Decode Engine, továbbá négy 1.4a-s DisplayPort csatlakozó van.

Az árazásról csak találgatni tudunk, ugyanis erről hivatalos információnk nincsen. Van viszont egy referenciánk, ami kiindulásként megfelel. Az Nvidia GeForce RTX 4090D videókártyája (amit a cég szintén a kínai piacra szánt) megegyező árazású az eredeti RTX 4090-nel. Ebből pedig következtethetünk: az RTX 5880 Ada valószínűleg ugyanannyiért lesz megvásárolható mint az RTX 6000 Ada. Azért a kártyáért kb. 6800 dollárt (több mint 2,4 millió forintot!) kérnek el, így eléggé ritkaságnak tekinthető egy mezei felhasználó gépében…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu